© Rootsville.eu

Jools Holland & His Rhythm 'n Blues Orchestra (UK)
Rhythm 'n Blues - Blues - Soul - Ska
Het Depot Leuven (13-04-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: Het Depot

info band: Jools Holland

© Rootsville 2018


Vrijdag de 13de en 'Later' op de avond komt Jools Holland & His Rhythm 'n Blues Orchestra naar Leuven. Vorig jaar stond deze klepper met zijn voltallig orkest nog op 'Blues Peer'. Zijn gasten die er toen bij waren tekenen ook vanavond present hier in 'Het Depot' en zijn niemand minder dan Ruby Turner, Louise Marshall en de Britse singer-songwriter Beth Rowley. De rest van dit Rhythm 'n Blues Orchestra ga ik niet opnoemen anders zijn mijn lettertjes al opgebruikt ;-) Vanavond brengt Jools Holland helemaal uit Engeland nog een extra gast mee in de persoon Marc Almond, zanger en bekende helft van synthesizer duo 'Soft Cell' uit de 'eighties'. Deze Marc Almond zagen we al aan zijn zijde op 'Blues Peer' in 2008 en of we met Marc's liefde zullen worden geïnfecteerd valt nog af te wachten...once I ran to you, now I'll run from you.

 

Alles verloopt hier op wieltjes maar we zijn niet anders gewoon hier in 'Het Depot' aan de stoosse. Zonder support act en met aanvang om 08.30PM zullen we zelfs nog tijd hebben om 'De Blauwe Kater' te gaan bezoeken voor een 'nightcap'. Time to let the good times roll, en daar heeft Jool's Rhythm 'n Blues Orchestra vanavond zelfs niet Louis Jordan voor nodig. Nee maar wel een piano, gitaar, upright bass, drums, liefst 10 blazers, twee outstanding backing vocals en uiteraard...Jools Holland zelf.

Julian Miles 'Jools' Holland begint aan zijn 'Yamaha' black & white keys met het instrumentale 'Double 'O' Boogie', en meteen zijn we hier vertrokken voor bijna twee uur durend muzikaal entertainement. Met het daaropvolgende swingende 'Young Man's Day' en het bluesy 'Can't Find My Way Home' zal het dansen geblazen worden maar 'The Night is Still Young' en dus is het meteen al tijd voor de eerste gast. De Britse singer-songwriter Beth Rowley is de eerste die vocaal Jools Holland komt te ondersteunen, al stond ze al bij de vorige nummers al te schitteren als backing vocal aan de zijde van sister Louise Marshall. Op haar menu vanavond staan twee nummers van Bessie Smith (1894-1937). Eerst krijgen we de ballad 'Do Your Duty' en daarna is er het meer jazzy en swingende 'Gimme A Bigfoot'. Uiteraard komen de leden van de 'horn section' met regelmaat in de spotlights te staan, and what they do is oo bop bee dap...

Tijd voor een eerste stukje NOLA sfeer met een portie barrelhouse piano rhythm 'n blues en een mix met daarin een bruggetje naar de gospel 'When The Saint Go Marching In', en zo voelden we ons meteen in 'Bourbon Street'. Een eerste injectie Ska dan met Don Drummond zijn 'Feeling Fine' en was het ook hier in 'Het Depot'. Na een instrumentaal duet met Jools en diens drummer Gilson Lavis en een stukje ragtime is het tijd voor gast #2. Die tweede vocale ondersteuning komt er van de andere helft van zijn backing vocals en luistert naar de naam Louise Marshall. Eerst is er 'Waterloo Bridge' uit het album 'The Informer' waarna een stukje reggea de zaal wordt ingestuurd met 'The Joy's of Love', reggea met een duidelijke knipoog richting UB40. Het gaat snel nu want na een dosis 'boogie woogie' voor big band komt gast #3 er al aan.

Marc Almond en Jools Holland zijn 'friends for life' en zo gaat deze 'diva' wervelend van start met'Say Hello, Wave Goodbye' en iedereenhier meteen mee. Na een stukje 'Piaf' met de Engelse versie van 'Hymn L'Amour' volgt gesteund door een handclappin' Depot het 'Gypsy Rover'. Ook al kon Marc de lyrics spieken toch liep het bijna fout maar gelukkig waren er de sisters Beth Rowley en Louise Marshall om het recht te trekken. Een volgend orgasme voor de zaal kwam er dan met 'Tainted Love' van Gloria Jones uit 1964 maar de eerlijkheid gebied ons te zeggen dat 'Soft Cell' in het 'New Wave' tijdperk deze Nothern Soul klassieker een heel nieuw leven hebben gegeven. Vanavond in een big band versie met crooner Marc Almond ;-)

Het 'Rhythm 'n Blues Orchestra' dan in een glansrol met de obligate drumsolo van Giles en het swingende 'Jump For Joy' en dan volgt er meteen een zoveelste muzikaal orgasme met Ruby Turner. Meteen de beuk er in met de meeholler 'Let The Good Times Roll'. Deze 'Brits-Jamaicaanse R&B en Soul singer trekt naar aloude gewoontes alle registers open. Van rhythm 'n blues naar soul met nummers als 'Roll Out of This Hole' en zo weer terug naar gospel met het aanstekelijke 'Peace in The Valley'. Are we ready or not, hell yeah!!!

Na deze sublieme interventie van Ruby Turner volgt er dan de domper van de avond. 't Is gedaan met de pret of dan toch weer niet? Jools Holland & His Rhythm 'n Blues Orchestra incluis Ruby Turner, Louise Marshall en Beth Rowley komen nog eens terug om 'Het Depot' het zoveelste orgasme te geven voor de avond. Het eerste nummer waarmee ze hier afscheid nemen is 'Enjoy Yourself' in een uitgebreide LP versie. Cecil Bustamente Campbell AKA Prince Buster (1938-2016), waarmee Jools dit nummer opnam in 2004, kon er helaas niet meer bij zijn. Dit 'Blue Beat' en 'Ska' icoon werd dan maar vervangen door het 'Depot Kingston Choir', yep we're feeling fine.

Met de droeve melding van we're going home voelen we dan toch het einde naderen en geven we onder de tonen van Peggy Lee's versie van 'Alright, Okay, You Win' uit 1953 ons hier vanavond dan toch maar gewonnen. Jools Holland & His Rhythm 'n Blues Orchestra hadden er zin in en wij ook. CU en dat zal op dinsdag 17 april al zijn met de gospels van 'The Blind Boys of Alabama'. Niet vergeten hé!

Enjoy yourself, it's later than you think
Enjoy yourself, while you're still in the pink
The years go by, as quickly as you wink
Enjoy yourself, enjoy yourself, it's later than you think