© Rootsville.eu

Blues Caravan 2018
(Vanja Sky - Bernard Allison - Mike Zito)
Spiegeltent Oosterlo (30-09-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: CC De Werft Geel
info bands:
Rufs Blues Caravan

© Rootsville 2018


Voor sommigen is het misschien maar een gegeven maar bij het cultuurcentrum "De Werft" in Geel openen ze hun seizoen in stijl en dus konden we op het openingsweekend niet weg blijven. Vrijdagavond werd het seizoen plechtig ingezet met een optreden van Jef Neve die met zijn project "Spirit Control" de jazzliefhebbers al wist te voldoen. Voor de locatie van dit weekend krijgen Roel en zijn team voor mij al een dikke 10 op 10 want dit openingsweekend zou doorgaan in een authentieke spiegeltent in Oosterlo. Op zondagnamiddag staat er dan voor de blues liefhebbers de befaamde "Blues Caravan 2018" op ons te wachten en ook dit is een topper.

Het leek er op dat de blues liefhebbers aanwezig elkaar aantrokken want we stonden al vlug op een hoopje bij elkaar. Naast de obligate afgevaardigde van Gevarenwinkel waren er ook enkele nationale string benders op de afspraak om deze Vanja Sky, Mike Zito en Bernard Allison aan het werk te zien. Zo was er onze nationale trots Stef Paglia die hier zijn licht kwam opsteken hoe hij zijn six strings kan leren praten (niet doen Stef, niet doen ;-)). Gerrit Cuypers van "The Catsmokes" had gisteren zelfs de "Imperial Crowns" laten voorbijgaan om vandaag nog een marsbevel in de wacht te kunnen slepen voor deze "Blues Caravan", en in zijn zog was er dan ook nog bassist de Jakke, maar het was maar de vraag of die enkel zijn oog liet vallen op de six string bass van Roger Inniss of ook een klein beetje op barefootin' Vanja Sky. Bart Cocquyt van "Shotgun Sally" was er zelfs zonder Sally om wat rifjes te komen stelen en tenslotte was er nog de Celle die enige vervolmakingen voor zijn workshops kwam opsnuiven. All aboard and ready for the Blues Caravan 2018...

En deze "Blues Caravan" begonnen eraan met verve van wat later een uitstekend concert van meer dan twee uur zou gaan worden. Meteen al bij het horen van "Lowdown & Dirty" schoven er al de stoelen aan de kant om te kunnen shaken. Als eerste kwam dan Vanja Sky aan de bak en zij bracht met nummers als "All Night" en "Hard Working Women" al meteen deze spiegeltent onder stoom. Allebei de nummers kan je ook terugvinden op haar recente album "Bad Penny" (album report). Op het swampy bluesje kreeg ze dan weer hulp van Mike Zito om er zo een potje slide in te verweken.

Terug tijd voor Mike Zito om er de nodige dosis Texas blues in te brengen. Iets wat hij ook deed met het van origine soulbluesje van Bobby Bland. Ook Mike bracht werk uit zijn nieuwste album "First Class Life" (album report) met nummers als "Old Black Graveyard", onmiddellijk gevolgd door een jazzy intro van Bernard Allison op "Untill My Dying Day". Beiden, zowel Mike als Bernard, schreven samen het funky "Mama Don't Like No Wah Wah" en dit nummer refereert dan weer naar de tijd dat Allison in zijn begin periode bij Koko Taylor aan de bak kwam. Tijd voor een lang intermezzo dan! Met "Bad News is Comin'" begonnen Mike Zito en Bernard Allison aan een indrukwekkend en ludiek gesprek via hun gitaren. Onder deze conversatie tussen deze talkin' guitars zouden ze zo de ganse spiegeltent mee in betrekken wat duidelijk de animo ten goede kwam. Ook Roger Inness mocht zo met zijn six string bass even mee babbelen en de al even imposante Mario Dawson kon en mocht zo zijn drumsticks even laten afkoelen.

Bernard Allison hadden we tot dusver nog niet al te veel vocaal mogen horen en daar kwam dan meteen een einde aan toe de zoon van de legendarische Luther Allison (1939-1997) werk bracht uit zijn nieuwe album "Let It Go" (album report). Met het aanvangen van "Rockert 88" stond als bij toverslag de ruimte die was vrijgehouden als dansvloer dan plots vol. Ook Bernard had dit in het snuitje en bracht er met een bruggetje naar Freddie King nog wat extra danstijd bij. Terug tijd dan om de volledige bezetting van deze "Blues Caravan 2018" aan het woord te laten met "Rollin' and Tulblin" en de nodige publiciteit voor het gezamenlijke album (album report).

Als absoluut hoogtepunt kwam er dan nog het indrukwekkend mooie "Serious (As A Heart Attack)" en dit als absoluut eerbetoon aan papa Allison. Serious business was ook dit aantreden van deze "Blues Caravan 2018" hier in Oosterlo. Een concert waar iedere blues liefhebber zich mee kon verzoenen en dat ruim meer dan twee uur non stop ons heerlijke en bij wijlen bijzonder animerende blues wist te brengen. Met dank ook aan de Roel.