© Rootsville.eu

Jazzwood #8
Jazz Festival
Chartreuzenbos Holsbeek-Linden (18-08-2018)

reporter & photo credits: Freddie
additional photographers Michel Proesmans en Stephan Clerckx


info organisatie: Jazzwood
info bands: P
hilip Catherine Quartet - Caroll Vanwelden Quartet - The Cal Tadjer Project

© Rootsville 2018

 

18 augustus 2018 en afspraak in het Chartreuzenbos voor de jaarlijkse jazzmeeting tussen de Tamme Kastanjes en Amerikaanse Eiken. De 'Kartuizers' die wonen hier al een tijdje niet meer en vandaag moeten ook alle andere bewoners van dit 70 hectare uitgestrekte bos plaats maken voor muziekliefhebbers en jazzliefhebbers in het algemeen. Reeds voor de 8st keer gaat hier 'Jazzwood' door en sinds vorig jaar is helaas ook de limiet van de bezoekers bereikt.

Het unieke aan dit concept is dat het plaatsvindt in de ongerepte natuur van het ‘Chartreuzenbos’ op de grensstreek van het Vlaams Brabantse Holsbeek en Linden. Dit event kwam tot stand door de Intergemeentelijke Culturele Samenwerking (IGCS) tussen Aarschot, Begijnendijk, Holsbeek, Rotselaar en Scherpenheuvel-Zichem, het Agentschap van Natuur en Bos (ANB) en Check4. Projectleider Guido Peers leidt dit sinds 2011 in goede banen en is best trots op de jaarlijkse groei die dit jazzfestival kent.

Ver weg van alle gemotoriseerd verkeer kom je na een kleine wandeling terecht op een plaats die tot de verbeelding spreekt. Omgeven door het groen en de prachtige natuur van dit unieke bos komt er ieder jaar een heus jazzdorp tevoorschijn in één van de belangrijkste natuurgebieden van het Hageland. Het concept is als sinds de aanvang onveranderd gebleven met jazzmuziek als middelpunt. Ieder jaar komen steeds weer talrijke bezoekers afzakken naar deze betoverende omgeving en vinden natuurlief- en jazzliefhebbers elkaar in een avond die leeft rond deze geliefkoosde muziek. De 'Master of Ceremony' is al vanaf de start radiostem Marc Van Den Hoof.

Gewoontegetrouw staan er drie ensembles op de affiche en vandaag beginnen we met Caroll Vanwelden Haar Quartet bestaat uit Hans Van Oost op gitaar, Mario Vermandel op de contrabas en batteur Luc Vanden Bosch. Ze was amper '7' toen deze Caroll Vanwelden met pianolessen startte en dus stond het toen al in de sterren geschreven dat muziek haar ding zou gaan worden. Tijdens haar studies nam ze zelfs extra lessen bij David Linx en de Amerikaanse 'jazz singer' Judy Niemack. Na haar afstuderen aan de VUB in 1994 was deze Caroll Vanwelden vast besloten haar ambitie als muzikant waar te zullen maken. Het muziek conservatorium in Gent en de beroemde 'London Guildhall School of Music and Drama' werden ingevuld en toen ze uiteindelijk 'cum laude' afstudeerde in 1998 was ze er helemaal klaar voor.

Beginnen in een intieme sfeer met als voorbeeld Carlos Jobim maakt dat dit Quartet de 'site' hier in een zwoele sfeer komt onder te dompelen. 'Tom Dom Dom' is de opener en hoe onwaarschijnlijk ook de stilte maakt zich meester van deze Jazzwood. Neem daarbij nog eens het uitstekend werk van de PA mannen en we zijn klaar voor een 'enchanted evening'. Met nummers als 'Beja Flor' en O Pato' voelen we ons met z'n allen ergens in het Latijns gedeelte van Amerika. Meesterlijk is ook dat Caroll het hier allemaal in het Portugees komt te brengen. Respeito!

Met het overbekende 'So Danco Samba' voel je dat velen het moeilijk hebben om blijven stil te zitten en zie je links en rechts enkele dames in trance verkeren. Helaas komt er een einde aan al dit moois en zo is 'Manha de Carnival' het sluitstuk van dit uitstekend 'Caroll Vanwelden Quartet'.

De Amerikaanse jazzmuzikant Cal Tjader (1928-1982) die algemeen wordt aanzien als een van de invloedrijkste Latin en Cuban jazz musici. Hij bespeelde voornamelijk de vibrafoon en wie is er zo meer dan bekwaam om dit instrument in de spotlights te zetten dan onze eigenste Andres Liefsoens. Samen met Stijn Wauters (piano), Fré Madou (contabass), Jelle Van Giel (drums) en Benjamin Verstraete (percussie) zullen ze de sound van deze Cal Tjader hier als tweede naam op de affiche doen herleven.

Met hun opener 'Insight' bekennen ze hier al onmiddellijk kleur en krijgen zo het ondertussen uitverkocht 'Jazzwood' volledig op hun hand. Cal Tjader, Santamaria en Bobo het lijkt wel of ze hier allemaal op het podium staan wat de kwaliteit van deze musici alleen maar komt te beklemtonen. De grooves van de vibrafoon, de conga's en de bongo's versterkt door de uitstekende ritme sectie en fluwelen streling van de black & white keys maken dat we ons ergens te midden van een Cubaans jazz festival bevinden. Met 'Broadway' en uiteraard het over bekende 'Guachi Guara' lijkt het alsof dit 'Cal Tjader Project' hier spreek woordelijk de bladeren van de bomen komen te spelen wat zich komt te weerspiegelen in een welgemeend applaus. This is 'for' always!

Als pièce de résistance hebben die van Jazzwood niemand minder dan Phillip Catherine kunnen strikken. In onze jazzcultuur kan je deze gitarist best al als een éminence grise bestempelen. Afstammende uit een muzikale familie ontdekte hij op jeugdige leeftijd de muziek van Andre Brasseur en Django Reinhardt. In de 60-tiger jaren kwam hij reeds tal van grote namen te begeleiden doorheen Europa. De rest is reeds geschiedenis voor deze grote naam in onze Belgische jazz scène. Op bijna 78 jarige leeftijd staat hij hier vanavond op Jazzwood met zijn Quartet bestaande uit Maxime Moyaerts (piano), Philippe Aerts (contrabas) en Antoine Pierre (drums).

Naturelmente verdwijnt het geroezemoes bij het verschijnen van Phillip Catherine als bewijs van een diep respect. De man van ondermeer de albums 'September Man' en 'Guitars' laat meteen horen dat hij het nog steeds niet heeft verleerd en soleert hier soms op eenzame hoogte met nummers als 'Old Folks' en 'Francis Delight'. Meer dan het bewijs dat deze 'Jazzwood' zich als een echanted evening komt te bestempelen. Als kers op de taart krijgen we dan nog een special guest in de persoon van Paul Michiels aka Polle Pap dit als voorbeschouwing van zijn nieuwe plaat die er zit aan te komen. Nummers als 'Fragile', 'So In Love' en 'Dance Victor' maken dat 'de' Omer zich hier verdrongen wordt door een ander soort delirium...dit van uitstekende jazz. Bedankt Jazzwood!

en ook bedankt mijnheer den uil ;-)