© Rootsville.eu

John Fairhurst (UK)
Blue Mondays
Blauwe Kater Leuven (08-10-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Blauwe Kater
info band:
John Fairhurst

© Rootsville 2018


We schreven het al eerder. Waarom als blues en live music liefhebber in je luie zetel blijven liggen wanneer er kroegen zijn die het ganse seizoen door inspanningen leveren om GRATIS concerten aan te bieden. Maandag 8 oktober ontvangen ze zo in de "Blauwe Kater" de Britse bluesrocker John Fairhurst. Het lijk wel of Fairhurst deze zomer niet uit ons land is weg geweest maar alles staat nu wel in het teken van het voorprogramma dat hij gaat spelen voor "My Babe" op dinsdag 16 oktober in de "AB" te Brussel, en dat is gene kattepis. De parking tarieven liggen in onze hoofdstad gevoelig hoger dan in deze universiteitsstad dus wordt het dan maar weer Leuven.

In 2017 speelde deze John Fairhurst maar liefst op meer dan 25 festivals waaronder "Glastonbury" en "The Great British Blues Festival". Ook akoestisch is deze John Fairhurst meer dan het beluisteren waard. John Fairhurst heeft ondertussen al 5 digitale schijfjes op zijn naam staan en staat bekend als een true believer van Hendrix. In zijn thuisland kreeg hij zelfs de nickname "Wigan Jimi Hendrix". Hier in Leuven staat hij op het podium in gezelschap van zijn trouwe metgezel, drummer Toby Murray. Benieuwd of de studentjes ook deze rauwe rocker kunnen smaken, tenslotte den John is de Jan niet ;-)

Tegen de tijd dat John Fairhurst zijn opwachting maakte was het café zoals gewoonte reeds goed gevuld. Dat ons land zo aan de top staat op het gebied van grote bieren is niet zo verwonderlijk als je hier even rondkijkt. Een "Leuvense Stella" is hier eerder een uitzondering. In de slipstream van John waren ook enkele trouwe fans afgezakt naar de "Blauwe Kater" net als de délégué van Gevarenwinkel en een Limburgse delegatie van "Elckerlyc Live", den Ambiorix moet gaan vrezen...

Er meteen invliegen met werk uit zijn recente album "Saltwater" blijkt aanstekelijk te werken op de aanwezigen en zo volgt er ook zijn eerder op Celtic blues afgestemde versie van Mississippi John Hurt's "Pay Day". Vooraleer Bas hier in zijn zakken gaat tasten moet er nog wat meer gebracht worden en dat doet John met vette en doordringende slide. Na een Burnside gerelateerde set volgt er ook nog enige Hendrix, van Britse kleinkunst was hoegenaamd geen sprake deze avond.

Met meer werk uit zijn album "Saltwater" met nummers als "I'm Goin' Home'" ging er bij ons een lichtje branden en stonden we onze VIP plaats vrijwillig af aan die van "Elckerlyc". Ondertussen zag ik nog een paar geniepigaards enkel glazen Karmeliet mee sjoffelen wetende dat ze enkel het gerstenat hadden betaald, en zo moet de "Blauwe Kater" weer eens gaan bedelen bij de biersteker. Het volgende "Blue Mondays" concert is maandag 15 oktober met de fingerpickin' Kostas Chatz & Friends. Voor de Voodoo Twinz & Friends spreken we af op 29 oktober. Daartussen komt er nog wat Nordic Jazz met de formatie Glöd, voor zover we op de muzikale know-now van Bas kunnen vertrouwen na het eerdere Grieks interludium :-) Kittie Steffie kan straks nog nagenieten van enkele heerlijke slowbluesjes, tot maandag!