© Rootsville.eu

Turnhout Royale
Festival
Turnhout (22-07-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Grasshopper


© Rootsville 2018

 

Het moet zijn dat Peter 'Grasshopper' Van Der Flaes en de stad Turnhout graag feest vieren doordat ze het jaarlijks evenement 'Turnhout Royale' gewoonweg van 21 naar 22 juli hebben verhuisd. Waar ze al enkele jaren een waarborg op hebben is het uitstekende weer en ook nu is de markt van Turnhout weerom onder een stralend zonnetje laten baden...pfff. Ook een certitude op deze dag is de 'Old Timer Show' waarmee de deelnemers weer enkel prijzen in de wacht kunnen slepen. Na het bewonderen van diverse plaatjes van old timers wordt het rond 14.00 tijd voor hetgeen wat ons tot hier heeft gebracht en dat is 'live music'.

Vijf bands op de affiche en daarvan zijn er drie van eigen bodem. Beginnen doen ze met 'The Nights'. Wereldwijd bestaan er wel enkele bands met diezelfde naam maar deze komen echt uit België en meer bepaald uit de Antwerpse Kempen. Vervolgens is er de Americana van 'The Rusty Nails' waarna ze hier verder gaan met 'The Belle Rose Fives'. Sinds hun overwinning van de 'New Talent Stage' op 'Rockin' Around Turnhout' in 2017 is dit vijtal uit de kempen ook al niet meer weg te denken en behoren ze zo misschien wel tot de lievelingen van Peter. Tijd dan om internationaal te gaan met de daaropvolgende 'Bebo and The Goodtime Boys' uit de joenited states. Zoals Peter zijn favorieten heeft zo heb ik ook de mijne en dat zijn zonder meer de aflsuiters van dit festival de Duitse band 'Smokestack Lightnin'.

Beginnen doen we dus met 'The Nights'. Met deze 'The Nights' wordt hier ook wel een stukje geschiedenis geschreven want zo goed als alle bandleden zijn al 38 jaar samen. Het is youngster Freddy Druyts die destijds zijn overleden vader op 16 jarige leeftijd kwam te vervangen. De rest van deze 'Old Timers' ;-) bestaat uit blues shouter Raf Meeuws, gitarist Joris Buyens, de ritme sectie met bassist Eddie Potters en drummer Eddie Laene.

Sinds enkele seizoenen sluiten deze 'The Nights' ook steevast het programma van de clubconcerten op 'Blues @ Ootello' af en dus staan ze meer dan gerodeerd hier op de markt van Turnhout. Niet zo maar een blues band die een setje met covers komen afwerken maar een vijftal dat ook heel wat eigen originals ten beste komt geven. Ze brengen ons rockin' blues met nummers als 'I Saw Her Coming In' en Rolling' maar hebben ook hun eigen arrangement op klassiekers als 'Hoochie Coochie Man' en 'Mary Had a Little Lamb' van SRV. Met 'It's All Over Now' van broer en zus Womack komen ze aan het einde van hun opwachting op deze 'Turnhout Royale' die daarmee zeer bluesy en rockend is ingezet.

De volgende band 'The Rusty Nails' brengen ons terug naar de heimat van rockabilly en roots. Al meer dan twintig jaar timmeren Wim Geysels, Rob Deckx en Olivier Lauwers aan de weg en na een sabbat periode staan ze er weer ready, willin' and able.

Ze brachten begin deze zomer zelfs hun nieuw album 'Doin Alright' uit en of ze het goed doen? Lekker swingende ouderwetste rootsrockers zoals we ze nog zelden te horen krijgen en openen hier op deze lazy sunday afternoon met het swingende 'The Devil By Their Side'. Met hun 'Gasoline and Matches' steken ze er zelfs een portie country in en met 'Folsom Prison' is zelfs een Cash'ke onvermijdelijk. Met de titeltrack van hun nieuwste album 'Doin' Alright' maken ze zelfs een knipoog richting blues. Dat het een swingende zondag zal worden kan je een statement gaan noemen met nummers als 'Guitar Man' en 'Calamity Jane' Some like Hot, some like Buddy Holly, we like Rusty Nails!

Zo we al reeds vermelden kwamen 'The Belle Rose Fives' de rock 'n roll en roots scène te veroveren tijdens de 'New Talent Stage' op 'Rockin' Around Turnhout' van vorig jaar. Ze bestaan uit Jef Imants, Ken Wright, Jeroen Kennis, Leendert Embrechts en het vocale uithangbord Liesbeth Meeus.

Een jaar is uiteraard voor ons reporters een lange tijd met zo goed als 500 bands die de revue passeren maar mij lijkt het of deze 'The Belle Rose Five' steviger uit de hoek komen. Een voorbeeld daarvan is Bo Diddley's 'You Can't Judge A Book By The Cover'. Nummers als 'Mayhem' van Imelda May en 'Number 9' zetten de markt in beweging maar ook aan de blues kunnen deze 'The Belle Rose Five' niet voorbij, dus volgt er ook 'Got My Mojo Working' van Preston 'Red' Foster. Yep, wat zouden we doen zonder de blues :-)

Stevige set van deze 'The Belle Rose Five' met ook nummers als 'Shake For Me' en dat hebben we zonder meer gedaan op hun uurtje van aantreden met dit streekproduct hier op 'Turnhout Royale'.

Bebo Garcia, Derek, Alex en Noah komen uit El Monte CA. een dorpje in de San Gabriel Valley in de buurt van Los Angeles. We zagen deze 'Bebo and The Goodtime Boys' nog recent op weerom geslaagde 43ste editie van Sjock. Een rock 'n roll formatie die ondertussen onderdak vonden bij 'Wild Records' van Reb Kennedy. Vandaag sluiten ze deze 'Turnhout Royale' dan waardig af.

Ondanks de zinderende hitte weet dit rockabilly trio de denkbeeldige dansvloer voor het podium te vullen met aanstekelijke nummers als 'Good Time Blues' en 'Bad Boys'. Schreven we niet dat de blues niet was weg te denken? Wel ook Bebo en de zijnen gaan het zoeken in de swampy blues van 'Suzy Q'. Nummers als 'Tonight's The Night' en 'Little Kitty' maakten de jive ook hier in Turnhout het hoofdaandeel betekende maar er was ook tijd voor een portie Strollin'. Blues? Yep, Little Walter's 'My Babe' dan maar en ondanks het ruim overschrijden van de tijdslimiet ook nog enkele bissers. De Peter zal het morgen mogen gaan uitleggen bij het stadsbestuur ;-). Tijd voor de afsluiter van deze 'Turnhout Royale'.

Als er twee roots bands zijn waarvan ik alles in de platenkast steken heb zijn dat 'The Seatsniffers' (snif snif) en deze 'Smokestack Lightnin'. Ooit brachten ze nog het gezamenlijk album 'Roadmasters' op de markt (album report). Voor de rootsrockers onder ons werd dit in 2009 een muzikaal orgasme. In april zag ik deze 'Smokestack Lightnin' nog in de 'Bromfiets' te Bonheiden (concert report) en toen ik hoorde dat ze ook op 'Turnhout Royale' zouden aantreden stond dit meteen in vet aangevinkt. Op de recente 'Goezot in 't Hofke' stond frontman Bernie Batke nog aan de zijde van Jake La Botz.

Paradise City...were the girls are pretty gaat niet over Turnhout maar is de opener van een lange rij hits van deze 'Smokstack Lightnin'. Zijn er nog die dit viertal niet kennen? Jawel maar dat zal na vanavond wel anders zijn. 'Solitary Man' en 'Gimme More' komen beide uit hun album 'Home Cookin' uit 2005. 'Run For Your Life' en 'Down To Your Beat' uiteraard uit hun, best seller '14 Fave's From The Roots - Soulbeat' en voor het bijzonder aanstekelijke 'Soulbeat' moesten we helaas wachten tot op het einde. Total madness deze Smokestack Lightnin' en helaas het einde van deze 'Turnhout Royale, CU in 2019...

shake 'n jive

strollin' time

master class

hij kon het goed wegsteken maar het was wel degelijk Jupiler 0,0%