© Rootsville.eu

Sa Swing (B)
Hot Club de France
Jazzcafé Den Egger Scherpenheuvel (20-02-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Jazzcafé Den Egger

info band: Sa Swing

© Rootsville 2018


In het 'Jazz Café @ Den Egger' te Scherpenheuvel zitten ze al aan het voorlaatste concert van het seizoen. Met nog enkel het afsluitend concert op 27 maart 2018 gaan ze hier al vlug in vakantie modus na een toch wel succesvol seizoen 5.0. Vanavond kiezen ze hier in de schaduw van de basiliek resoluut voor de nostalgie van de 30-tiger jaren. Nostalgie waarmee ze terug gaan naar de jaren van 'Hot Club de France' en dit met de formatie 'Sa Swing', en daarmee zetten ze ook terug Django Reinhardt (1910-1953) in de spotlights. Een Sinti-gitarist die eerlijk gezegd nooit uit de schijnwerpers is geweest, de godvader van de 'Jazz Manouche'.

'Sa Swing' brengen hier de 'Hot Club de France' weer tot leven of moeten we hier vanavond spreken van 'Hot Club de Limbourg'. Naast 'lead gitarist' Dominique Nelis bestaat deze 'Sa Swing' ook nog uit André ‘Johnny’ Swijgers op accordeon en viool, alsook bespeler van de humoristische noot bij dit Quartet. De ritme gitaar wordt bespeeld door Donald Ramaekers en aan de contrabas hebben we Rob Vanspauwen.

Met in hun zog een talrijke groep van eigen aanhang is de foyer van 'Den Egger' al tamelijk vlug gevuld en zijn we klaar voor een set van vooral Jazz manouche aka Gypsy jazz. Met als rode draad het werk van Django Reinhardt brengen deze 'Sa Swing' ook nog werk van collega's het 'Rosenberg Trio', een paar jazz standards die die ze om weten te vormen tot heerlijke zigeuner jazz en uiteraard ook eigen werk.

Nummers als ‘Anniversary Song’ en ‘Minor Swing’ vullen de club met de nodige nostalgie en zelfs een beetje vreemde eend als ‘Night and Day’ wordt door het arrangement perfect in de galerij van jazz manouche opgenomen. Met hun versie van 'Danse Norvegienne' kan je hier letterlijk de speld horen vallen en bewijzen deze 'Sa Swing' dat ze uit het juiste hout gesneden zijn. Het is en was zeer opmerkelijk dat een Django Reinhardt nummers als 'Nuages' en 'Swing 42' kwam te componeren, mede doordat de linkerzijde van zijn lichaam ernstig verwond raakte bij een brand en zo maar 8 van zijn 10 vingers kon benutten. Nog bewonderingwaardig is dat hij pas in de jaren dertig leerde lezen en schrijven.

Met gitarist Dominique en de Johnny op viool lijkt het hier wel een reïncarnatie van Django Reinhardt en violist Stéphane Grappelli. De perfectie nabij en samen  met de andere gitarist Donald en contrabassist Rob werd het hier een avond genieten van deze ‘Hot Club de France’. Zijsprongetjes maakten ze met nummers als Stevie Wonder zijn 'Isn't She Lovely' maar ook klassiekers als 'All Of Me' en 'Night and Day' worden hier vlekkeloos getransformeerd in uitstekende jazz manouche. Moeten we zeker nog vermelden dat eigen werk als 'La Valse de Mine' tot een gypsy jazz pur sang mag worden verheven en met een uitstekende versie van het Russische 'Les Yeux Noirs' aka 'Ochi Chyornye' besluiten deze 'Sa Swing' hier een excellente en intieme avond vol mt deze nostalgische muziek waarbij ik menig hoofden zag meedeinen. Knap werk gasten...sa swing!

Sa Swing...