© Rootsville.eu

Rock & Blues Night #4
Benefiet "Music For Kids"
Zaal De Zille Ham - zaterdag 20 oktober 2018

reporter & photo credits: Vanessa

info organisatie: vzw Music For Kids

info artiest:
Blues Lee - Stef Paglia Trio - Black Cat Biscuit - Rhino - Ale & Alley

© Rootsville 2018


We zijn alweer aan de vierde editie van het Rock & Blues Benefit van Music For Kids ten voordele van het Kids Fonds. Met allerhande acties probeert Music For Kids geld in te zamelen om zo het onderzoek naar de nog redelijk onbekende ziekte PID (Primaire immuundeficiëntie) te steunen en onder de aandacht te brengen. Het is dan wel al de vierde keer, toch wil ik nog even uitleggen wat PID precies is. PID is dat het immuunsysteem niet naar behoren werkt. Het resultaat is dat het lichaam zich niet goed kan verdedigen tegen bacteriën en virussen. Iemand die lijdt aan PID is dus vatbaarder voor infecties.

De natuurlijke werking van het immuunsysteem loopt mank: het verdedigt zich tegen ziektes, maar valt ook de eigen cellen aan (auto-immuniteit). Bij de zwaarste vormen van PID is zelfs stamceltransplantatie nodig. En omdat de diagnose PID maar één keer op twee- tot drieduizend Belgen voor komt is het zo moeilijk om deze ziekte onder de aandacht en in de media te krijgen. Maar Kurt en zijn team van "Music For Kids" geven niet op. Vast beraden gaan ze door met het organiseren van activiteiten en elk jaar lukt het weer om aan bekendheid te winnen. Dit jaar zijn ze zelfs geselecteerd als één van de goede doelen van ‘De Warmste Week’ van Music For Live!

Maar nu even terug naar deze avond, in zaal de Zille in Ham. Want wat voor een geweldige affiche staat er weer klaar om het podium te vullen. Rhino band, The Black Cat Biscuit, Stef Paglia Trio en Blues Lee krijgen het hoofdpodium. Tussen deze sets door vermaken Ale & Alley het publiek op het zijpodium.

The Rolling Stones, CCR, The Scabs of zelfs Blondie. Niets is te veel voor David, Tony, Bart, Guy en Bart van de Rhino Band. Deze coverband ruilt vandaag ze hun wekelijkse garage jam in voor het podium in de Zille en steunen ze graag "Music For Kids". Deze vijf mannen genieten van samen plezier en vooral muziek maken en gaan dan ook niets uit te weg.

Met hun uitgebreide playlist krijgen ze iedereen opgewarmd en zijn ze dan ook de ideale opener voor deze avond. Met het bovennatuurlijke nummer 'Kryptonite' brengen ze PID nog eens extra onder de aandacht en de soms bovennatuurlijke kracht en moed die de patiëntjes en hun ouders hebben. Dat het niet allemaal in het Engels moet bewijzen ze met ‘Iedereen is van de wereld’ en ‘Dikke Lu’ als bisnummer.
Gelukkig stond de tweede groep al lang geboekt.

Sinds ze ‘The Belgian Blues Challenge’ gewonnen hebben zal de agenda van Black Cat Biscuit meer dan vol staan. Voor vele was het een uitgemaakte zaak dat deze blues en roots band als winnaars op het podium zouden staan. Nu rust op hun de zware taak om ons landje te vertegenwoordigen op the European Blues Challenge op de Azoren, Portugal. Een taak die Yasser – vocals, gitaar, Patrick – contrabas, Jeffrey Gijbels – drums, Stanley Patty – gitaar en Mr Mark Sepanski – harp met hart en ziel en veel blues feelings graag zullen vervullen. Deze nog vrij jonge band die in 2015 het levenslicht zag teert op eigen nummers en brengt een swingende mix van Blues, Roots en Americana. En met een nieuwe CD in de mouw (release februari 2019) wordt het uitkijken naar deze top band. En ze deden wat van hun verwacht werd. ‘I Don’t Know’, ‘Haunting Me’ of ‘Parrot Woman’, de topnummers volgden mekaar vlot op.

De snaren van Stanley snijden als een mes door de zaal, afgewisseld met het heerlijke blaaswerk van Mr Mark’s harp. De diepe stem van Yasser geeft aan het toch wel vrolijke ‘Sons Of A Vampire’ net die extra toets. Om het plaatje helemaal af te maken kwam de vader van drummer Jeffrey bij op het podium om samen met zijn zoon een drumsolo te brengen (met twee op 1 drum). En het was al snel duidelijk dat van wie Jeffrey zijn drum talent gekregen heeft. Met open mond stond iedereen te kijken naar dit schitterend duet en moest aan het einde even op adem komen om dan met een geweldig applaus deze twee mannen te bedanken. Nog snel een paar nummers met de band en ‘Going Home’ mocht gepast de set afsluiten.

Op naar het zijpodium waar de helft van Ale & Alley klaar staat. De ander helft moet nog van het hoofdpodium komen, contrabas speler Patrick van Black Cat Biscuit krijgt er blijkbaar maar geen genoeg van. Ale & Alley bestaat uit 2 vrienden. Roeland (mr. Pale li'l Ale) Bierkens: Vocals, nylon and steelstring acoustic guitar, electric guitar, harmonica, violin, mandolin en Patrick (mr. Alley) Indestege: Upright and downright bass, banjo, kazoo, electric and acoustic guitars, resonator, percussion, vocals.

Deze twee mannen gaan met hun Old time roots music, folk, blues en ballads een stap terug in de tijd, naar het akoestische tijdperk van de muziek. Maar daar blijven ze niet hangen, ze geven het elektrisch tijdperk van de blues en roots een eigen draai en maken er een even aangename Ale & Alley versie van. De gezellige ruimte waar het zijpodium in staat past perfect in de sfeer van de muziek van deze twee mannen. ‘In My Time of Dyin’, ‘The France Blues’, ‘I Can't Be Satisfied’ is maar een greep uit het gevarieerde aanbod dat deze twee mannen brengen. ‘Anything For Love’ van de fans is waar ze voor gaan en waar ze in slagen.

Stef Paglia is onder de meeste bekend als de gitarist van The Blues Bones. Maar samen met Geert Schurmans en zijn bass en Joel Purkess aan de drum bewijst Stef dat hij meer is dan alleen maar een gitarist en leidt hij dit trio onder de naam ‘Stef Paglia Trio’. Hun muziek bestaat uit voornamelijk uit eigen nummers, maar af en toe wordt er een vette cover tussen gesmeten. Dat Stef een straffe gitarist is weet het blues minnend België en omstreken ondertussen al. Dat hij ook zijn mannetje kan staan met zijn eigen band bewijst hij met de geweldige nummers die hij samen met zijn 2 kompanen brengt.

Ze zijn zelfs zo goed dat Wayne Procter, een levende legende in de blues-wereld, hen gevraagd heeft om samen een CD te producen. En daar zeg je natuurlijk niet nee tegen. Ook deze avond toon Stef dat hij de vele superlatieven waardig, onder andere met het mooie en ingetogen nummer ‘Warmth Instead Of Cold’, over huiselijk geweld, dat hij samen met zijn vriendin geschreven heeft. ‘Got It Made’ is één van de weinige covers die Stef en zijn kompanen brengen, en dan is het ook nog maar de 2-de keer dat ze dit nummer live brengen. ‘Blue Eyes’ of ‘Dirty Woman’ voor ieder wat wils. Veel ‘Mystery Heaven’ is er niet nodig voor deze groep. Ze zijn gewoon zonder goed en daar hebben ze geen mysteries voor nodig, gewoon genieten van hun heerlijke gitaarwerk en goede nummers.

Blues Lee krijgt de eer om deze avond af te sluiten. Zo’n 23 jaar geleden begonnen een paar vrienden met het maken van bluesmuziek. Swing, jump, R&B, Boogie, Rock & Roll, Doowap, Soul, het moet niet altijd blues zijn, zolang de roots er maar in zit. Af en toe een kwinkslag en de juiste dosis humor maakt dat de live shows van deze band ver over de Belgische landsgrenzen geliefd is.  De bezetting van deze avond is echter iets anders dan de voorbije 23 jaar. Drummer Mr Bozz heeft de band verlaten en zijn plaats werd vandaag ingekomen door Hasselaar Carlo Smeyer. Een doorwinterde drummer en tevens goede vriend van Bies Biesmans .

Misschien is hij wel een plakker en heeft Blues Lee zijn nieuwe drummer gevonden want ja hoor, ook met deze drummer knallen de good vibes nog steeds van het podium. Met enkele nieuwe en hun bekende oude nummers palmen ze het publiek in. Er was voor iedereen iets, zelf voor de eventueel aanwezige ‘facteurs’ met ‘Post Man’. Mr Phlix en zijn Guitlin gitaren brengen in crescendo enkele schitterende riffs, aangevuld door de gitaar van Jan Corthouts, die er zelf ook een paar heeft gezongen. Neem hierbij de veelzijdige longkracht van Bies op zij harp of sax. Vele fans zijn dan ook ‘Full Time Lover’ van Blues Lee en dat was te zien en te horen, dansend werd deze avond afgesloten en na roepen voor een bis nummer deden de mannen er nog eentje bij om onder luid applaus deze 4de editie van het Rock & Blues Benefit van Music For Kids af te sluiten.

Hopelijk heeft deze avond weer voor een mooie opbrengst gezorgd om het Kid Fonds te kunnen steunen want daar doen de vele vrijwilligers en bezoekers het immers voor. Nog een dikke proficiat aan Kurt en zijn team en op naar de vijfde editie!