© Rootsville.eu

Chickenbone John (UK)
'The Godfather of the Cigar Box
Pallieter Café Herselt (04-10-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Pallieter Café
info band: Chickenbone John


© Rootsville 2018


Alleen maar voetbal op TV en dus toch tijd voor wat socializing bij Hans in het "Pallieter Café" te Herselt. Niet om een Cristal'leke te verorberen maar om ook eens ons lichtje te gaan opsteken bij de zo populaire "cigarbox guitars". Met de aanwezigheid van een meesters op deze kleinoden ben ik er nog niet uit of het nu voor hun muziek is of voor de kennis van deze selfmade guitars dat we hier zijn.

Chickenbone John staat in de UK bekend als "The Godfather of The Cigar Box Guitar" en als die het niet weet dan wij ook niet. Misschien weet hij ook niet dat er wel twee "Godfathers of Gevarenwinkel" aanwezig zijn nadat we nog voor enig soelaas den toog gingen opzoeken. Ver weg van misschien alle noise die er zat aan te komen. Sister Golden Hair heeft ons in al onze miserie alleen gelaten en zit ergens in Wallonië een paar "Ollanders" Frans te leren in het gezelschap van champagne and reefer, dus Hans hoe de fles "RON" maar dicht 'cause tonight the bottle let me down. Voor sommigen geen doodgewoon Cistal'leke, mais un vrais Chimay Bleue ;-)

Toch wat fans van den John hier aanwezig al weet ik niet of iedereen voor zijn talenten kwamen. Daar dat vorige week die van "King Kong Blues" nog voor de nodige overtollige decibels verantwoordelijk waren begon John Wormald aka Chickenbone John hier best niet onaardig met de quote dat hij aan een lange vakantie toe is, wie niet John, wie niet! Bijlange geen 90 decibels en toch steeg plotseling de meter boven de 100 toen enkele zusters van Clement Peerens de boel hier grondig kwamen verstoren. Ook Chickenbone John had het in de gaten en vroeg of hij onmiddellijk zijn versterker moest hoger zetten. Nee John, doe rustig verder zo, ze zullen wel minderen ;-)

Toch tijd om één van zijn werkstukken te laten spreken en John nam zijn omgevormde Cigar Box ter hand. Door toedoen van de drie snaren en de aangebrachte pickup konden we nu net niet uitmaken of het hier ging om een bewaardoos van een "Montecristo" of een "Romeo Y Julieta". Niet dat het enig verschil zou maken want de slides uit zo een "Cigar Box" zijn vrijwel identiek aan elkaar. Nu kwamen de tonen van Robert Johnson's "Crossroads" er uit. Van slide naar een "Airline Guitar" met een gospel van Tom Waits en zelfs ik luisterde aandachtig naar "Way Down In The Whole".

De muziekkeuze van "Chickenbone John" was best aangenaam en na "Texas Tea Party" koos hij resoluut terug voor dan weer een andere "Godfather", die van de blues, met "Stones in my Pass Way". Voor Willie Dixon's "Little Red Rooster" koos John er voor zijn afgeleefde akoestische gitaar te gaan gebruiken als Lap Steel. Een stukje "Oriental Jazz" geschiedenis dan en zo diepte Chickenbone John "Nagasaki' uit 1928 uit zijn gitaar. Een nummer geschreven door Harry Warren en Mort Dixon dat thuishoort in het "Tin Pan Alley'" huishouden. Na "Jitterbug Swing" ging het verder met de African-American spiritual "You Gotta Move". Geen "Sister Rosetta Tharpe" maar gewoon "Chickenbone John" van de UK.

John bracht dan nog eentje van Muddy Waters alvorens zijne copain "Hollowbelly" als "OMB" aan het woord te laten. Onder het gekwebbel van Clement zijn foorwijven besloot ik er de brui aan te geven 'cause the noise became annoying...en onder de tonen van "Champagne and Reefer", wijle weg !