© Rootsville.eu

Nathaniel Rateliff & The Night Sweats (US)
support act Slim Cessna's Auto Club
De Roma Antwerpen (07-04-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Roma

info band: Nathaniel Rateliff - Slim Cessna's Auto Club

© Rootsville 2018


Wat deze Nathaniel Rateliff sinds 2010 verwezenlijkt heeft grenst aan het onbeschrijfelijke. Voordien ging hij als muzikant door het leven als een singer-songwriter maar door als het voorprogramma van Mumford & Sons te gaan fungeren ontstond er daarna in 2013 plots 'Nathaniel Rateliff & The Night Sweats' en kwam er zo een kentering in zijn leven. Het optreden van deze 'Son of A Bitch' tijdens de 'The Tonight Show' van Jimmy Fallon met het nummer 'S.O.B' ontketende op z'n minst een storm en zo belande hij in een rollercoaster waar vandaag de dag nog steeds geen einde aan is gekomen.

Door het bekijken van het filmpje op 'You Tube' van het nummer 'I Need Never Get Old' (tot nader order voor mij nog steeds zijn beste nummer) werd ook ik er zowaar wild van. Hoe meer aanstekelijker kon het nog gaan worden? Diegene die het ook in de mot hadden waren de mensen van 'Stax' die hem onmiddellijk een contract aanboden (album report). Gelukkig maar want met deze 'Night Sweats' zag Nathaniel Rateliff dit als een allerlaatste reddingsboei voor zijn muzikale carrière.

Toen 'Nathaniel Rateliff & The Night Sweats' in 2015 op het 'www' al lang een hype waren stonden ze plots in de kleine club van de 'AB' te Brussel (concert report). Die van onze nationale radiozenders moesten toen nog allemaal wakker worden ;-) Later toen de geruchten kwamen dat hij op 'Werchter' zou gaan spelen werden de singles 'S.O.B.' en 'I Need Never Get Old' dan plots wel op de radio gedraaid maar keken de fans van het eerste uur al wat verder. In juni 2016 kwam er dan toch een concert in 'Het Depot' (concert report).

Enkele weken geleden was er de release van zijn nieuwe album 'Tearing at the Seams' (album report) en daar kunnen ze in 'De Roma' dan maar best gebruik van maken om dit clubconcert voor België als een CD presentation te gaan beschouwen. Uiteraard is dit concert 'SOLD OUT' en krijgen we als toemaatje nog eerst een support act.

Deze support act komt er van 'Slim Cessna's Auto Club'. Het moet ondertussen al 10 jaar geleden zijn dat ik deze 'Slim Cessna's Auto Club' nog aan het werk zag en dus aan overkill zullen ze zeker niet gaan doen. Dit 'Denver' based autoclubje bestaat uit Slim Cessna, Jay 'Munly' Munly, Lord Dwight Pentacost, Rebecca Vera, Ian O'Dougherty en Andrew Warner en is door het voorprogramma te spelen van deze Nathaniel Rateliff misschien wel een herstart hier in België voor hen.

Altijd al wel speciaal geweest de bezweringen van deze 'holy' cowboys en hun alt-country uit Denver Colorado. Een sound die zij wat graag 'Gothic-Americana' noemen. Trouwens de meest Gothic' verschijning op de bühne is Rebecca Vera aan de 'pedal steel' en keyboards. De tweestemmige samenzang van Slim Cessna en Munly Munly staat steeds in het middelpunt en gaan veelal over 'urban stories' en dompelen zo hun bijbelse gezangen in een al dan niet luguber jasje. Deze 'Slim Cessna's Auto Club' ontstond in 1992 na het splitten van 'The Denver Gentlemen' met daarin ook David Eugene Edwards (16 Horsepower & Wovenhand). De nummers zijn veelal een 'blend' van country, gospel en folk waarbij thema's als drank en geweld niet uit de weg worden gegaan.

Hun detail voor 'show on stage' blijft ook een aspect waar je niet aan voorbij kan, een show die meestal wordt gegeven door Slim Cessna en Munly Munly. De 'commandments' van deze 'SCAC' dringen welles nietes tot je door bij het beleven van het concert, en het aandeel 'extase' waarin Slim en de zijnen ons in willen onderdompelen via hun religieuze bezweringen kent zelfs zijn weergave in de 'double neck' van Lord Dwight. Een extase die hier in 'De Roma' levendig wordt wanneer saxofonist Andy Wild van de 'Night Sweats' een nummertje komt meeblazen en meteen ook een eerste boost geeft wanneer Nathaniel Rateliff en Jospeph Pope III als twee onafscheidelijke bro's een dansje komen placeren met Slim Cessna en Jay Munly. Allelujah Anyway!!!

Tijd om 'De Roma' uit al zijn voegen te laten barsten nu met 'Nathaniel Rateliff & The Night Sweats'. Na een tweedaagse in de 'Paradiso' te Amsterdam en de 'Studio Brussel' showcase en de Eldorado te Humbeek van vrijdag zal 'De Roma' het middelpunt worden voor de soul & roots van deze Nathaniel Rateliff. Naast zijn soulmate Jospeph Pope III (bass), uit zijn vroegere carrière, bestaan deze 'Night Sweats' ook nog uit Patrick Meese (drums), Luke Mossman (guitar), Mark Shusterman (keys), Wesley Watkins (trumpet) en Andy Wild (sax).

Uiteraard staat zijn nieuwe album 'Tearing at the Seams' in het middelpunt van de belangstelling op dit concert. Opmerkelijk tussen de aanwezigen zijn ook al wel personen die niet meer tot de jongeren kunnen worden gecatalogiseerd en ja, zelfs een groot aantal voor wie Nathaniel Rateliff hier vanavond in 'De Roma' een primeur is. Het één heeft met het ander te maken en daar zal het monopolie van Werchter wel voor iets tussen zitten. Daar waar deze Nathaniel Rateliff op onze Roots & Blues festivals zeker niet zou misstaan. Het zou zelfs 'goezot' zijn moest dit eens het geval kunnen zijn, voor de hoogmis van de blues hebben we de moed al opgegeven...but we know, it's all about the money, dun dun do do do dumb aka de doeme doem doeme.

Dat Nathaniel Rateliff ook 'under a spell' was van de bezweringen van 'Slim Cessna's Auto Club' kon je merken toen hij bij het opkomen zelfs zowaar een knieval deed of was dit als dank voor de uitverkochte Roma ;-). 'Tearing at the Seams' dan want met de nummers als 'Shoe Boot' en 'Be There' van dit album werden hier vanavond de debatten geopend. Niet meteen het vuur wat we gewend zijn van Nathaniel Rateliff maar een show van 90 minuten kan natuurlijk niet volledig in 'full speed' worden afgelegd. In 'Shoe Boot' kregen we zelfs even een Nathaniel Rateliff op de bluesharp.

Op 'A Little Honey' verdrong Nathaniel zelfs even Mark Shusterman aan de keyboards. Met nummers als 'Cooling Out', 'Waisting Time' en 'Howling At Nothing' kreeg de Roma dan een eerste soul injectie van Nathaniel Rateliff & The Night Sweats'. De eerste danspasjes en een welgemeend handgeklap waren er voor 'You Worry Me' en waren we zo klaar om naar een apotheose toe te leven, of toch nog niet? Met 'Babe I Know' liet Nathaniel ons nog eerst zijn skills bewonderen van een doorwinterde singer-songwriter als hij is en...then all hell broke loose.

Daar er bij de aanvang van dit concert achteraan bij de nieuwkomers nog enige aarzeling was werd er met nummers als 'Intro', 'I Need Never Get Old', en uit zijn nieuwste album het swingende 'Baby I Lost My Way (But I'm Going Home), alle twijfels weggenomen en kwam de ganse volle Roma zich in een trance te bevinden en veranderde deze Antwerpse cultuurzaal zo in een danstempel. Hoeft het nog gezegd dat bij 'S.O.B' iedereen hier 'goezot' werd en zo moeten de nieuwe fans nu toch ook wel overtuigd zijn van de soul en roots van Nathaniel Rateliff and The Night Sweats. It's magic, it's food for good mojo!

hail hail voor 'De Roma'