© Rootsville.eu

Black Mango (B)
Jazz - Funk
Café De Max Herentals (Jazz in Thals Sessions) (04-03-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Café De Max

info organisatie: Jazz in Thals
info band: Black Mango

© Rootsville 2018


Sunday Night and it's Funky Time in Herentals. De Belgische formatie 'Black Mango' zullen onder de noemer 'Jazz in Thals Sessions' die van Hertals een zwoele funky night gaan bezorgen en dat kan allezins beter zijn dan efkes e poepke placere. De plaats van gebeuren is 'Cafe De Max' van de bro's Luc en Geert in de Nieuwstraat. Niet alleen het concert staat in de belangstelling maat vanavond wordt ook het programma onthuld van die beruchte Pinksterzondag, de dag dat Herentals de titel van 'Jazz Town' kan en zal dragen. De dag ook dat alle jazz liefhebbers en sympathisanten zich naar het centrum van deze stad zullen begeven. Enkele 'klokkenververs' die jazz hoog in het vaandel dragen hebben zich daar al jaren verenigd en presenteren op Pinksterzondag hier een 'kroegentocht' onder de noemer 'Jazz in Thals'. Een GRATIS Jazz Festival dat ieder jaar weer de deelnemende etablissementen doet uitpuilen van het volk. Een dag ook dat jazz toegankelijk wordt voor het grote publiek en die vorm van cultuur is nog altijd beter dan in je luie zetel naar de tellevies te zitten kijken.

Zoals steeds ben ik goed op tijd al is het maar om met de vrienden van 'Jazz In Thals' een Duvelke te drinken en nog een beetje te semmelen. Knap ook van Luc en Geert van 'De Max' want de ingeweiden hier weten dat zondag voor deze broertjes een heilige rustdag is zoals het ooit door de goede heer ooit werd beslist. Daarom ook dat de parking aan de kerk bomvol was doordat de 'herder van Hertals' misschien zijn parochianen aan het opruien was om geen heiligschennis te gaan plegen op deze zevende dag van de week. Net als een later bomvol café trokken we ons van die poepekas niets van aan en dus tekenden we allen present. Met een gezellige babbel en op de achtergrond een Lou Donaldson werd hier in aanvang naar 'Black Mango' het allerlaatste stof weggeblazen en maakten we ons op voor een Funky Night ;-).

De waarekers van dienst zijn Jan, Jochen, Jules en Andres en na het etaleren van de prachtige banner konden we vernemen dat die van 'Jazz in Thals' voor de editie van 2018 weerom een prachtige affiche hebben samengesteld. Voor bijna de helft van de deelnemende bands zijn ze zelfs gaan shoppen over de grenzen heen. Zo is er onder meer Charlie Green uit de States, en hiervoor moesten ze zelfs geen extra invoerrechten op betalen. Verder ook Joe Wulf Quartet en Nilson Matta & Centerpiece Kwintet. Uit de inlandse teelt krijgen we Jo Hermans & Friends die de honneurs als opener zullen waarnemen. Ook nog Djartman, Moon Express, Arne Van Coillie Trio en Buscemie feat. Liefsoens. Om de toegankelijkheid te blijven waarborgen komen ook de ons bekende James & Black hun duit in het zakje doen, dit met een heuse blazers sectie. En die stonden vorig jaar nog op 'Blues Peer' :-). Alles dus dik in de bezas en afspraak op zondag 20 mei 2018 in het centrum van Herentals want nu zijn die van 'Black Mango' er klaar voor.

'Black Mango' treed hier vandaag aan in hun vernieuwde samenstelling, eentje waardoor dit collectief in deze huidige vorm op onze podia zal waar te nemen zijn. Youngsters die meegaand met hun tijd de vervelende 'pupiters' hebben vervangen door 'i-Pad statieven'. Die statieven deden in aanvang naar het concert tevens dienst als presentatie voor de merchandising, want ook hiermee volgen ze de trend. Maar goed ook want het leven als muzikant is hier in ons kand geen lachtertje.

Deze huidige 'Black Mango' bestaat uiteraard uit bezieler Joppe Bestevaar op de baritonesax. Voor de nieuwkomers hier vanavond, dat is diene met zijn hoedje ;-). Verder ook nog Loïc Dumoulin (trompet), Sam Joris (trompet), Alban Sarens (tenorsax), Peter Delannoye (trombone), Pieter Nevejans (tuba), Wout Gooris (toetsen), Lukas Somers (gitaar), Gerben Brys (basgitaar) en Toni Vitacolonna (drums).

Toen ik bij Joppe informeerde naar de setlist krijg ik een rijk geïllustreerde versie ervan terug in mijn boekje en daarmee is hij zelfs een toonbeeld van betrouwbare informatiebron te noemen. Openen doen ze hier vanavond in een eerder 'easy mood' met 'Guitars' een nummer van de hand van de man aan de 'black & white keys', Wout Gooris. Na een klein solo intermezzo van Loïc Dumoulin dachten de heren van 'let's funk it up' en kregen we van de hand van Joppe Bestevaar het dansbare 'Paco De Muilezel'. Toch even bij vermelden dat het repertoire van deze 'Black Mango' bestaat uit eigen originals.

Tijd ook om voor Joppe een korte maar zeer humoristische inleiding te geven over het hoe en wat van de nummers. nummers die in drie verschillende noemers meekregen, dansbare, diegene die ze graag spelen en de nieuwe nummers. Een verbloemde uitleg en misschien moeten bij de dansbare nummers ervan Tinne en Tinne van de merchandising zich even transformeren in een duo in 'Mini Skirts & Go Go Boots' om het dansbare ervan te vertonen. All for the show!

'Let's do it, let's do it some more' moet Peter Delannoye gedacht hebben en met een attitude van een Trombone Shorty blies hij zijn instrument aan dingellen op het funky 'Lockside'. Een moment van vertwijfeling bij Peter maar gelukkig heeft de Jochen ook een schuiftrompet thuis. Ingeleid door de funky grooves van Gerben Brys op de basgitaar en Wout Gooris aan de keyboards krijgen we dan de titeltrack van hun vorig jaar verschenen 'Djirri Djarra' waarbij de credits gaan naar die met zijn hoedje.

'Got Put A Smile Upon Your Face' is een nummer dat hier vanavond als een understatement kan dienen want tot achter in 'De Max' niets dan vrolijke gezichten op te merken. Liefhebbers en fans die hier voor de volle 100% stonden te genieten maar helaas was het gezamenlijk gecomponeerde 'Burgermeister' ook het sluitstuk van deze 'Funky Night'. 'Black Mango' is geen slappe thee, nee 'Black Mango' is 'de Max'! Uh Huh, Oh Yeah...
and food for tought