© Rootsville.eu

Roland & Little Jimmy (B)
Blues
Missy Sippy Gent (19-02-2018)

reporter & photo credits: Freddie (met dank aan Greet B)

info artiest: Roland
info club: Missy Sippy


© Rootsville 2018


Een ietwat speciaal clubconcert in februari hier in de Missy Sippy en dus ook een speciale datum en zo valt dit uitzonderlijk op een maandagavond. Twee 'eminence grise' van onze Belgische blues scène verenigd hier in Gent. Beiden hoeven al jaren geen introductie meer al zien en horen we de ene al iets meer dan de andere. Door dat beide 'youngsters' voor vanavond hier in de 'Missy Sippy' de handen in elkaar slaan kan je dit uniek concert als een 'big bang' catalogiseren. Beide prille zeventigers schreven al meer dan hun deel van de muzikale geschiedenis hier in België.

Voor Roland begon het allemaal na een legendarisch concert in 1967 op het al even legendarische 'Jazz Bilzen', toen 'het' festival van België. Sinds toen is Roland Van Campenhout niet meer weggeweest op onze 'blues' podia. Bij Little Jimmy aka Don Croissant kwam ik in een vorig leven al over de vloer toen hij in de CRV in Grimbergen achter de toog stond. Er is in die illustere periode zelfs een 'eenmalig' festival ontstaan op de parking van het 'boathouse'. Zijn geschiedenis begon hij te schrijven toen hij als 'Jimmy and The Sharks' in 1966 het voorprogramma van de 'Stones' mocht spelen. En eerlijk? wie kan dat hier nog zeggen. Met enig Gents chauvinisme staat zijn quote nog altijd overeind... 'Wij waren beter dan de Stones, Ik zweer het u'...King of the Jungle he said, Jungle King, vijf kiere...

Je kan er niet om heen dat dit concert ook gespeend zal zijn van een hoge dosis humor en misschien waren we daarvoor ook wel gekomen. Het begon al meteen toen Roland volledig solo het podium opkwam en ons melde dat dit volledig was ingestudeerd. Van Campenhout begon dan ook met 'Jelly Roll Baker' en dan zitten we bij Lonnie Johnson. Nadat hij zijn dierbare parochianen had toegesproken was het de beurt met aan Little Jimmy die zelfs wervelend begon met RL Burnside zijn 'Going Down South' en believe it or not we voelden ons diep in de Delta.

De 'blues hoefden ze niet in te studeren, die komt en gaat zoals ze het gewoon zijn maar voor de humoristische noot kwam er uiteraard enige improvisatie aan te pas en dit maakte het nog des te beter om te beleven. Het leek wel een onuitgegeven blues editie van 'de peperbus'. Na de boogie van Burnside zouden ze er nog wel 'ientje' spelen of misschien wel '85 duuzend', en zo brachten de 'partners in crime' Jimmy Reed zijn 'Bright Lights, Big City'. Gefinetuned was het niet maar het klopte wel, al moest Roland den Jimmy bijspringen met zijn 'pilleke' en vanuit Little Jimmy zijn ooghoeken kwam toen liefdevol...she loves me.

Hadden we fun vanavond, zeker weten, maar ook Roland kon zijn pret niet onder stoelen en banken steken door aan de zijde te spelen van zijn 'copain'. Tijd terug voor Roland om zijn 'Frankie and Johnnie' te brengen vlot aansluitend met een wel speciale versie van Howlin' Wolf zijn 'Smokestack Lightnin'. Nog een muzikale en vol humor gebrachte ode aan Skip James en na de woorden 'Skip is Hip' was het tijd voor een sanitaire stop en een slok rode wijn.

Na 'Sucker So Sweet' van Roland begon ook Little Jimmy aan take 2 van dit nu al legendarisch concert. Naast me zat 'DC Snakebuster' en die kon zijn ogen en oren niet geloven en dacht zo van...oei dat humor gehalte kan ook nog beter bij mij. Misschien eens uitproberen Frank op je eerstkomende 'France Tour' ;-). De twee 'blues brothers' vanavond die bleven de nummers maar uit de mouw schudden en kwamen zelfs uit bij Elvis met diens 'Can't Help Fallin' in Move With You'. Ambiance en nostalgie ten top hier vanavond in de Missy Sippy zonder Miss Marie en dus kreeg Tim De Graeve aka 'Tiny Legs Tim' hier promotie als 'MC' van de avond.

Met volle overgave brachten ze toen ook nog de 'folk standard' Goodnight Irene en ditmaal kregen Roland en den Jimmy zelfs steun van het voltallige 'Missi Sippy Gospel Choir'. Enig en onvertoond maar helaas kwam er met eentje van Muddy Waters ook een einde aan dit lang op voorhand uitverkochte concert. Next clubconcert is op 13 maart e.k. met niemand minder dan Guy Davis maar helaas hangt er ook al het bordje 'Sold Out' aan de deur. Maar er volgt ook nog 'Ms Nicky' en 'Jeff Jensen', dus er op tijd bij zijn is de boodschap. Bij het 'Sing My Title' label zijn ze aan het werk om er de onwaarschijnlijk muzikale geschiedenis van Little Jimmy op een digitale schijfje vast te leggen. Datum van uitgave...binnen een dag of 85 duuzend ;-) Aan de Little Jimmy zijne Gibson zal het niet liggen, die heeft al meerdere oorlogen doorstaan. Als trouwe fan van Roland Van Campenhout kreeg Greet als grote fan dan nog bij het verlaten van de 'Missy Sippy' een dikke smakkerd van Roland maar zij is ook trouwe fan van Guy Verlinde, Tiny Legs Tim, Billy & Bloomfish, Arno en zovele anderen...We all had fun tonight, vraag het maar aan Fats Waller, Bessie Smith, Roland, Little Jimmy en natuurlijk de vol gelopen Missy Sippy.


as seen in the Missy Sippy...