© Rootsville.eu

High Five Jive (B)
Blue Mondays Concert
De Blauwe Kater Leuven (10-09-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater


© Rootsville 2018


Druppelsgewijs beginnen de studenten van de Unief weer de bierstad in te nemen. Vandaag staat er zelfs een kleine invasie van Limburgers te verwachten en nee, niet den Ambiorix staat in de belangstelling wel die ene blues 'n jazz kroeg op de vismet. In de 'Blauwe Kater' hier in Leive is de kick-off van het nieuwe seizoen weggelegd voor something special. Voor familielid Jan Jaspers is het natuurlijk wekelijkse kost maar voor mezelf is het na de festival zomer een blij weerzien met Kitty Steffie en de katers Bas en patron Gert. In afwachting van de 'Blues in Bloom Revival' op 15 september in Houthalen houden die van 'High Five Jive' hier vanavond een algemene repetitie.

Zo goed als exact 20 jaar geleden stonden deze youngsters op 'Blues Peer' en dit kan je meteen als een mijlpaal gaan beschouwen voor onze blues scène. Met in de line-up Geert Op 't Eynde (vocals), Bart Lievens (guitar), Jan Jaspers (guitar), Jens Vanderheyden (bass) en Ollie Hoogmartens (drums) wordt deze iconische kroeg dus vanaf vandaag ook 'Home of the Blues' voor deze 'High Five Jive' Allemaal 'right on time' al was het maar voor 'La grande bouffe'. Ondertussen konden wij nog genieten van een kalm terrasje en al een even rustige manier om een 'Stella' te verorberen, dit in het gezelschap van Steffie.

Dat die van 'High Five Jive' nog niet optimaal alert zijn voor de aflevering als aanzet van een nieuwe carrière ;-) blijkt uit het gegeven dat ze hulptroepen hebben moeten in huren voor een extra Amp. Ook druppelsgewijs was de intrede van een horde oude fans van deze band en zo was de voertaal hier vanavond niet het gewoontegetrouwe Engels maar gewoon de taal van de wereldburger, het Limburgs. Wij zijn klaar nu nog die van 'High Five Jive'. Doordat Gert via de sociale media had laten weten dat het afgesproken uur verlaat was naar 09.30 PM waren de fans ook wat later komen opdagen. Commercieel zit de 'patron' ook nog in vakantiemodus.

Professioneel waren die van 'High Five Jive' al alert want de setlist was netjes uitgetypt op een gewoon blad papier. Niet te lezen op hun 'I-Pad' maar zoals 20 jaar geleden op gewoon ordinair velletje papier. Ol' School dus. Een setlist die perfect in balans lag met obligate covers en eigen originals, klaar om een CD uit te gaan brengen. Een website hebben deze gasten nog niet, but what the heck, de Blauwe Kater ook niet ;-) want daarop staat nog de aankondiging te lezen van de opening destijds en dat moet stilaan al de heugelijke melding van een eerste verjaardag gaan worden.

De blues dan...dus beginnen zoals het hoort met een shuffle en dat is 'Going Out Tonight'. Wat meteen opviel is dat Geert op het einde nog vlug zijn 'moves' heeft ingeoefend en ondanks een tijdspanne van 20 jaar zijn teksten nog perfect uit het hoofd kent. Alvast een pluspunt! Daarna schakelen de heren vlotjes over naar Little Walter's 'My Babe' in een arrangement waar Clarence 'Gatemouth' Brown nog jaloers zou op gaan worden, swingend tot de laatste noot. Met nummers als 'Big Legged Woman', 'Look Watcha Done' en 'One Way Out' zat het eerste gedeelte er quasi op en was alles veelbelovend te noemen.

Tijdens de pauze niets dan lofbetuigingen vanwege de 'trouwe' fans maar we gaan nu niet allemaal met bloempotten beginnen werpen. Alle logica volgend rest er voor deze 'High Five Jive' enkel nog een beetje fine-tuning en dit is niet meer dan normaal na een rust-roest periode van 20 jaar. Den Ollie roffelt als weleer al staan zijn sticks soms toch wel een beetje stijf van stress, wat hoegenaamd niet nodig is. De machine begint geolied te lopen en bij de solo's begint de Bart zijn 'neck' al bijna volledig te beroeren, time for the second part...

Tijdens dit gedeelte komt de algemene repetitie in het teken te staan van de 'grote finale' zaterdag op 'Blues in Bloom'. Tijd dus voor ook wat meer eigen 'blues'. 'Drive By' en 'Cry For Me baby' worden enthousiast ontvangen en zelfs de studenten voor de 'tweede zit' vinden het al fantastisch en beginnen zo hun nieuwe jaar zoals ze het oude hebben afgesloten, al drinkend in de 'Blauwe Kater'. Tijd ook om er de Mississippi saxofoon te gaan bijhalen en na 'You Don't Love Me' is het orgelpunt voorbehouden voor Dale Hawking zijn 'Suzie Q'. Voor diegene die tijdens de week niet buiten mogen is er dus zaterdag een herkansing om deze 'High Five Jive' terug bezig te zien op 'Blues in Bloom', wij zullen er ook zijn. De 'Blue Mondays' beginnen er hier in de 'Blauwe Kater' er al veelbelovend uit te zien met onder meer onze nieuwe Belgische hoop de 'Travellin' Blue Kings' en wat dacht je van wat ambiance met de 'Voodoo Twinz feat ???'. Ook nog jazz met 'Starwound' en Koen Liekens en zijn Hitmachine, allemaal te volgen op onze kalender. High Five dus!!!