© Rootsville.eu

Mark De Wit & Friends (B)
Blues
Winterbar 725 Puurs (Duvel Blues) (05-01-2018)
reporter & photo credits: Freddie

info club: Duvel Blues


© Rootsville 2018


Tijdens de feestdagen bij het updaten van de concertkalender kwam ik tot de vaststelling dat de blues concerten (buiten de festivals) danig aan het minderen zijn in België. Met dit in het achterhoofd wordt het duidelijk dat we diegene die nog inspanningen leveren dit jaar dan ook extra zullen moeten steunen. Na een week vast te zitten in de zetel en met de nodige extra kilo's was ik dan best tevreden om terug met mijn kodakske de hort op te kunnen gaan.

Net als vorig jaar is dan de 'Winterbar 725' te Puurs het eerste event. Net als vorig jaar zijn het ook de 'duveltjes' van Duvel Blues die het jaar stilaan op gang trappen. Vandaag was er ook een nieuwjaarconcert bij de Stekense Rhythm 'n Blues club maar dit laat ik over aan collega Marcel. Vorig jaar was Rootsville ook van de partij om de organisatie van 'Duvel Blues' te steunen met hun initiatief om geld in het laatje te brengen voor het festival dat zal doorgaan op zaterdag 26 mei en waarvoor al namen bekend zijn. JJ Thames, Corey Dennison, Steven Troch & Lon Eldridge zijn de eerste namen die in 2017 al vrijgegeven werden en daarmee breken ze toch enigszins de ban om te vaak, te lang geheimzinnig te doen over een affiche.

Vorig jaar was er hier in deze gezellige 'winterbar' nog het optreden van de bluegrass/americana formatie 'A Little Bra Band' (recensie) wat voor een gezellige sfeer zorgde. Dit jaar zijn er de enigszins 'local heroes' Mark De Wit & Friends en is de muziekkeuze...blues. De inkomsten gaan naar de kas van 'Duvel Blues' dus starten we maar met een (warme?) Duvel ;-). Cheers!

Bij de zeldzame youngsters die zich tot de blues bekeren hoor ik nu de vraag rijzen van, who the f*ck is Mark De Wit? Uiteraard is dit voor de blues adepten hier in de streek en overal ten lande een overbodige vraag want Mark De Wit is jaren de frontman geweest bij de uitstekende Belgische formatie 'The Monday Lovers' met roots in Klein Brabant. Aan zijn zijde stond toen onder meer Mark Sepanski die we nu terug vinden bij Black Cat Biscuit maar zeker ook blues shoutster Heidi Kennis. Heidi behoort vanavond ook tot deze 'Friends' en heeft naast zich een 'blues sister' op het podium staan dus zijn we er al gerust in dat het vocaal wel dik in orde zal zijn. Een andere bekende 'Friend' is niemand minder dan de outstanding keyslinger Ilja 'Wama Bama Mama' De Neve en dus zal het dik in orde zijn. Verder bestaan deze 'Friends' nog uit een ritme sectie en een extra 'string bender'. Hun namen blijf ik je schuldig want toen Mark aan de voorstelling begon was de klank nog niet om over naar huis te schrijven. Om zowel Mark als Heidi eens te doen glimlachen hebben we nog vlug enkele 'kiekjes' opgediept uit de oude doos :-)


Mark en Heidi anno 2009 ten tijde van 'The Monday Lovers'
photo's © Rootsville (Blues Aon Daa Stoazze)

Mark De Wit & Friends hebben blijkbaar de smaak terug goed te pakken en zo kan ik jullie al meegeven dat ze 'Duvel Blues 2018' als obligate Belgische groep het festival zullen openen met een 'Bob Dylan Tribute'. De bezetting staat nog niet helemaal vast want dit hangt af van welke 'beat farmers' er dan ter beschikking staan. Vast staat wel dat er nummers van Bob Dylan's blues uitstapjes zullen bij zijn zoals onder meer het ook vanavond gebrachte 'Beyond Here Lies Nothin'. Een nummer uit Robert zijn onwaarschijnlijk straffe album 'Together Through Life' (2009). Verder ook nog materiaal uit Zimmerman's album 'Bob Dylan Blues' (2006) en daaruit pikten ze vanavond onder meer 'Blind Willie McTell'. Allemaal redenen om er op 26 mei bij de 17de editie van 'Duvel Blues' er vanaf de start af bij te zijn, en natuurlijk ook voor die eerste 100 GRATIS Duvel's ;-).

Genoeg reclame en let's take this show on the road. 'New Pony' en 'Blue Stroy' zijn de eerste twee nummers waarbij Mark laat horen dat hij het nog lang niet verleerd heeft, dit bijgestaan door zijn twee uitstekende backin' vocals. ook Heidi mag zich nog eens laten horen en ook al verontschuldigd ze zich dat het een tijdje geleden is dat ze nog 'blues' zong blijkt het dat bij 'If You Really Wanna Leave me' haar stem nog steeds klinkt als een klok. Tijdens het eerste deel van deze winter interventie bestaat de setlist veelal uit covers uit de oude doos. Maar zeg nu zelf, nummers als 'Rollin' and Tumbling', Floyd Dixon's 'Hey Bartender' in de versie van Koko Taylor of klassiekers als 'Mustang Sally', het ol' school rhyhtm 'n bluesje 'Kansas City' en Screamin' Jay Hawkins zijn 'I Put A Spell On You' uit 1956 zijn toch nummers die we nooit beu worden.


Mark en Heidi anno 2018 ten tijde van 'Mark De Wit & Friends'
photo's © Rootsville (Winterbar 725)

Deze 'Winterbar 725' was al vroeg geopend door de bijhorende ijspiste en het hoeft niet gezegd dat het hier 'boesjevol' stak. Elke vierkante centimeter werd benut en zo laten die van Puurs daadwerkelijk zien dat ze dit initiatief een warm hart toedragen en dus ook bij de 'duveltjes' niets dan lachende gezichten. Na deze 2de 'Winterbar 725' voor 'Duvel Blues' kan er misschien het idee bij geopperd worden om er een vast 'event' van te gaan maken en dus de muzikale omlijsting 'au serieus' te gaan nemen, zeker wanneer het klank en licht betreft (ja opper-duvel we blijven streng hé :-)). Misschien ook een gelegenheid om nog extra 'locals' over de streep te trekken voor 'Duvel Blues'.

Zoals reeds vermeld krijgen we tijdens het 2de gedeelte een voorsmaakje van de 'Bob Dylan Tribute' voor 'Duvel Blues' en is dit meer dan één reden om er naar toe te gaan. Van T-Bone Walker krijgen we nog zijn 'Stormy Monday' te horen en dus 'One More For The Road' en zo zit het eerste verslag voor 2018 erop. Vaya con dios duveltjes tot 26 mei op de terreinen van de Chiro!


some Friends...