© Rootsville.eu

Tutu Puoane & Ewout Pierreux (RSA/B)
Jazz
C-Mine Genk (15-08-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: C-Mine
info artiest: Tutu Puoane

© Rootsville 2018


Tijdens de zomer organiseren ze bij 'C-Mine' vier gezellige jazzavonden die gratis zijn bij te wonen. Op woensdagavond zijn er op het terras Tutu Puoane en Ewout Pierreux te gast. Nonthuthuzelo Puoane aka Tutu Puoane is een jazz-zangeres uit Zuid-Afrika. Tutu Pouane werd geboren in een township nabij Pretoria en studeerde aan de University of Cape Town. Ze trok in 2002 naar Europa, meer bepaald naar Den Haag, waar ze een tijdlang studeerde. Dat jaar ontmoette Tutu Puoane ook toetsenist Ewout Pierreux en was dit de aanzet van een muzikaal verbond, wat nog eens later uitgroeide tot een relatie en waardoor ze in 2004 een gewaardeerde inwoonster werd van Antwerpen.

Hun professionele carrière van beiden laat nog amper toe dat ze als duo optreden. Tutu Puoane staat bekend om haar tribute voor Joni Mitchell en bracht samen met het 'Brussels Jazz Orchestra' begin dit jaar nog een indrukwekkende release uit ter nagedachtenis van de 50ste verjaardag van het overlijden van Dr. Martin Luther King (album report). De samenwerking met het 'BJO' kende al een eerste succes door het in 2011 uitgebrachte 'Mama Africa'. Ewout Pierreux bracht ook dit jaar nog een 'live' registratie uit met de formatie 'Small World'. Een opname van een concert in de Zwitserse gerenommeerde jazz-club 'The Bird's Eye' in Bazel (album report). Vanavond een unieke gelegenheid om beiden nog eens aan het werk te zien.

Uiteraard heel wat jazzliefhebbers aanwezig hier op de site van C-Mine en daarmee was het 'terras' al vlug volzet. Iets wat ook Tutu kwamop te vallen al voegde die er onmiddellijk het grapje aan toe, ah ja 't is gratis. Met enkel een 'Rhodes' als begeleidend instrument komen de soms funky grooves van Ewout op deze 'black & white keys' prachtig door en komt zo ook Tutu's haar Afrikaanse stem volledig in de spotlights te staan.

Openen doen ze met een original die beiden hebben geschreven en je voelde het zo dat Tutu's haar geboorteland hier vanavond centraal zou komen te staan. Eén van Tutu's liefdes is zeker haar respect voor Zuid-Afrikaanse pianisten, mede doordat haar grootvader er een was en zo later ook alle logica kwam te volgen door er met eentje te trouwen. 'Trough The Years' is een nummer van Abdullah Ibrahim is een nummer dat ze bijzonder intens komt te brengen, een nummer dat nu eens niet gaat over die mellow saxophone maar over een soulful one. Ondanks we een prachtige zomer meemaken komt het gemis met haar geboorteland toch soms ook naar boven en dat voelen we dan ook in het nummer 'Capetown'.

Een enchanted evening hier op het 'terras' aan de restanten van een stukje geschiedenis van België, wetende dat onder ons zovelen hebben liggen afzien om de noodzakelijke boterham te verdienen. Benieuwd of de dagelijkse bezoekers hier van 'C-Mine' daar ook nog eens bij stil staan. Misschien daardoor ook dat het toch wel intieme concert van Tutu Puoane en Ewout Pierreux zoveel respect kreeg hier vanavond al zal dit in eerste instantie wel komen door de kwaliteiten van beide muzikanten. Tutu kreeg het zelfs zover dat de menigte kwam te fungeren als backing vocals, ah yee