© Rootsville.eu

Caroll Vanwelden Kwartet (B)
Jazz (Portraits of Brazil)
De Jazzzolder Mechelen (12-01-2018)
reporter & photo credits: Freddie

info artiest: Caroll Vanwelden
info club: Jazzzolder


© Rootsville 2018


Ook in de jazzwereld zijn de nieuwjaarswensen en openingsconcerten voor 2018 volop aan de gang en omdat we willen voldoen aan de eed 'belofte maakt schuld' trok ik op vrijdagavond richting 'Jazzzolder' te Mechelen. Twee vliegen in één klap noemen ze dit. Primo het eerste concert voor 2018 hier bij deze club en secundo een kennismaken met de nieuwe locatie van 'De Jazzzolder'. Komt daarbij nog eens dat Caroll Vanwelden met haar album 'Portraits of Brazil' uit 2016 ons een meer dan aangename en verteerbare avond zal laten beleven en ik mijn favoriete jazz drummer aan het werk kan zien, en horen, en zo kan de avond niet meer stuk. Cheers op 2018!

Ze was amper '7' toen deze Caroll Vanwelden met pianolessen startte en dus stond het toen al in de sterren geschreven dat muziek haar ding zou gaan worden. Tijdens haar studies nam ze zelfs extra lessen bij David Linx en de Amerikaanse 'jazz singer' Judy Niemack. Na haar afstuderen aan de VUB in 1994 was deze Caroll Vanwelden vast besloten haar ambitie als muzikant waar te zullen maken. Het muziek conservatorium in Gent en de beroemde 'London Guildhall School of Music and Drama' werden ingevuld en toen ze uiteindelijk 'cum laude' afstudeerde in 1998 was ze er helemaal klaar voor.

Na een succesvolle inloopperiode met binnen- en buitenlandse concerten verhuisde ze in 2011 met haar familie richting Duitsland waar ze zich begon toe te leggen op de 'sonetten' van Shakespeare. Ondertussen heeft deze Caroll Vanwelden reeds 7 albums op haar conto staan met een highlight in 2012 toen ze haar album 'Caroll Vanwelden sings Shakespeare Sonnets' kwam voor te stellen op het 'Enjoy Jazz Festival' in Mannheim (D). Tot zover een korte beschrijving van de al rijk gevulde internationale carrière van een Belgische jazzsinger, componiste en bespeelster van de black & white keys, en daar kunnen we niet anders dan fier op zijn.

Het kwartet van Caroll Vanwelden bestaat vanavond naast zichzelf ook nog uit drie gerenommeerde jazzmuzikanten van eigen kweek, met name Hans Van Oost op gitaar, Mario Vermandel op de contrabas en voorzien van 'sticks & brushes' batteur Luc Vanden Bosch. Deze drie top muzikanten kan je ook bewonderen op het album 'Portraits of Brazil', de CD die hier vanavond centraal komt te staan en zal zorgen voor een weergaloos en verteerbaar openingsconcert op deze 'Jazzzolder'.

Met de Samba 'Tim Dom Dom' van Jorge Ben Jor, tevens ook de componist van 'Mas Que Nada', wordt het concert hier vanavond afgetrapt en kan Luc Vanden Bosch al meteen het Samba gevoel overbrengen door middel van de haast onmisbare percussie. Met 'Chovendo Na Roseira' van Tom Jobin (1927-1994) valt ons op dat Caroll Vanwelden met haar passie voor deze 'Latin Jazz' meteen ook een 'smile' op de gezichten van haar kompanen komt te toveren en muzikanten die er plezier in hebben brengen dit dan ook moeiteloos over naar de aanwezigen.

De liefde voor deze tak van de jazz was voor Caroll Vanwelden ook de aanzet om het Portugees onder de knie te krijgen, iets wat niet dadelijk evident is. Het brengen van de nummers in de taal van oorsprong maken dat de passie en intensiteit dit genre liefdevol wordt overgebracht en...ontvangen. Haar kennis van het Portugees? Sem porblemas!

Met 'Pra Que Discutir Com Madame' krijgen we een intense intro van Mario Vermandel op de contrabas waarna Caroll ons het verhaal brengt over de 'lower class' van Brazilië, we schrijven 1945. Met het liefdes epos 'Estate' van de Italiaanse jazzsinger en pianist Bruno Martino neemt Caroll even afstand van haar Braziliaanse favoriete componisten al is het te danken aan João Gilberto dat deze 'standard' ook als 'Bossa Nova' werd herkent. Een song waarop de warmte ervan door het subtiel strelen van zijn 'six strings' door Hans Van Oost de Jazzzolder in volledige stilte hult. Opmerkelijk ook met wat een gevoel en gemak Caroll Vanwelden ook de taal van 'La Mama' onder de knie heeft. Met 'Telefone' en 'Beija Flora' krijgen we 'Latin Jazz' ten voeten uit. Ook hierop weer de uitstekende percussie van onze batteur waardoor we deze 'colibri' haast door de ruimte voelen fladderen. Met 'Wave' komt er helaas al een einde aan de eerste set, een set die gerust nog langer mocht duren maar je kent het gezegde...time flies when you're having fun. In het Portugees zou zoiets klinken als...o tempo voa quando nos estamos a divertir, of zo iets;-)

Net als bij aanvang van het concert krijgen we ook tijdens de pauze van het bestuur enkele richtlijnen om volgen. Zo gaan de deuren van deze 'jazzzolder' pas open om 08.00PM dit om de vroegtijdige aanwezigen, waaronder ikzelf, even op onze plichten te wijzen. Nu ook niet weer te laat komen want wanneer net als vanavond het bordje 'Sold Out' aan de deur komt te hangen zijn de plaatsjes al ingenomen. Dus best arriveren tussen acht en vijf na acht. We zullen er aan denken Lejo en Hans ;-). De obligate merchandising komt ook ter sprake net als het gratis drankje dat na dit concert zal worden aangeboden door het bestuur van 'De Jazzzolder' als aanzet voor 2018. Het stemt het bestuur uiteraard zeer gunstig dat ze op het eerste concert van dit nieuwe jaar al zoveel nieuwe gezichten mogen begroeten. Fijn maar het heeft natuurlijk ook te maken aan het programma van vanavond en de Latin Jazz van Caroll Vanwelden, zo iets van listen and enjoy. De 'Jazzzolder' is iedere 2de en 4de avond van de maand geopend.

'So Danço Samba' van Jobin uit 1962 geeft dan weer de aanzet voor het tweede gedeelte van deze meer dan aangename avond. Het oeuvre van Antônio Carlos Jobin is trouwens alom aanwezig op deze avond. We laten het allemaal op ons afkomen van de Samba tot de Braziliaanse Capoeira, luister maar eens naar 'Berimbau' en Uiteraard mag de lichtvoetige klassieker 'So Danço Samba' van Tom Jobim en diens 'Corcovado' aka 'Quiet Night of Quiet Stars' ook niet ontbreken. Dit laatste een 'Bossa Nova' die je verenigd met die 'heilige' berg van Rio de Janeiro en waardoor het voor enkele aanwezigen moeilijk wordt om te blijven stil zitten.

Pianist João Gilberto en gitarist Antônio Carlos Jobin mogen aanzien worden als de boegbeelden voor deze 'Bossa Nova' jazz en zeker het nummer 'Doralice' uit 1945 zorgde voor de wereldwijde populariteit van deze muziek. Een muziek vol warmte en liefde. Met 'Agua de Beber' van ...Jobin, nemen we helaas afscheid van deze 'enfeitiçado noite' en van dit uitstekende Caroll Vanwelden Kwartet. Ondanks de 'BOB' controle het 'agua' toch nog even aan de kant schuiven en eerst nog eens nippen aan mijn 'Carolus Christmas'. Een bisser? da's zeker dat en als toetje krijgen we dan 'Samba de Uma Nota Só' aka 'One Note Samba' en wordt dit concert zo bezegeld met een welverdiend applaus. Tweet Tweet.

Het volgende concert zal plaatsvinden op vrijdag 26 januari met die het 'Teun Verbruggen/André Fernandes Quintet' en je weet het...arrival time somewhere between 08.00 and 08.05PM ;-) Het 'Caroll Vanwelden Kwartet' is deze zomer ook te bewonderen op Jazzwood 2018 (18 augustus). Je weet wel de nacht dat de trollen zwijgen...