© Rootsville.eu

Hageland Blues & Roots Night #2


GC De Roos Glabbeek
2017, march 04


organisation: Hageland Blues

band: Chris Bergson Band (US)
band: Steven Troch Band (B)
band: Sugar Queen & The Straight Blues Band
band: Shakedown Tim & The Rhyhtm Revue (B)
band: The Goon Mat & Lord Benardo (B)

© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Toen Rudy en de organisatie van Meensel Blues eventjes een sabbat-periode hadden ingelast wisten we niet dat ze vorig jaar er al zo vlug terug zouden staan. Op zaterdag 04 maart 2017 staat dan reeds de 2de versie van deze nu vernoemde 'Hageland Blues & Roots Night'. Ook de locatie is sinds 'Meensel Blues' gewijzigd en dus zijn ze reeds het tweede jaar op rij te gast in het GC De Roos te Glabbeek. Een traditie die niet verloren is gegaan sinds 2003 is dat we mogen stellen dat dit de officiële opening is van het festival seizoen. Het programma van 2017 bestaat uit 5 bands en dus is het aanvangsuur van 06.00PM zeker geen overbodige luxe.

The Goon Mat & Lord Benardo (B)

Als eerste op de 'bill' is Rudy het gaan zoeken bij onze Waalse landgenoten en wist zo de Franstalige helft van de 'Boogie Beasts' vast te leggen. Deze twee 'brothers in law' zijn dan weer een gevolg van de vorige 'Stinky Lou & The Goon Mat ft. Lord Benardo'. Het duo bestaat uit Mathias Dalle aka The Goon Mat en Fabian Bennardo aka Lord Benardo en wat ze brengen is nog steeds die rauwe stampende boogie in de geest van R.L. Burnside. Een concert waarbij de adrenaline gestadig de hoogte wordt ingejaagd, dit in een hypnotische sfeer van pure blues 'n boogie.

Er is altijd het zelfde gegeven, er moet iemand aan beginnen en dus beginnen The Goon Mat & Lord Benardo aan hun uurtje van fortuinlijke roem hier op de Hageland Blues & Roots Night in hun gekende stijl van 'High Octane Blues 'n Boogie'. Uit de monotone microfoon van The Goon Mat komt heerlijk rauwe boogie blues met eigen nummers als 'Stay On With Me' of bijna niet herkenbare klassiekers als 'Big Boss Men'. Deze' two man band' hun eigenheid bestaat erin om hun fans vanaf 'minute one' danig op te hitsen waarbij het gegeven 'Party Time' niet uit de lucht is gegrepen. Are you ready to Boogie tonight? Are you ready to Drink tonight? Are you ready to have sex tonight?...with the Goon Mat ;-)

Shakedown Tim & The Rhyhtm Revue (B)

Na deze opener krijgen we nu met 'Shakedown Tim & The Rhyhtm Revue' de groovy en swingende blues zoals we deze konden aantreffen in de vroegere 'smokin' juke joints'. Tim Ilegems aka Shakedown Tim is dan weer het gevolg van de split van één van onze betere blues bands, Fried Bourbon. Naast Shakedown Tim (guitar & vocals) bestaat de band ook nog uit saxofonist Bart Stone en een ritme sectie bestaande uit Dennis Tubs (drums) en Boss (bass). Vorig jaar brachten ze nog het uitstekend album 'Hard To Catch' uit op 'Rhyhtm Bomb Records' met als producer niemand minder dan Nico Duportal.

Dus na de rauwe boogie krijgen we nu iets totaal anders met een set vol van jump & swing bluesjes waarin de boogie zeker ook nog aan bod zal komen. We vragen ons alleen af 'How Long' het nog zal duren eer één van de strings van Shakedown Tim het zal begeven onder het geweld. Openen doen ze met 'hun' heerlijk instrumentale 'Shakedown'. Al gaat hun titeltrack van het album over 'vissen' toch kan op deze 'Hard To Catch' heerlijk geswingd worden. Met een intro van sexy grooves uit Bart's tenorsax krijgen we met 'Take Off Your Clothes' een van de weinige covers op hun album. Na in gedachte heerlijk te hebben vertoefd in de Caraïben met hun 'Wild Calypso Night sluiten ze wervelend af met een uitgesponnen 'Feeling Good' (de long version dus).

Sugar Queen and The Straight Blues band (US/B/NL)

De blues liefhebbers die de media op de voet weten te volgen staan reeds lang te trappelen om de volgende formatie in actie te kunnen zien. Sinds hun clip van 'Ghetto Child' om allerhande media de ronde heeft gedaan staan de verwachtingen hoog gespannen. Ondergetekende was reeds present op hun eerst fotoshoot 'ever' en heeft er al een kleine wijziging plaatsgevonden. Naast de Amerikaanse zangeres Michele Denise bestaat de band ook uit harper Wim Heirbaut en de rest zijn 'brothers in crime' die allen bij een vorige band actief waren. Guitarslinger Andy Aerts speelt nu ook nog bij 'Chilly Willy' (die op 28 april hun jubileum vieren in Diest) en hij krijgt het gezelschap van een andere gitarist, de 'ollander' Jean Raven. Als ritme sectie herkent u ook zonder twijfel drummer Dominique Christens en bassist Ronald Burssens. Toch knap dat deze 'Hageland Blues & Roots Night' hun debuut is op het grote podium.

Van deze 'Sugar Queen' heb ik nog geen playlist in m'n arsenaal dus is Andy gewillig om er even met de poseren. Wat krijgen we van deze 'Sugar Queen and The Straight Blues Band'? Heerlijke rauwe Chicago blues met een Michele die zo kan vergeleken worden met een andere Queen en dan dwaalt een Koko Taylor door mijn gedachten. Na een toch wat chaotische soundcheck zijn ze er klaar voor en dus staan ze er ook. Opener is een sterke 'Baby Get Lost' en na dit energieke bluesje zijn we toch al heel wat jaartjes terug kunnen reizen in de geschiedenis en kan Sugar Queen eens verdienstelijk nippen aan een glaasje 'Champagne', de reefer laten we voor alle zekerheid maar achterwegen. Met hun aanzet van 'Ghetto Child' wordt het wel heel stil in de zaal en moet iedereen toch wel beamen van...die kan echt zingen!

Het lijkt er zelfs op of deze formatie al jaren samen spelen, al is dit voor een drietal ook zo. De conversaties van Andy zijn 'Gibson' en Jean zijn afgeleide 'Telecaster' verlopen vlekkeloos en ook met deze laatste komen we tot een ontdekking dat er in Nederland nog uitstekende gitaristen gehuisvestzijn. Aan de gezichten van Ronald en Dominique kan je zo terug het plezier van spelen afleiden en ergens...bescheiden als hij is staat Wim op de achtergrond toch wel heel sterk aanwezig te zijn met zijn Mississippi saxofoon. Net als ik met enkelen onder ons de discussie aan ga dat het een sterke collectieve prestatie is maar dat we toch ook graag een beetje meer uptempo nummers zouden krijgen op een festival begint het feestje pas echt met een heerlijk juke-joint bleusje uit de oude doos.

'La Mama' is nu losgelaten en met 'Night Train' is het hek dan van de dam. Als uitswinger krijgen we nog een zeer sterke 'Hey Bartender' maar die luisteren helaas alleen naar de bestellingen vanavond. Voor deze debuterende 'Sugar Queen and The Straight Blues Band' hebben we enkele woordjes meer afgekocht want dat verdienen ze zeker en zo ook een bisnummer. Voldaan nemen we dan afscheid van deze 'Spoonful of Sugar' en nu een CD hé mannen...en Queen.

Steven Troch Band (B)

Na deze kennismaking zijn we aan de voorlaatste band toegekomen van deze 'Hageland Blues & Roots Night'. Niemand minder dan onze toonaangevende smoelschuiver Steven Troch en zijn band. Ook Steven Troch komt uit 'Fried Bourbon' en heeft sinds het ontstaan van zijn eigen band ook een denderend album weten af te leveren. Alhoewel we nog allemaal aan het genieten zijn van zijn debuutalbum 'Nice 'n Greasy' zit zijn volgende wapenfeit er bijna aan te komen. Naast Steven bestaat deze groep ook nog uit gitarist Steven Van der Nat aka Litlle Steve, King Berik aan de drums en de powerful Liesbeth Sprangers aan de gitaar met de dikke snaren.

Dat Steven een uitzonderlijke 'harper' is hoeft niet meer verteld want zelfs de aanwezige collega smoelschuivers schuiven nu een beetje naar voren. 'Been Lookin' en 'Extra Extra' kan je nog altijd beluisteren op zijn laatste album en doen menig mondjes openvallen van bewondering. Blues en Mambo gaan altijd wel samen en dus is Steven zijn 'La Perla' een schot in de muzikale roos.

Heerlijk om luisteren zijn steeds weer de klanken uit een chromatische mondharmonica en ook Steven voelt dit zo aan bij het instrumentale 'Alligator Fryolator'. Liesbeth heeft het euvel met haar basgitaar kunnen oplossen en zo dirigeert King Berik alles weer in goede lijnen. De sterke conversaties tussen de 'harp' van Steven Troch en de Gibson van 'Little Steve' spreken tot de verbeelding en dan zijn we toe aan iets exotischer. Met het reggea-deuntje 'The Jinx Is On Me' wordt de weinige plaats aan het podium ingenomen door enkele danslustige dames. 'Grease Me Up' Steven 'cause you're the man!

Chris Bergson Band (US)

De outswinger van deze editie is de laatste jaren een vaste gast geworden op onze podia. In 2015 kregen we hem nog te zien op Gevarenwinkel en vorig jaar was hij nog te gast op Swing Wespelaar maar evenveel keer liep dit uit op een black-out voor sommigen onder ons, het is Chris niet Ana! We hebben het hier over Chris Bergson, deze uit NYC afkomstige gitarist heeft meer dan één troef in handen. Van Blues over soul naar Jazz, het kan allemaal bij hem en dat maakt zijn optredens zo boeiend. Vanavond zal hij nog een laatste keer iedereen hier in GC De Roos weten te boeien met een variëteit aan stijlen.

Sommigen in de zaal dachten nu een uurtje stevige bluesrock te gaan horen maar nogmaals, deze Chris Bergson is van alle markten thuis en zo loopt Dani van 'Good Time Booking' toch eventjes fier te blinken dat zij het is die deze klasbak hier op het podium heeft gekregen. Met invloeden van Ellis Hooks tot Hubert Sumlin het gaat er hier in als zoete broodjes. Chirs Bergson brengt met 'Bitter Midnight' deze maand een nieuw album uit en dus is zijn 'tour' opgedragen aan deze plaat, zo ook de titeltrack.

Het is voor de organisatie steeds weer een harde noot om kraken wanneer een muzikant uit de States komt aandraven met een voltallige band uit de States en dat begrijpt ook deze Chris Bergson die zich hier laat begeleiden door een band uit Frankrijk. Met nummers als 'Down In The Bottom' en 'Another Day' worden alle registers hier vanavond open getrokken zoals ook een heerlijke solo in 'Blues For Dave'. 'You've Been Good' en dat denken we ook van deze Chris Bergson en zo nemen we afscheid van de skyline van Glabbeek...

We hebben weer meer dan kunnen genieten van de keuze die Rudy en zijn crew ons hebben voorgeschoteld. Van rauwe boogie over swingende blues, echte Chicago blues, harmonica blues ten top tot zeer soulvolle nummers maakten dat deze 'Hageland Blues & Roots Night' succesvol was en dus kunnen ze nu al beginnen grasduinen voor 2018. CU next year!!!

Cheers to Hageland Blues & Roots Night

 

more pics on