© Rootsville.eu

Tomi Leino Trio (Fin)
Blues
MOD (Move2Blues) Hasselt (11-10-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Move2Blues
info band: Tomi Leino Trio


© Rootsville 2018


Dat ginds in het hoge noorden uitstekende blues muzikanten huizen is een meer dan gekend gegeven. We kennen uiteraard allemaal wel de sympathieke "Erja Lyytinen" en ooit stond hier ook al een "Jo' Buddy & Down Home King III" op onze podia. De laatste jaren werden we zelfs overspoeld door de rhythm 'n blues van een Ina Forsman en nog dit jaar was het Emilia Sisco (album report) die ons van onze sokken kwam te blazen op de zomer editie van Hookrock. Ook in het rijtje van uitstekende Finse blues bands is er harper Helge Tallqvist, Micke & Lefty, Micke Bjorkloff & The Blue Strip (album report) en uiteraard deze "Tomi Leino Band".

Een klein puntje van kritiek is dat de blues uit Finland zo moeilijk komt door te sijpelen naar onze contreien en ook de info is meestal enkel te vinden in hun, voor mij onverstaanbare, moedertaal. Sinds de komst van de European Blues Challenge komen er alsmaar meer nieuwe namen in de belangstelling zoals "Lena and The Slide Brothers" en "Honey B Family". Een helpende hand in dit gegeven is dat we op donderdag 11 oktober bij Move2Blues te Hasselt één van de betere Finse blues artiesten mogen verwelkomen. Deze Tomi Leino is afkomstig uit Helsinki en zal daar zonder twijfel al zijn aangetreden in de bekende blues club "Storyville". Hij staat bekend om het brengen van ol'school blues en samen met zijn ritme sectie bestaande uit Jaska Prepula op bas, en Mikko Peltola op drums zijn ze ook veelal de ruggengraat van buitenlandse blues muzikanten on tour. In 2016 brachten ze nog het album "Hip Shootin" uit, een album dat enthousiast werd ontvangen. Vandaag als opener van het nieuwe seizoen, en als aanzet naar het "20th Anniversary Concert" van "Move2Blues" op 15 november met "Mudvibe" en "The Welch Ledbetter Connection" (voor de verwarde hoofden onder ons, Monster Mike Welch en de soulvolle stem van Mike Ledbetter) dus deze "Tomi Leino Band" als opwarmertje.

Met Tomi op klonk de opener "Tell Me Baby" al meteen het beloofde ol'school, en die term had dan ook meteen heel wat echte blues liefhebbers richting MOD gelokt. Het was hier wel even schrikken dat er haast geen parkingplaats te vinden was meer die verdienste ging uiteraard uit naar de nieuwe try-out van Bazart hier in deze Limburgse muziektempel. (goe ma genne blues).Voor de opkomst alhier moet Tomi Leino het nog afleggen maar in Finland zou dit wel eens de andere wereld kunnen zijn. Een nummer over een "hurricane" dan, maar wel een vrouwelijke, en zo kwam "Elaine" hier aan land bij Move2Blues.

Tijd dan ook voor some real ol'school dan met Slim Harpo's "I Got Love If You Want It" uit 1964 en meteen steeg de temperatuur hier enkele graden. Tijd dus ook om de smoelschuif boven te halen en na enkele onvervalste shuffles kregen we ook de beats van een Bo Diddley voorgeschoteld. Helaas was den toog binnen in de club volledig afgesloten voor het publiek dus ging het voor een verfrissing dus richting andere toog.

Tijdens de rustpauze konden we een babbel slaan met verschillende inlandse blues muzikanten die toch hun weg hadden gevonden naar de MOD voor dit openingsconcert van Move2Blues. Het bawdy duo "Ale & Alley" waren voltallig aanwezig net als Karel "Guttlin" Phlix, Doghouse Sam, harper Rudy aka "De Witte", Serge aka Hoboken Slim en Bart "BJ" die het "Blue Riot Combo" kwamen vertegenwoordigen, vaste wereldburgers en drummers Marc Gijbels en Wilfried aka "Chopstick Willie" en helemaal schuw voor de publiciteit een delegatie van de Limburgse sensatie "Extra Napkins" die op 19 oktober deze maand hun bluesrock doorheen "De Ploeg" te Diepenbeek zullen laten sidderen.

Tijdens het begin van deel 2 van Tomi Leino's set werd er door Tomi Leino meer aandacht besteed aan de "Mississippi Saxofoon" en kon Jaska Prepula zijn gitaar met de dikkere snaren nog even aan de kant laten. Een combinatie die zeker niet slechter was te noemen. Openen deden ze nu met werk van Lazy Lester als eerbetoon aan zijn heengaan hier op deze aardkloot op 22 augustus van dit jaar. Wanneer we spreken over ol'school blues kan zeker een Muddy Waters niet achterwege blijven, of toch al zeker niet zijn sound op "Money Honey". Er kwam ook nog werk uit hun album "Hip Shootin'" met "Jelly Roll King" en verder nog een verdere kennismaking met de Finse blues, de ol'school blues en uiteraard de shuffles. De blues liefhebbers waren dik tevreden om nog eens dit genre van blues te horen en zo maken we ons op voor het "20th Anniversay Concert" van Move2blues op donderdag 15 november, met een coalitie van "Last Call" en "The Electric Kings" aka "Mudvibe", en zeker niet te missen Monster Mike Welch en Mike Ledbetter aka "The Welch Ledbetter Connection" (album report).