© Rootsville.eu

Little Steve & The Big Beat (NL)

Ootello Ezaart (Mol)
2017, april 22


organisation: Ootello

artist: Little Steve & The Big Beat
album report: Another Man

© Rootsville 2017

review & photo credits: Freddie

 

Today's special is Memphis Soul Stew. We sell so much of this, people wonder what we put in it, we gonna tell you right now. Give me about a half a teacup of bass...Now I need a pound of fatback drums...Now give me four tablespoons of boiling Memphis guitar, this goin' taste alright...now give me a half a pint of horn...place on the burner and bring to a boil, that's it, that's it, that's it right there...wow beat, well. (Memphis Soul Stew by King Curtis)

Dit had zo maar de zomaar de aankondiging kunnen zijn die Raf kon gebruiken voor de aankondiging van de band voor vanavond. Little Steve & The Big Beat...aka 5 white guys who can play...SOUL!!! Voor een avond vol van die uitstekende grooves moesten we op zaterdagavond richting één van de voorsteden van Mol, meer bepaald naar 'Ezaart' waar Ootello bijna aan het einde zijn van hun eerste 'full season'. Er rest nog enkel op 13 mei 'Chilly Willy' met als support act 'The Nights'. Wedden dat het hier volle bak zal zijn?

Little Steve & The Big Beat is een band die bestaat uit en rond guitarslinger Steven Van Der Nat. Aan zijn zijde horen we de 'saxen' Martijn 'Tinez van Toorn samen met Evert Hoedt en die 'Tinez Roots Club' heeft ook nog maar recent een nieuw album uitgebracht vol met wervelende en instrumentale floorfillers, 'Have You Heard!?. Verder bestaat deze 'Big Beat' nog uit een ritme sectie met aan de drums Jody van Ooijen en een groovy bassplayer van bij ons, Bird Stevens. Van Bird Stevens en een uit zijn voegen barstende 'Big Four Quartet' is ook vers van de pers nog een album uitgebracht...it's all for the money. Maar uiteraard zijn we hier voor het aanhoren en het beleven van 'another man'...Mr. Little Steve!

‘Little Steve & The Big Beat’ is één van de meest wervelende rhythm ’n blues sensaties uit Nederland en hebben vorig jaar een dijk van een album op de markt gebracht. Een band die ongetwijfeld hier vanavond niet anders dan voor vuurwerk zullen zorgen. Uiteraard staat hun album ‘Another Man’ nog in de spotlights en zeker de titeltrack en uitstekende tearjerker mag er best wezen samen met andere uitstekende ol’ school ryhtm ’n blues en soul grooves.

Openen doen ze vandaag met 'Double Eyed Whammy' en zo zitten we meteen in de 'golden years' van rhythm 'n blues en soul met eentje van de '3' Kings. Aan m'n drie Nederlandse metgezellen aan tafel zou ik zo zeggen, don't feel so bad en maak jullie op voor een feestje zoals je er zelden eentje te horen zal krijgen. Met 'Slip Away' van Clarence Carter zitten we hier midden in een 'Soul Revival' alsof Eddie Floyd hier vanavond het draaiboek heeft geschreven. Steengoede soul en R'nB met als bouwstenen de doordringende stem van 'Little Steve', een uitstekende ritme sectie en...two horny horns.

Met 'Easy Baby' lijken ze er ons wel op attent te willen maken dat er nog wat energie moet worden overgehouden voor de tweede set want met 'I Like It Like That' zit het eerste gedeelte er 'helaas' al op, Do we like it, hell yeah we love it!!!

Onder de pauze even bijpraten met de delegatie van 'Blues in Schoten' die voor de gelegenheid hun dancin' shoes hadden aangetrokken. Met Raf kon ik al even grasduinen in het programma van volgend seizoen met het besluit 'it's lookin good' en zo kan de aanzet gegeven worden voor set 2. Tijd ook voor werk uit dat stunnin' album 'Another Man'. Met 'Baby Don't Do It' krijgen we eerst nog een andere tearjerker, eentje met een surplus. 'Change My Ways' en 'Just Foolin' Around' zijn er zo een paar nummers uit dat meer dan dansbare album.

Met 'Groove' kunnen Martijn 'Tinez' en Evert laten horen waarom ze met voorsprong de 'hottest horns' zijn in Nederland...en daarbuiten, een instrumentaatje met zinderende solo's om duimen en vingers bij af te likken. Van rock ’n roll over rhythm ’n blues is het een lust om deze Little Steve & The Big Beat te horen, maar ook steengoede blues weten ze uit hun mouw te schudden. Dus even tijd voor een blues'ke en daarmee komt 'Little Steve' als een groot gitarist in de spotlights mee te staan. Er was eerst nog een vrouwelijke 'gendarme' nodig om de opgehitste menigte tot stilte aan te manen maar met dank aan die mevrouw, het lukte en zo konden de blues liefhebbers met 'Double Trouble' naar een muzikaal orgasme toeleven.

Vertrekken zonder 'bisser' is hier uit den boze en dus krijgen we nog een outswinger met Ike Turner zijn 'Just One More Time' en een welgemeende sing-a-long. It Doesn't Get Any Better Than This, Little Steve & The Big Beat!

 

more and larger pics on