© Rootsville.eu

Tensfield (B)
Muziekcafé
De Ploeg Diepenbeek (19-10-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info band: Tensfield


© Rootsville 2018


Het is mede door de liefde voor "live muziek" dat deze organisatie met als titel "Muziekcafé" in het leven werd geroepen. Door en door muziekliefhebbers uit Diepenbeek met dan ook een voorliefde voor de blues. Het zat dit "Muziekcafé" nu niet meteen mee want na twee eerdere locaties moesten ze noodgedwongen op zoek naar een andere music minded etablissement en dit vonden ze dan bij Chris en Marjan in "De Ploeg" te Diepenbeek. Voor mezelf niet onbekend want hier ben ik al met regelmaat jazz concerten komen bijwonen. Vanavond wel blues...

Normaliter stond hier de Limburgse bluesrockers van "Extra Napkins" op de affiche maar op het allerlaatste moment werd dit concert afgeblazen wegens ziekte van de zanger. Een vervanger werd gevonden bij onze eigenste bluesformatie "Tensfield", niet bepaald "Limburg Allein" maar toch met één wereldburger in de rangen. Deze zomer hadden Raffe Claes (vocals, guitar), Koen Geudens (keyboards), Jurgen Moelans (drums) en Geert Zonderman (bass) nog het voorrecht om de 34ste editie van Blues Peer op gang te trappen. Dit viertal met als stelplaats Leuven brengen verfijnde blues met soms een jazzy knipoog. Op de "Belgian Blues Challenge" in 2016 werden ze algemeen beschouwd als de revelatie van die editie.

Met mijn eerste kennismaking van dit "muziekcafé" was ik nu niet onmiddellijk enthousiast want het leek door de belichting eerder op een "ballroom" te gaan uitdraaien dan een bluesconcert. Een tweede punt van opmerking was dat er werd gestart met een voorprogramma. Met alle respect voor de fietsende "Kasper" die hier uit sympathie van het organiserend comité een moment de gloire kreeg om zijn talent als singer-songriter ten gehore te brengen maar...eerlijk we kwamen voor de blues. Reden ook dat de meeste bluesliefhebbers zoals de wel uitgebreide delegatie van Hookrock al meteen aan den toog gestationeerd bleven. Aanwezig ook den Johnny van Move2Blues en enkele Limburgse muzikanten uit de bluesscène en uiteraard de nimmer aflatende PR man van Gevarenwinkel.

Onder de niet aflatende disco-lights begon Kasper, die all the way van Stokrooie met de fiets was komen afzakken, dan aan zijn muzikaal interludium. Benoemingswaardig was wel dan deze youngster eigen werk bracht wat toch wel even in de spotlights mag worden gezet. Het geroezemoes uit het café werkte zelfs enigszins storend op de toch veelal timide nummers van deze Belgische singer-songwriter. Na een klein half uurtje mocht hij langs de kassa passeren en maakten wij ons op voor een dosis blues.

Blues die we dan gingen krijgen van "Tensfield". Voor diegene die naar "De Ploeg" waren afgezakt voor een portie ol'school blues of bleusrock, die waren eraan voor de moeite. Deze vier uitstekende muzikanten horen thuis bij de lichting van de 21th century blues en moesten ze van aan de andere kant van de Atlantische oceaan zijn komen afzakken kregen ze zonder meer het etiket "Big Apple Blues" opgespeld. "Tensfield" vinden we terug in het vakje van Robert Cray meets Matt Schofield en dus primeert de uitstekende muzikale inbreng boven de grijze vertrouwde shuffles.

Tegen de klok van 10.00PM hadden we dan eindelijk de Raffe van zijn e-sigaret kunnen aftrekken en begonnen de heren er aan met hun instrumentale singature "Up To Tensfield". Met "The Joker Smile' en "Tell Me" brachten ze voornamelijk werk uit hun album "Freeze The Clock" uit 2016. Destijds schreven we bij Rootsville al van...Tensfield, some exceptional good fusion-blues with beautiful jazzy undertones and funky grooves...en dit is vrij vertaald ook wat we te horen kregen.

Raffe & co zijn uiteraard ook aan het werk voor een opvolger van hun debuutalbum en zo kregen we hier vanavond al een voorsmaakje met nummers als "Pack It Up" en "So Lucky". Misschien meer toegangkelijker voor de grijze bluesmuizen maar zonder hun excellente muzikale talenten te willen verloochenen. Blues dus met nog een extra injectie van funk. Na hun "Keep Moving Forward" deden ook wij dit en gingen we zo toch wat onrespectvol even aan socializing doen met enkele gossips als gevolg. De welke? dat houden we nog even geheim. Confusion Control!!!

Even nog een kanttekening voor de mensen van dit "Muziekcafé", "1" band is meer dan voldoende om de focus op de avond te kunnen behouden. Wat de belichting betreft, to shine or not to shine, that's the question...