© Rootsville.eu

Chatz Kostas & Friends
Blue Mondays
Blauwe Kater Leuven (15-10-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Blauwe Kater
info band: Chatz Kostas


© Rootsville 2018


Een "Blue Monday" na een blauwe zondag, het kan allemaal in de blueswereld, en daar hebben we geen politiek voor nodig. Wie dacht dat "Kater Gert" hier in Leive een gooi ging doen naar de sjerp van burgemeester was er dan ook meteen aan voor de moeite. Midden jaren 70'tig was er nog de oproep van "Big Bill" om de "Pirre" tot president te kronen in Leuven maar daar bleef het dan ook bij. Ook Gert wilde zijn immense populariteit niet te grabbel gooien voor een stekje op het Leuvense stadhuis en hield het zo enkel bij zijn mandaat als cafébaas.

Diegene die hier voor de onwaarschijnlijk zware taak stond om de "Election Blues" van ons af te spelen is vandaag niemand minder dan Chatz Kostas. Chatz is een fingerpicking-gitarist met een klassieke muziekopleiding die later in de Verenigde Staten en in heel Europa optrad. Zijn unieke stijl van het spelen van traditionele blues bevat energie, enthousiasme en gevoeligheid voor de muziek die hij uitvoert. Meestal laat hij zich begeleiden door Pieter Dedoncker op drums en percussion maar voor dit unieke concert hier op de vismarkt zullen er hoogstwaarschijnlijk nog wel enkele andere van zijn "friends" komen opdagen.

Chatz zijn roots liggen in het land van Nana Mouskouri en nog maar pas diene andere Griekse kater doorgespoeld hoop ik nu dat er bij het programma gebleven wordt en dat is...blues. Dus ook geen Metaxa of Retsina op de kaart maar gewoon Stella en andere inlandse geneugten. De "Zorba" die mag er bij wijze van uitzondering ook nog bij als Steffie en Bas uiteraard genoeg borden op voorraad hebben ;-). Hoppa!

Chatz Kostas is een ragtime en blues gitarist met een klassieke muzikale opleiding en jaren terug kwam deze Griek in ons land terecht. Hij speelt traditionele blues op een unieke manier, met energie, enthousiasme en gevoeligheid voor het genre. Chatz Kostas componeert zijn eigen muziek, die vanuit een puur klassieke aanpak varieert van hedendaagse blues tot allerlei variaties daarop. Zijn "Friends" bestaan voornamelijk uit leerlingen van Chatz die het fingerpickin' werk ook onder de knie wilden krijgen. Iets wat toch enige technische kunde verreist.

Als eerste mag friend "Daan" dan aantreden en zoals eerder vermeld in een gesprek met Chatz zou die nu net de blues uit de avond gaan halen. Daan begon er al met een ragtime nummers alvorens te gaan grasduinen in het repertoire van 'pop standards', of toch nummers die dit label zouden kunnen worden opgeplakt. Met werk van John Denver, Billy Joel en Oasis bleef het hier in de 'Kater' voornamelijk uit instrumentale stukken. Als uitmuntende leerling bracht hij dan ook wat werk van zijn mentor Chatz en een stukje klassieke blues à la Bach. Verdienstelijk maar onder de druk van een meute eigen fans liet Daan hier en daar op deze warme herfstavond een harde noot vallen op deze volle eiken vloer. Meteen al pauze na dit interludium van Daan :-(

Tijd dan voor Mr. Chatz om de blues in de avond te gaan brengen en dat deed hij dan solo met nummers als "Going Down Slow" en "Ditty Wah Ditty". Andere "friends" die hier vanavond in de spotlights kwamen te staan waren Elaine, Danny op smoelschuif en Ruben. Chatz zou ook voor enige afwisseling gaan zorgen en om het niet al te bluesy te gaan houden kwam er door toedoen van de vocale inbreng van Elaine ook wat jazz aan te pas. Ook zij bracht standards maar dan van het echte soort zoals Gershwin's 'The Man I Love" en "Autumn Leaves" een latere jazz standard die eeder werd geschreven door de Franse dichter Jacques Préverts als "Les Feuilles Mortes".

Terug naar de blues en genne bang Chatz hier op deze "Blues Mondays" is het hier voornamelijk al blues wat de klok slaat al was Voodoo Jan met geen ogen te bespeuren. Verdere blues "standards" kwamen er dan nog met "Red Rooster", "Milk Cow Blues" van Kokomo Arnold en de start in de history voor electric Muddy Waters met diens 'I Can't Be Satisfied".