© Rootsville.eu

Jo Carley and The Old Dry Skulls (UK)
Voodoo Punk - Ska - Gypsy
De Floeren Aap Mechelen (22-06-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Floeren Aap
info band: Jo Carley and the Old Dry Skulls


© Rootsville 2018


Even verandering van spijs en zo laten we 'de' blues vandaag dan links liggen. De reden daarvoor is de Europese "Them Old Bones Tour" (album report) van de Londense formatie "Jo Carley and The Old Dry Skulls". Jo Carley en haar wederhelft Tim Carley zijn beiden multi-instrumentalist en traden al eens aan in België maar dan als duo. Vandaag zijn ze vergezeld van James Le Huray aan de upright bass. Hun veelal donkere teksten zijn een mix van Voodoo Punk, Ska en Gypsy. Laat je niet afschrikken door het sinistere ervan want ondanks de lugubere verschijning van Jo en Tim Carley in ware voodoo stijl is hun muziek meer dan aardig om naar te luisteren, dit mede door de ska en reggea inbreng in hun nummers. Je kan hun sound soms vergelijken met de akoestische reggea van de New Yorkse band Jonathan Richman and The Modern Lovers maar dan op een meer scary manier. Een 'horror' hulplijn is hoegenaamd niet nodig want Jo Carley en haar gevolg zijn best aardige mensen.

Voor de plaats van gebeuren moeten we naar Mechelen en meer bepaald naar het 'putteke' in de schaduw van de "Sint-Romboutskathedraal". Daar wordt sinds vorig "De Floeren Aap" uitgebaat door Ad Musters met als doel er een gezellig biercafé van te maken met als surplus een ontmoetingsplaats voor 'live' muziek. Eerder dit jaar was ik al eens hier voor het "Blue Riot Combo" en hier staan wekelijks bands op het podium zoals vandaag deze "Jo Carley and the Old Dry Skulls". Wegens nog andere verplichtingen was ik al tamelijk vroeg in deze stad van de "Maneblussers" en met een wandeling langsheen de staten rondom de kathedraal merkte ik op dat de "burgervader" hier nog heel wat werk heeft want de leegstaande panden in Mechelen zijn talrijk. Een onveilig gevoel was er niet maar gezellig is anders.

Even een korte babbel met de band en zo besloten ze de tijd te doden door een spontane jam te houden in een hoekje van "De Floeren Aap". Met gitaar, mandoline en banjo leek het zo wel een Bluegrass moment. Het moment van de waarheid kwam zo dichter bij en dus werd het tijd voor de skeletten om hun tenten op te zetten ;-)

Als ware gypsy's op het podium openen ze rond 09.30PM met "Preacher". Nogmaals alles lijkt in een voodoo sfeer omhult maar de muziek is aanstekelijk. Met een doordringende blik lijkt het erop of Jo Carley een voodoo priesteres is en wisselt vlot instrumenten af als mandoline, viool en zelfs een washboard. Tim gezeten om een beatbox laat de reggea klanken vlotjes uit zijn akoestische gitaar vloeien ondersteund door de 'creapy bass' van James.

Met nummers als "Devil in a Black Dress", "Rag and Bones" en het prachtig opgebouwde "Black Flies" leek iedereen hier in 'De Floeren Aap" wel onder de invloed van één of andere bezwering maar geen nood het was "good mojo" en wij zijn fan...even for that voodoo woman with here evil eyes:-)