© Rootsville.eu

Rockin' Around Turnhout #22
(sunday)
De Kuub & Bars All Over Town
2017, april 16


organisation: Grasshopper

© Rootsville 2017

review & photo: Freddie

 

Vandaag in Turnhout de dag van de 'World Famous Rock 'n Roll Bar Crawl'. Eerst en vooral is er op het plein aan 'De Kuub' de showing van talrijke Old School Cars & Bikes met de bijbehorende 'Vintage & Retro Fleamarket'. De verschillende concerten in en rond het centrum beginnen rond 08.00PM op talrijke plaatsen en zo is vanaf dat tijdstip Turnhout officieel de 'Biggest and Hottest Rock 'n Roll Town in Belgium'. Maar eerst wordt deze paasdag afgetrapt in 'De Kuub' met 'Portuguese Pedro' gevolgd door Linda Gail Lewis, de zus van den Jerry.

Op 'Highnoon' aangekomen om eerst de zovele cars & bikes te bekijken die als randanimatie dienen tijdens dit weekend. Hoofdzakelijk Belgische en Nederlandse 'oldtimers' en ze zijn zeer talrijk komen opzetten zodat die van 'The Gasket Blowers' er een hele kluif aan zullen hebben om de winnaars te bekronen met een heuse 'retro' beker. Behoorlijk wat kijklustigen zijn hier aanwezig onder een droog maar waterachtig zonnetje.

some beauties

Tegen de klok van 03.00PM is het tijd om 'De Kuub' binnen te trekken. Peter, Jens en de rest zien er zeker zo vermoeid uit dan ikzelf dus nog even doorbijten. Deze 'Portuguese Pedro' zijn echte naam is Pedro Serra en besliste op 40 jaar zijn eigen weg te gaan. We kennen hem ook als o.a. gitarist bij Ruby Ann en als radio DJ. Normaal stond hij gisteren al op het podium maar Ryanair besliste daar anders over.

Nog laat arriveren en dan nog een moeilijke soundcheck, m'n zou voor minder moedeloos worden. We zitten bijna aan de 'High Tea' wanneer Pedro en de zijnen er aan beginnen. De vlucht alleen had geen vertraging ook het uitbrengen van zijn nieuw album loopt achterstand op. Beginnen doen ze in de juiste mood met 'Beer Drinkin' Blues'. Aan zijn zijde staan een contrabass, een leadguitar en een gast die zowel drums als viool bespeeld al kan dit laatste door een goede ziel uit Turnhout.

Van Jimmy Rodgers brengt hij 'In The Jailhouse Now', een nummer dat zijn oorsprong kende in de Amerikaanse Vaudeville Blues. Wanneer 'Portuguese Pedro' aanzet voor 'Enchilada Boogie' is 'de Kuub' stilaan aan het vollopen. Na zijn 'She Sure Can Rock Me' eindigt hij met zijn allernieuwste single 'Coola Boola Bop' en kunnen we ons gaan opmaken voor hoog bezoek.

Na deze 'Portugese' interventie moet ik me haasten om buiten enkele foto's te nemen van de prijswinnaars van de 'Car & Bike Show' en het is Tom himself die de trofee aan de respectievelijke car & bike owners zal overhandigen.

en de winnaars zijn...Voor het einde van dit eerste gedeelte hier in 'De Kuub' ging Peter achter Linda aan of om het met meer respect te zeggen wist hij 'Linda Gail Lewis' te strikken voor 'Rockin' Around Turnhout'. Deze zus van Jerry Lee Lewis trad ook al op aan de zijde van 'Van The Man' en treed ook op samen met haar 2 dochters als 'The Lewis 3'. Ook zij speelt de piano en tekent al present in de charts sinds de early 60-ties. Ze zal hier op dit vroege uur de zaal al in vuur en vlam zetten met een mix van country en rock 'n roll.

Naast haar eigen repertoire met country getinte nummers weet ze ook uit het songbook van Amerikaanse Rock 'n Roll en daar horen heel wat nummers van haar broer bij. Knap is dat het de allereerste keer is dat iemand van het 'Sun Label' op deze 'Rockin' Around Turnhout' aanwezig is. Wanneer Jerry Lee Lewis zijn kleine zusje aanzet met 'Roll Over Beethoven' kunnen ze bijna het bordje 'Full House' aan de deur hangen en dat moet de rock 'n roll revival nog komen.

'Let's Have A Party' en van Elvis, 'Jailhouse Rock' maken dat velen hier bijna naast hun 'Blues Suede Shoes' gaan lopen en beweegt zowat de ganse Kuub. Natuurlijk mogen nummers als 'Boogie Woogie Country Girl' en 'Rockin' My Life Away' niet ontbreken maar helaas moet aan deze juke-box legacy ook hier een einde aan komen. Toch krijgt ze nog wat extra time aangereikt en dus mag het ook in de familie blijven met Jerry Lee's 'Highschool Rock'. Let's shake, rattle and roll wetende dat er strak vanuit het zelfde vaatje wordt getapt.

Nog even verpozen na dit eerste deel met een 'Classic Cheese Burger' van 'Dix-a-Billy Burger' en dan het centrum is voor de grote rock 'n roll kroegentocht waarna het hier rond middernacht terug verzamelen geblazen is voor 'Earl Jackson' met aan zijn zijde CC Jerome.

Het is haast onmogelijk om alle kroegen een bezoekje te gaan brengen. Vorige editie heb ik er me aan gewaagd maar dan is er van luisteren hoegenaamd geen sprake. Toch een kleine opsomming van de aanwezige rockers.

Het verst uit het centrum licht het jeugdhuis aan 'De Wollewei' waar het 'John Lewis Trio' zal aantreden. Het is de bedoeling dat iedere band 3 sets speelt van een 45-tal minuten. Deze 'Ramblin' Man' zal ongetwijfeld 'de Wollewei' doen daveren op haar grondvesten met nummers als 'Mayhem' en 'Sanity'. Terug richting Grote Markt ligt 't Galerijke' in de Otterstraat waar de Oekraïense band 'The Wise Guyz' het beste van zichzelf gaan geven door intense rockabilly met 'Jumpin' Record' en 'Don't Tough My Greasy Hair. Deze 'slimme gasten' bestaan uit Cris Bird, Rebel, Ozzy en Gluck. Wat verder op richting centrum bevindt zich 'Chico's pop-up waar uit Nederland, 'Lil'Sal & The Wild Tones' zich van hun taak zullen kwijten. Deze bezetting bestaat uit Buddy ‘Lil’ Sal’ Salomonson, Klaus Mürle, Laurent Portier en Jan ‘JJ’ Kramer. Pure rockabilly met nummers als 'I'm Wild' 'Love Machine' en 'Don't Try To Change Me', wat we dan ook niet zouden durven. Net voor de Markt hebben we nog een vaste locatie van deze 'Rockin' Around Turnhout'. Uit Frankrijk hebben hier in de 'Wir War' 'Eddie & The Head Starts' zich gesetteld. Met Gene Vincent zijn 'Hold Me, Hug Me, Rock Me' en 'My Little Baby' laten ze de keet hier rocken.

'D'Vine is een nieuw eethuis op de Grote Markt waar 'Moonshine Reunion' een thuismatch gaat spelen. vrijdag heb ik frontman Clark Kenis met zijn grote bass nog aan het werk gezien samen met Walter Broes en nu staan beiden al op deze 'Bar Crawl' wel op twee verschillende plaatsen. De rest van deze 'Moonshiners' bestaat uit Jorge Fortunato aan de 'pedal steel', Wan de Brabander (guitar) en Joris Govers achter de drums.

Positief is dat zij hier achter de zaak een klien zaaltje tot beschikking hebben dus worden diegene die de honger aan het stillenzijn verder niet gestoord. Ook al hebben we deze 'Moonshine Reunion' al meermaals kunnen bewonderen toch blijft hun 'Truckers Rock 'n Roll' steeds weer aanstekelijk, en onde reen 'good mojo' beginnen ze eraan met nummers als 'Ruby' en dit in dees 'Dirty Old Town'. A grip on reality...

Van hieruit beginnen we ons stilaan verder te slepen en begint deze 2-daagse marathon al wat zwaarder door te wegen. In de 'Harrington Irish Pub' staan de Zwitserse formatie 'The Royal Flush' op het podium. Deze rock 'n roll rebels bestaan uit Räffu, Dömu, Märcu en Römu, gesnöpu ;-). Nu in een Ierse Pub is gezelligheid altijd wel een troef maar deze Zwitsers doen er hier nog een schepje boven op met nummers als 'Time To Bop', 'cause they wanna rock, they wanna roll! Even de straat oversteken en zo komen we in zaal 'Royal' dus van die ene Koninklijke naar de andere. Hier is het de beurt aan de ons wel bekende 'Lawen Stark & The Slide Boppers'. Net als gisteren bij 'Shotgun Sally' maken zij ook van deze 'Rockin' Around Turnhout' gebruik om hun nieuw album voor te stellen. Samen met Mario Mattucci, Guy De Caluwe en Jean Mc Colling is frontman Lawen Stark niet wat fier op hun 'Boom Boom Boom'. Hun mix van 50's Rock 'n Roll en Rockabilly verzekerd hen van een vaste aanhang en samen met de bezoekers van dit event zullen ze genieten met songs als 'Rock a Bye Rock' en '21 days in Jail'. Net als 'Chico's' is 'La Cantina' ook een pop-up waar de Nederlandse 'The Barnstompers' aan hun 3 sets tot een goed einde gaan brengen. Deze vertegenwoordigers van Western Hillbilly zijn bijna een vaste waarde hier in Turnhout en maken er telkens weer een feestje van met hun 'Wistle Of The Gravy Train'. Op de markt rest er nog enkel 'L'Eglise' waar je kan kennis maken met 'Slim Sandy & The Hillbilly Boppers' uit Canada. ook zij zijn meester in Western Swing en Country Blues met een mix van nummers uit de eerste helft van vorige eeuw.

Voor we aan het orgelpunt van deze zondag toe zijn staan er nog twee bands op het programmablaadje. Bij den 'Dax' in zijn bekend 'Dax Café staat het Amerikaanse Trio 'Arsen Roulette' op ons te wachten. Deze uit Fresnno afkomstige Arsen Sheklian aka Arsen Roulette is bijzonder populair hier in Europa. Met meer dan 100 originals in het rockabilly genre is hij een bijzonder productief songwriter. Hier in het bomvolle Dax Café is hij met 'Rockin' In The Alley' wel op de juiste plaats. Je merkt dadelijk dat deze 'Rocker Sympa' de Cats & Teddy's mee heeft en dus zijn nummers als 'Gone Crazy' en 'Hit Grit Split' hier de juiste waardemeter. Als fan van Walter Broes heb ik het 'Dry Riverbed Trio' uit Nederland als laatste gehouden gewoon omdat het feat. Walter Broes is, en daarvoor moeten we naar zaal 'Futur'. Ook dit Trio met aan de double bass Ronald Tilgenkamp is een vast gegeven hier in Turnhout. Aan zijn zijde staan de broertjes Ciggaar, Darryll en Dusty en. Bij hen kan je terecht voor authentieke country en rockabilly maar met een roostrocker als Walter in hun midden zullen nummers als 'Dizzy' en 'I'm Ready' ook wel op de setlist staan.

Voor diegene die nog vol leven zijn is er nu in 'De Kuub' nog het fenomeen 'Earl Jackson'. In 2015 stond hij hier tijdens de 'Bar Crawl' in het Theater 1900. Het lijkt er wel op of ze hier in Turnhout niet genoeg krijgen van deze Britse kloon van Chuck Berry. Ironisch is wel dat Earl's grote voorbeeld nog maar pas is heengegaan en dus komt dit optreden goed van pas om er een echte tribute van te maken. De begeleidingsband is dezelfde als deze bij 'Linda Gail Lewis' met als extra een keyboard. Als er iemand is die het publiek kan bespelen is het deze Earl Jackson wel want zijn interactie met zijn fans is meesterlijk en dat zal vanacht niet anders zijn.

Van 'Maybellene' over 'Back In The USA' via 'Little Queenie' tot 'You Never Can Tell', met deze Earl Jackson komen de goede jaren van rock 'n roll terug naar boven alsof hij echt de 'baby' is van deze legende, dus 'hail, hail for Earl!. Bij mij gaat na 24 uur 'Rockin' Around Turnhout' het licht uit en zo laat ik de after-party morgen in het 'Dax Café' ook aan mij voorbij gaan, waarbij ik zeker ben dat 'The Buckshots' me niet zullen missen, So...


photo Earl Jackson © Rootsville

Deep down in Louisiana close to New Orleans
Way back up in the woods among the evergreens
There stood a log cabin made of earth and wood
Where lived a country boy named Johnny B. Goode

Go Go Johnny, Go! Johnny B Goode.

more and larger pics on