© Rootsville.eu

Starwound (GR)
Blue Mondays Concert
De Blauwe Kater Leuven (17-09-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info club: De Blauwe Kater

info band: Starwound

© Rootsville 2018

 

Nog maar pas half september en met het gevoel van een Indian Summer gaat het reeds voor de tweede keer dit seizoen richting Blauwe Kater te Leuven. Hier ontmoeten we Starwound! Een formatie die volgens hun website een mix brengen van soul, rock, jazz en cabaret en afkomstig zijn uit het Griekse Athene. Met deze melding van al die stijlen zit je uiteraard altijd wel ergens juist dus tijd dus om onze grenzen nogmaals te verleggen.

Steffie en Bas op zaterdag moeten missen bij het reünie concert van 'High Five Jive' en dus gaan we ze eens goed op hun donder geven. Nog nooit gehoord van support your local blues band zeker ;-) Soit, StarWound is een Engelstalige band die in 2015 hun debuutalbum 'Miles To Walk' op de markt brachten. Hun muziek kan moeilijk in een specifiek muziekgenre worden gepositioneerd mede door de verschillende achtergronden van deze muzikanten. Hun album had een positieve impact en ontving positieve recensies in de muziekindustrie. De band bestaat uit, en nu begint het :-), Konstantina Stavropoulou (vocals), Philippos Gregorios Sougles (guitar), Giannis Stavropoulos (bass), Petros Bouras (piano) en Dimitris Azorakos (drums). Καλώς ήλθατε στο (welkom in) de Blauwe Kater zouden we zo zeggen en nu het woord aan Starwound.

Tijdens de soundcheck hadden we ons neergevleid op het terras om in alle rust te genieten van een heerlijke Stella. Met achter het raam de soundcheck in volle voorbereiding begon ik me toch enigszins zorgen te maken. Weinig soul, jazz of rock te horen. Toen 'Starwound' zich gingen opmaken voor het laatste avondmaal hier in Leuven positioneerden we ons binnen in de Blauwe Kater waar we meteen gezelschap kregen van een 'Starwound adept'. Meteen startte er een gesprek over welke muziek we zouden gaan mogen verwachten. Een lesje Griekse muzikale cultuur kregen we er dan maar gratis bij. Deze vijf muzikanten hadden wel degelijk een diverse achtergrond en brengen een soort protestsongs zonder het kind bij de naam te noemen. Hoe? wat? politiekers in spe dan?

Nee, volgens hun raadsheer was het fout dat we ons aan soul en jazz moesten gaan verwachten want dit was totaal naast de kwestie. Heu? dat staat wel degelijk op hun eigenste website te lezen. Ja maar die website is al enkel jaren niet meer ge-updated, ναι (ja) maar dit is niet mijn fout. Allée dan toch politiek. Mijn compangnon Vic bleef er nog rustig bij en dus toch nog maar twee Stella's.

Plotseling kwamen twee heerschappen een banner op te hangen op het podium om zo mijn fotografische visie te verbrodden. Eerst dacht ik dat het met de verkiezingen in aantocht ging om een illegale politieke boodschap maar mis blauwe poes, het betrof hier de aankondiging van 'Colora Festival'. Dit is een happening met als thema wereldmuziek en blijkt dat deze organisatie dit optreden enigszins hadden gesponsord. Colores del Mundo dus, ja maar is het nu Colora, Levi's of misschien wel de Colors of Benetton? Iets wat nu al duidelijk aan het worden was, is dat ze het in Griekenland niet zo nauw nemen met de Europese tijdsindicatie want ondertussen waren we hier al bijna een uur over tijd. De zuiderse mentaliteit ;-)

Tous pour la musique dan, maar eerst nog twee Stella's. Met voor het podium een handvol die-hards konden we er dan eindelijk aan beginnen. Met als opener 'Marianne Loup' werd als snel duidelijk dat zangeres Konstantina Stavropoulou over een mooie stemintonatie bleek te beschikken en dat Petros Bouras zich wel weet wist op de black & white keys. Alleen een ietsje teveel reverb in de 'mic' en zo konden we de boodschap zonder de directe inhoud maar moeilijk verstaan. De 'die-hards' sloegen meteen aan het dansen al kon ik ook die boodschap er niet meteen uit opmaken. Vervolgens kregen we 'Fair Trade' op onze boterham. Over het nummer 'Raymond Ray' hadden we in het voorspel al de ganse uitleg gekregen en stond vast dat soul en jazz hier vanavond voor ons zou verscholen blijven. Voor 'Leeds United' zouden we dan niet blijven want ik betwijfel het dat het over het voetbal gaat. En het nummer 'The Wolf' daar zit de Wetstraat hier vol van al zal ik wel spijt krijgen moest het einde de echte 'Sinnerman' zijn geweest.

Nogmaals mooie stem en een visie over de hedendaagse Griekse muziekcultuur zonder 'Zorba' dan. Het enige wat wel van toepassing was vanavond was het aspect 'cabaret' want Konstantina wist haar nummers bijzonder mooi en theatraal te brengen. Met het recht van vrije menigsuiting, voor zover dat hier nog bestaat, besluit ik dan maar dat de hedendaagse muziek uit het land van Nana Mouskouri niet zo mijn 'dada' is. Een recensie of een boodschap zonder direct te zijn? kweet het nie maar avec ma gueule de métèque besluit ik dan maar van Gert, Soul? daaaa, wel een blauwe kater merge. Geef mij maar terug blues of jazz!

En Vic? τα πάντα για τον πολιτισμό...ofwel alles voor de cultuur :-) Twee Stella's Steffie!