© Rootsville.eu

Roots in 't Park
Stagecoach (B) - Ale & Alley (B) - Timo De Jong (NL) - Andrew Ellis (US) - Jo Carley & The Old Dry Skulls (UK)
Aarschot (21-07-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Rootstown


© Rootsville 2018

 

Een zonnige nationale feestdag en dus reden genoeg om af te zakken naar het stadspark van Aarschot. Het is hier aan de kiosk van het Capucienenklooster dat Kurt De Bont van het agentschap 'Rootstown' samen met de stad Aarschot naar jaarlijkse gewoonte op onze nationale feestdag een gezellige familiale happening organiseren. Op deze 'Roots in 't Park' staat semi-akoestische rootsmuziek centraal, dit met zowel nationale als internationale groepen.

Aftrap wordt gegeven door de Belgische formatie 'Stagecoach'. Ze bestaan uit Frans Decoster (guitar, vocals & harmonica), Marleen Dobbels (fiddle & vocals), Chris Meeus (bass & vocals), Louis Smets (5-string banjo, guitar, bass & vocals), Michel Stuyts (Irish bouzouki & bodhran) en Remi Jennes (Mandolin). Deze 'Stagecoach' brengen een mix van country, bluegrass en Ierse folk.

Je kan haast geen aangenamere opener indenken met deze 'Stagecoach'. Het brengen van hun Osschotse folk werkt rustgevend en is bijzonder geschikt voor de families die hier als toehoorders zijn samen gekomen. Met nummers als 'I Saw The Light' en 'A Letter For My Darling' kan iedereen hier genieten van zijn ijsje of lekker pintje. Meer animo volgt er zelfs wanneer ze bekendere stukken brengen als 'Whiskey in The Jar', 'The Wild Rover' en de titeltrack van Broken Mountain Breakdown'.

Met het volgende duo blijven we in België want deze 'Ale & Alley' komen uit Limburg. Ale & Alley is een duo dat bestaat uit Roeland Bierkens aka Mr. Ale op gitaar en Patrick Indestege aka Mr. Alley op banjo en double bass. Het idee om samen een duo te vormen ontstond enkele jaren geleden en brachten ze het zo al tot op 'Pukkelpop'. Beiden staan garant voor zang, percussie en een veelzijdig instrumentarium. Ze brengen good ol'roots music bestaande uit folk, blues en ballads met meestal muziek die ze gingen opdiepen uit de 20-tig en 30-tiger jaren nemen 'Ale & Alley' ons ook mee naar het akoestische tijdperk van de muziek.

Ook veelzijdige nummers gaande van 'France Blues' over 'I Can't Be Satisfied' tot Tom Waits zijn prachtige ballad 'Hope That I Don't Fall in Love With You'. Bijzonder intiem waarbij de klank soms wat verloren gaat in speelplezier dat de kids ondergaan op hun springkastelen. Hokum bluesjes als 'My Pencil Won't Write No More' en 'Banana in Your Fruitbasket' van Bo Carter kunnen uiteraard enkel de volwassenen begrijpen ;-). Afsluiter is een eigen arrangement op 'Knock Knock' van hun provinciegenoot Doghouse Sam. Wij zijn fan.

Tijd nu om de grenzen over te gaan steken en daarbij komen we uit bij de Nederlandse folk en singer-songwriter 'Timo de Jong'. Zijn intentie bestaat erin voor het brengen van tijdloze nummers in een mix van country en folk. In 2016 bracht Timo 2 goed ontvangen albums uit en voerde meer dan 120 optredens uit op verschillende podia door heel Nederland.

Een sterk begin dat soms komt weg te deinen. Opstekers waren hun Frieslandse versie van 'Midnight Special'. Meestal brengen Timo de Jong en zijn band nummers uit hun album 'The Very Best of Timo de Jong'? Soms komt er een sluimer van rock 'n roll naar boven bij deze Nederlanders dan weer deint het weg. Hun bisser komt er met 'I Saw The Light'.

Van een ietsje verder komt dan 'Andrew Ellis'. Deze 'bearded' singer-songwriter is geboren en getogen in Ohio en woont nu in de stad 'Toledo'. Hij brengt ons Americana met nummers die zowel ruw als zacht kunnen overkomen, een voorbeeld van de vruchtbare muziekscene van Toledo.

Een prachtige opener waarvan ik de titel niet heb kunnen noteren. Het soort van 'OMB' dat uiteraard thuis hoort hier op de kiosk in 't park. Nummes als 'Hold On' en 'None the Worse for Wear' trekken hier de aandacht van de rootsliefhebbers hier vandaag op 'Roots in 't Park'. Naar het einde toe van de set haalt de blues het en verdient deze singer-songwriter ook uiteraard een bisser. Daarbij tovert Andrew Ellis de klassieker 'Talk To Me Baby' van Elmore James uit zijn spreekwoordelijke hoed.

Voor de afsluiter van vandaag hier op 'Roots in 't Park' komen we een stukje dichter bij huis en meer bepaald uit Engeland. 'Jo Carley and The Old Dry Skulls' komen uit London city en bestaan uit Jo Carley en haar echtgenoot Tim Carley. Beiden zijn multi-instrumentalist en treden ook aan als duo maar vandaag zijn ze vergezeld van Lil' Jim Doughty op accordeon en mondharmonica. Hun veelal donkere teksten zijn een mix van Voodoo Punk, Ska en Gypsy. Vorig Jaar brachten ze nog het uitstekende album 'Them Old Bones' uit (album report).

Met nummers als 'Devil in a Black Dress' en 'Rag and Bones' weten ze iedereen hier te overtuigen en brengen ze zo hun voodoo over op politica Gwendolyn Rutten die tegen het einde haar opwachting is komen maken hier in 't park. Of ze de boodschap begrepen heeft weet ik niet maar geloof me de Britten zijn klaar voor de Brexit want muziek kent geen grenzen. Een bijzonder aangename feestdag hier in 't park en een welverdiende pluim op de hoed van Kurt De Bont voor deze geslaagde onderneming.

Voor de 'die hards' is er rond 22.00 nog een after party in café 'De Oude Tijd' op de Bonewijk, wij gaan best een beetje rusten want morgen trekken we voor 'Turnhout Royale' naar de markt van Turnhout met onder meer 'Smokestack Lightnin'.