© Rootsville.eu

Jeff Jensen (US)
Blues
Missy Sippy Gent (19-06-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club:
Missy Sippy
info band: Jeff Jensen

© Rootsville 2018


Sinds zijn Belgische entree op Goorblues in 2015 is er één certitude. Deze blues muzikant uit Memphis TN. brengt sindsdien heel wat deining teweeg. Zijn bijzonder energieke vertoning op het podium maken dat velen sinds zijn ontdekking hier op de Belgische blues scène betoverd zijn door de blues van deze Jeff Jensen. Samen met zijn onafscheidelijke bassist Bill Ruffino en drummer David Green is Jeff Jensen begin juni begonnen aan een meer dan uitgebreide 'Wisdom & Decay Tour' in en doorheen Europa. Gisteren tekende hij nog present in een volle 'The Maple' te Ertvelde en vandaag is hij de reden waarom we aanwezig zijn in de hotste juke joint van België, de 'Missy Sippy' te Gent. Van hieruit doet hij nog viertal clubs aan in ons land om op 30 juni te eindigen op Hookrock Festival. Wie deze Jeff Jensen dan nog niet heeft kunnen beleven is de bestempeling van bluesfan dan niet waardig.

Uiteraard is en blijven clubconcerten tijdens de zomerfestival altijd wel een beetje riskant maar een 'Live' optreden met gegarandeerd een hoge dosis show en energieke beleving op het podium aangevuld met steengoede blues daar kan niemand aan weerstaan, ook niet de 'blokkers' in Ghent. Trouwens deze 'Wisdom & Decay Tour' gaat gepaard met de voorstelling van zijn nieuwste album (album report) met daarop niemand minder dan Reba Russell die haar bezigheden vandaag de dag invult als sessie muzikant. Het weerzien met Jeff resulteert steeds in een gemoedelijke babbel en uiteraard kwam Reba Russell ook ter sprake. Het is Jeff zijn streefdoel geworden om een 'tour' op touw te zetten samen met Reba Russell, iets wat we uiteraard alleen maar kunnen toejuichen. Met een delegatie van Gevarenwinkel werd het gesprek nog aimabeler en werden er zo ook wilde verhalen opgedist over een nachtelijke trip doorheen onze hoofdstad. De quote van de dag kwam ook van één van de Gevarenwinkel delegatie... één van de twee 'doormen' zou evengoed de tweelingbroer kunnen zijn van Tiny Legs Tim LOL....yep, en die andere heeft dan weer veel weg van Guy Verlinde ;-).

Na de nodige promotie door Tim's broer :-) voor de prachtige affiche van het Blues & Roots Festival hier in de Missy Sippy werd het tijd om de daad bij het woord te voegen. Met de vraag of er onder deze volle 'juke joint' nog mensen waren die Jeff Jensen nog niet hadden gezien gingen er wonderbaarlijk heel wat handjes de hoogte in en zo konden Jeff, Bill en David verder gaan met hun Conquest of Flanders. Met de knappe opener 'Make It Trough' werd meteen het vuur hier aangestoken en was het zo al onmiddellijk moeilijk om te blijven zitten. De setlist vanavond bestond uit een mix van oud en nieuw en daarmee krijgen de 'bluekes' hier vandaag meteen een aanbod uit het ganse arsenaal van Jeff Jensen, en dit is niet enkel straight blues.

Instrumentale nummers als 'JJ Boogie' en uiteraard 'Elephant Blue' zijn gewoonweg pareltjes. Dit laatste nummer herbergt heel wat stijlen in één enkel nummer met daarin zelfs een knipoog naar 'Klezmer'. De veelzijdigheid van deze Jeff Jensen maakt ook dat er hoegenaamd geen ruimte is voor een dipje. De elektriciteit tussen Jeff en zijn bassist Bill Ruffino is ongezien en voeg daarbij nog de energie van drummer David en je bekomt hier een uitzonderlijk sterk trio.

Nummers uit deze 'Wisdom & Decay' zijn bijzonder soulvol zoals de prachtige en intense ballad 'Pretends Forever' of het jazzy instrumentaaltje 'Something in the Water'. Eentje dat verdwaalt in een ballad om dan als een volwaardige progressieve rocksong te eindigen. Een nummer dat Jeff wel nauw aan het hart moet liggen want het stond ook al op zijn debuut album uit 2007. Met 'Downtown' krijgen we zlfs een stukje NOLA en we're gonna raise the roof met 'Luck Is Gonna Change' en zo heeft de Jeff ook het huis van Alijn...heu sorry, van Bessie en Fats aan zijn voeten gekregen...Wij gaan voor de midnight train back home...die van 'Gevarenwinkel' op hotel :-(