© Rootsville.eu

Rob Mo & Willie J. Laws (I/US)
Blues
Listwaar Oud-Heverlee (20-09-2018)

reporter & photo credits: Rootsville


info organisatie: Listwaar
info band: Rob Mo - Willie J. Laws
booking: Phamosa Booking (Carolin Wobben)

© Rootsville 2018


Met terug de magische grens van 200 concertdagen in het verschiet en met de quote in gedachte van 'einer geht nog' zullen we er dan nog maar eentje bij doen zeker en ons zo met de taxi van Gevarenwinkel verplaatsen richting Oud-Heverlee. Niet om ons op deze laatste 'Indian Summer' dag ergens gaan neer te vleien aan de 'Zoete Waters' maar om een bezoekje te brengen aan 'Listwaar'. In dit 'Grand Café' van kastelein Joris kan je jezelf ook tegoed doen aan een heerlijke hapjes onder de noemer van 'Listwaar Live', een etablissement dat gelegen is aan de Waversebaan 139 te Oud-Heverlee.

Op de affiche staat hier voor ons een echte 'Texas-Italian Guitar Battle' te wachten met als hoofdvertolkers Roberto Morbioli aka Rob Mo en de Texaan Willie J. Laws. De Italiaanse string bender Roberto Morbioli kennen we uiteraard allemaal in de blues scène als frontman van in de eerste plaats de uitstekende blues band 'Morblus'. Verder staat hij ook gekend als de begeleidingsgroep van zovele buitenlandse muzikanten en leerden we zo ook al jaren geleden de bevallige Justina Lee Brown kennen. Roberto bracht in 2016 nog met het 'Roberto Morbioli Trio' het prachtige akoestische album 'Acoustic Me' (album report) uit en in een nieuw project als 'Rob Mo' volgde er dit jaar nog het geweldige album 'From Scratch' (album report). Ondertussen staat er ook een waanzinnige toer op poten met Roberto Morbioli & The Boomer Horns, een project waarbij we Caroline op onze blote knieën vragen het tot bij ons te brengen.

Willie J. Laws reisde al zowat de ganse wereld af als brenger van zijn Texas funky blues. Zijn roots zijn diep ingeworteld in de Texaanse en Amerikaanse rootsmuziek waarbij hij zich ook laat beïnvloeden door Tex-Mex, Zydeco en Country. Zijn achterban noemen hem ook wel de 'Real Deal'. Willie J. Laws tekent ook voor de huisband in 'The House of The Blues' in zowel New Orleans als Las Vegas. Hij treedt nationaal en internationaal ook op met de met Grammy bekroonde Tejano-band 'Los Texmaniacs'. Willie J. Laws opende ook herhaaldelijk voor BB King, Etta James, Buddy Guy, Willie Nelson, Hall & Oates, Lynyrd Skynyrd en vele anderen, toerde ook door de VS met aan zijn zijde wijlen Phillip Walker en woont heden te dage in Massachusetts.

Ondertussen is het al van 6 september geleden dat we nog eens een concert konden bijwonen in het teken van alleen maar 'de' blues. Toen nog het nu al memorabele optreden van 'Revil in Dimes' bij die van Goezot (concert report). So without further ado we present you Rob Mo and Willie J. Laws aka 'The Texas-Italian Guitar Battle'...

Na een begroeting tijdens het avondmaal gaat het voor ons richting toog om eerst en vooral te genieten van een verfrissend blondje. Tegen de klok van 08.30PM komen Rob Mo en Willie J Laws uit de green room voor wat later blijkt een wervelend concert te gaan worden. De heren blijken er enorm veel goesting in te hebben hier in 'Listwaar', vanavond versterkt door de dynamische ritme sectie van Roberto met als bassist Stefano Dallaporta en achter de snare & toms, Nik Taccori.

Openen doen ze meteen met het stomende funky 'The Last Prophet...of the Funky Texas Blues'. Beiden wisselen de vocals moeiteloos af en zo komen we daarna uit bij soulvolle 'Long Way From Home' van Rob Mo dat ook is terug te vinden op het album 'From Scratch'. Daarna wordt er wat meer rock 'n roll in het optreden gestoken met een wervelende versie van Willie's godfather Phillip Walker's (1937-2010) 'Hello My Darling' uit 1957, gevolgd door een onvervalste shuffle en daarmee hebben beiden na amper vier nummers als een volledig spectrum van de blues opengetrokken en zo iedere blues liefhebber hier aanwezig vanavond al op zijn wenken bedient.

Zonder weerga is ook dat beide string benders zowel lead als rhythm gitaar komen te bespelen wat resulteert in een onwaarschijnlijk straf samenspel. Een spektakel dat een hoogtepunt kent met hun versie van 'Mojo Working'. Een nummer waarbij enkel het refrein als vocals wordt gebruikt maar voor het overige dit een weergaloos instrumentaaltje zou kunnen zijn. Een hoogstandje waarbij Nik Taccori ook enig rumba geroffel uit zijn sticks weet te toveren. Knappe versie!

Tijd voor een slow bluesje dan, en met 'I'm At The End of My Rainbow' toveren Rob Mo en Willie J Laws hier een beauty uit hun sixstrings dat zonder meer in het rijtje van de Tin Pan Alley's zou kunnen thuishoren. Wat volgt is een swing aka shuffle in overdrive in de spirit van BB King's '38th Street Blues' waarbij iedereen denkt dat het einde van het eerste gedeelte er zit aan te komen, en waar ook Stefano Dallaporta een intermezzo op zijn basgitaar ten beste komt geven. Mis poes! Beide genieten zo van hun optreden dat ze besluiten in één stuk door te gaan en zetten aan voor 'Good Blood After Bad'.

Wat we nog niet mochten horen is de 'slide' van Roberto en die krijgen we dan maar meteen met 'Down in Mississippi', waanzinnig en dit zo maar aan de 'Zoete Waters'. Na 'The Devil in My Baby's Eyes' komt zelfs Dirk Lekenne van Fandango van zijn stoel af om dit concert van op de eerste rij te kunnen beleven, of ging hij misschien een verzoekje van JJ Cale vragen ;-). Een echt onvervalste Texas shuffle kan en mag niet ontbreken op deze 'Texas-Italian Guitar Battle' en dat toveren beiden uit hun gitaar met 'Skooky Jump', waarbij de tanden van Willie J Laws komen dienst te doen als plectrum, een nummer waarbij hij ook tot groot jolijt van de aanwezigen een Chuck Berry'tje komt te showen, in Texas style wel te verstaan.

Helaas komt ook aan al dit moois een einde vanavond en nemen deze 'Texas-Italian Guitar Studs' afscheid met één van de eerste 'blues standards' ever, 'Ain't Nobody's Business...If I Do' nog gevolgd door het funky 'Super Natural Thing'. Was da goe, of was da goe?, en de Vic zijn antwoord was gewoon veelzeggend...Ja begot!. Geweldig concert hier in 'Listwaar' met een pluim voor de man achter de 'PA' en het meer dan aandachtige en respectvolle publiek hier in deze 'Live Music' tempel. Met dank ook aan Caro van Phamosa Bookings en Joris van Listwaar.

De volgende 'Listwaar' is er op donderdag 18 oktober met de sensationele Chastity Brown. Een concert in het kader van haar vorig jaar uitgebrachte album 'Silhouette of Sirens' (album report). Be There!!!Listwaar 'Live'