© Rootsville.eu

Neeka (B)
Singer-songwriter
Het Belofte Land Lier (06-09-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Ripspiqué
info band: Neeka

© Rootsville 2018


Nu dat ze bij Ripspiqué te Lier vorige maand uit de startblokken zijn geschoten met het gesmaakte optreden van Tami Neilson (concert report), was het ook meteen de beurt aan Vincent Stockman met één van zijn nevenprojecten. Daarvoor moesten we naar het authentieke café 'Het Belofte Land' te Lier. Deze bruine landherberg ligt in de schaduw van de Zimmertoren in de Begijnhofstraat en is meestal een ontmoetingspunt op zondag voor de muziekliefhebbers in het algemeen.

Het betrof hier een try-out van Neeka voor haar nieuw uitsluitend Nederlandstalige album. Neeka is de groepsnaam voor Ilse Goovaerts. Hiervoor bracht ze al albums op de markt met als laatste 'Deeper Well' in 2014. Haar grote doorbraak kwam er evenwel al in 2002 met het album 'Candy Comfort' met daarop een duet met Stef Kamil Carlens. Mede door de samenwerking met producer John Morand werkte ze ook reeds in de 'VS' waar het album 'Robin' (2009) werd ingeblikt. Dus op deze zonnige zondag niet als groep maar als singer-songwriter pur sang maakt Ilse Goovaerts hier haar opwachting in het zaaltje boven het café.

Puur akoestisch al was er enkel een box aangevoerd voor haar keyboards. Totaal unplugged zouden we kunnen kennismaken met het talent van Ilse als songwriter. Op enkel een cover van Della Bossiers na kregen we alleen maar Nederlandstalig werk te horen van eigen hand. Voor mezelf ook een eerste kennismaking met Neeka aka Ilse Goovaerts en na haar opener 'Meisje' was de link met een Joni Mitchell al vlug gelegd.

Het werd een zeer intiem concert waarbij ieder ander geluid als storend kon worden ervaren. Nummers die bij Ilse uit het leven waren gegrepen waarmee ze ons ook wilde duidelijk maken dat ze niet altijd als braaf meisje mocht worden ervaren, getuige haar muzikale statement 'Ik Ben Geen Brave'. Op haar setlist stond ook te lezen dat er een Fender Rhodes bij te pas zou komen maar helaas werd dit enkel een 'gewone' Yamaha ;-). Ook op de black & white keys trok Ilse behoorlijk haar streng bij het brengen van 'Sirene'.

Meer dan pakkend werd ook haar hommage aan streekgenoot Kris De Bruyne. Het aan Kris opgedragen 'KDB' kon zelfs als een muzikale liefdesverklaring worden aanzien aan deze meester van de kleinkunst wat resulteerde in een respectvol applaus voor beiden. Aan het einde van deze 'try-out' zat Ilse helaas ook door haar voorraad Nederlandstalige nummers en toch moest en zouden we nog enkele bissers krijgen. Als dirigente van een eigen jeugdkoor was er één nummer dat meteen ter sprake kwam en dit was de hitsong 'Royals' van Lorde. Met enige medewerking van de voltallige zaal en met behoorlijk wat ruimte voor improvisatie was dit nummer dan de aanzet voor een volkomen warm einde van het concert. Met 'Don't Hold Me Back' was dan het dan toch gedaan en moest het niet zo een zonnige zondag zijn geweest konden we zeker en vast spreken van een 'enchanted evening'. Mooi en puur!