© Rootsville.eu

Nathan D James (US)
Blues - Roots
Missy Sippy Gent (18-10-2018)

reporter & photo credits: Marcel


info organisatie: Missy Sippy
info band: Nathan D James


© Rootsville 2018


Twee dagen geleden zat ik nog te schrijven dat het lang geleden was dat ik naar de Missy Sippy was afgezakt en kijk, hier ben ik alweer. Met een zeer goede reden want de club kreeg niemand minder dan Nathan D James op bezoek. Geweldig sympathieke man en supermuzikant. Ik herinner mij nog dat de man nog een memorabel optreden heeft gegeven bij Blues Oan Daa Stoazze in 2013. We kregen zelfs een aantal speciale gasten toen zoals Steven Troch, Tim Ielegems en Bart Demulder. Ik was dus heel benieuwd naar zijn performance want sindsdien was hij niet meer naar België afgezakt.

Gelukkig kwam Nathan, dankzij de Missy Sippy, zijn muzikale kunsten in Gent vertonen en dat zouden we geweten hebben. Gewapend met zijn handgemaakte wasbordgitaar en zijn kazoo, raak je volledig in de ban van de muziek van deze man. Bij dezen wordt hij bijgestaan door Jeroen ‘JJ’ Goossens op drums en Andert Thijsma op bas.

James is een zeer gerespecteerde en ervaren kunstenaar in zijn vakgebied. Al meer dan 20 jaar heeft hij met succes zijn boterham verdiend met zijn passie voor blues en Amerikaanse rootsmuziek. Hij groeide op in het kleine Fallbrook, Californië en dat heeft invloed gehad bij het kiezen van zijn verdere levenswandel. Op 19-jarige leeftijd kreeg Nathan de vraag van de bluesveteraan James Harman om zich bij zijn band aan te sluiten en het land rond te trekken. Met Harman heeft hij de ervaring opgedaan die het grootste deel van zijn eigen carrière heeft gevormd. Hij werkte samen met tal van grote namen en bij mij is zijn werk samen met Ben Hernandez  hetgeen mij van hem fan heeft gemaakt.

Ik kreeg de kans om voor de show nog een klein gesprekje met Nathan te hebben en kon vaststellen dat hij nog steeds dezelfde aimabele mens is die ik 5 jaar geleden had leren kennen. Toen ik hem vroeg waarom het zo lang was geleden dat hij naar hier was afgezakt, had hij daar geen antwoord op. Hij komt geregeld naar Europa zelfs tot in Rusland, maar blijkbaar is niemand geïnteresseerd om hem binnen te halen. Jammer, maar gelukkig haalden Marie en Jelle hem naar Gent en konden we volop genieten van de talenten van de man.

De kroeg was niet volledig volgelopen maar was toch aangenaam gevuld om het gezellig te maken. De twee wasbordgitaren stonden al klaar toen James met een brede glimlacht het opium opkwam en ons trakteerde op een schitterend ‘You Gotta Do Better’. James fingerpickt dat het een lieve lust is en ondertussen scracht hij met een vingerhoed overtrokken vinger, op het wasbord van zijn gitaar, wat het geheel een zeer aparte klank geeft.

Zijn muziek is zeer aangenaam, allemaal eigen werk, of toch bijna en geruggensteund door een zeer goede ritmesectie. Simpel maar zeer effectief. Met ‘It’s To Late’, ‘Give To Understand’, ‘Trying To Get Along With Myself’ of ‘Teach Me How To Love You’ wist hij de Gentse fans te charmeren. Net voor de pauze kreeg ieder zijn kans om zijn kunnen te laten zien en leverden ze elk hun kleine solo af.

Na de korte pauze ging Nathan verder op zijn élan en stak er zelfs nog een tandje bij. De kazoo werd geregeld boven gehaald en de slideklanken knetterden door de Missy Sippy. De bezoekers kwamen op temperatuur en hier en daar werden al wat beentjes gestrekt.‘Welcome Home’, ‘Weary Traveller’, ‘I’m Gonna Leave’, ‘Walk With My Maker’ werden zonder pardon op het publiek losgelaten en die vond het geweldig. De set was eigenlijk te snel voorbij met als uitsmijter ‘Can’t Be Satisfied’ van Muddy Waters. De “We want more” waren niet uit de lucht en het trio trakteerde ons nog op een drietal songs als afscheid.

Alweer een geslaagd optreden, topmuzikanten, goede sfeer, niks dan tevredenheid. Hopelijk hoeven we nu geen 5 jaar meer te wachten alvorens hem terug te zien op één of ander podium in ons land. Ondertussen begin ik mij af te vragen of ik niet beter een kamer zou huren in Gent, want volgende dinsdag is het weer van dat, want dan komt Mark Hummel de Arteveldestad op stelten zetten. Be there or be square folks !!!!

Marcel