© Rootsville.eu

Nighthawks (D)
Jazz Weekend De Knoet
De Knoet Aarschot (11-08-2018)

reporter Freddie & photo credits: Geert (Knoet)


info organisatie: De Knoet
info band: Nighthawks

© Rootsville 2018

 

Als tweede luik van het jazzweekend staan hier bij 'den Thesse' de 'Nighthawks' op de affiche. Nu maar hopen dat sommigen zich niet laten misleiden dat de bekende bluesband van Mark Wenner hier hun opwachting zullen maken. Nee het betreft hier de al even gekende jazz en lounge formatie uit Duitsland. Eind jaren negentig lanceerden trompettist Reiner Winterschladen en bassist Dal Martino het project 'Nighthawks'. Met bassist Dal Martino in het gezelschap waren we recent nog op een nachtelijke escapade in het Waalse dorpje 'Le Roux' en meer bepaald in 'Café Brun' waar hij die avond samen op het podium stond met 'Soul Return', de bluesband met JJ Holiday en Kellie Rucker.

Music for Travellers, zo noemen de muzikanten graag zelf de muziek die ze de voorbije twintig jaar gemaakt hebben. Ons project is destijds ontstaan uit een opdracht voor filmmuziek zegt Dal Martino , en voor mij is het in de eerste plaats belangrijk dat elke song een klein scenario heeft. Naast Dal en trompettist Reiner Winterschladen bestaan de Nighthawks ook nog uit Jürgen Dahmen op de keyboards en Jörg Lehnardt op de gitaar en drummer Thomas Alkier. Voor deze 'Nighthawks' is het altijd een beetje als thuiskomen hier in 'De Knoet' want het is reeds de 4de maal dat ze hier bij de kasseistampers te gast zijn. Vandaag hier ook 2 feestvarkens want zowel drummer Thomas Alkier als de 'flitsende fotografe' mochten kaarsjes uitblazen. Nogmaals proficiat ;-)

Net als gisteren zou het ook een uitmuntende jazzavond worden hier op het terras van de Knoet. Uitmuntend maar net iets anders want daar we gisteren is het songbook gingen grasduinen van onder meer Billie Holiday, Dinah Washington en andere grote diva's kregen we een lijst met heerlijke standards te verwerken. Vandaag staat hier een formatie op de bühne die allemaal eigen originals ten beste zullen geven. Gaande van opzwepende Acid jazz tot een mix van sublieme jazz-rock.

Met een wizzard als Jürgen Dahmen aan de black & white keys, een begeesterende Thomas Alkier achter de drums en een meesterlijke Jörg Lehnardt aan de six-strings wordt dit Quintet uiteraard nog eens aangevoerd door bassist Dal Martino en Reiner Winterschladen die zijn blaasinstrument naar ongekende hoogten komt te sturen. 'Hornflakes Diner' uit hun debuutalbum 'Citizen Wayne' uit 1998 vullen dit terras haast onmiddellijk met magische klanken en ondervinden we dat deze 'Nighthawks' heel wat fans tellen hier in Aarschot. Met het funky 'The Consul is Driving' uit hun album 'Today' uit 2010 lijkt het hier of ze voor de talrijke fans enkel hits komen te spelen want de voorwacht hier op het terras, ze kennen ze allemaal. Dus ook van stukken als 'Jetlag' en 'The Secret' Loneliness' worden het wonderbaarlijk genieten maar komt helaas ook het einde van deel 1 in zicht.

Het is dan ook reikhalzend uitkijken naar het begin van het tweede gedeelte om ons weer te laten wegdromen in de bijzonder sfeervolle muziek van deze 'Nighthawks' met nummers als 'Blue Steel Silver' uit hun laatste album '707' of met 'Casino'. Het is zelfs zo straf dat wanneer Reiner Winterschladen zijn flugelhorn ter hand neemt het beeld van een Chet Baker komt opdagen. Meesterlijk dit Quintet en om hun naam 'Nighthawks' waardig te blijven zal het eerder morgen worden eer ze terug richting heimat afzakken. Super Jazz Weekend hier in De Knoet...met Dal Martino, photo © China Claude

 

what the f*ck :-)

photo © Dianneke