© Rootsville.eu

Lazy Louis (B)
Blue Mondays
Blauwe Kater Leuven (22-10-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Blauwe Kater
info band: Lazy Louis


© Rootsville 2018


Patrick Louis aka Lazy Louis in de "Blauwe Kater" en dat betekent in eerste instantie dat de voorraad "Orval" moet worden aangevuld, pas daarna kan de keet met enige boogie ritmes worden gevuld. Door brute pech kwamen Patrick Louis en zijn partner in crime Tom Lehnert aan in Leuven maar gelukkig was er nog juist dat moment om eerst aan een Orval'lke te nippen. Een soundcheck was daarna niet echt nodig dus all aboard en shake 'n boogie dan maar. Vandaag ook een wat meer ouder publiek op te merken tussen het jong geweld en alsof het een duivenconcours betreft vielen bij de eerste rifjes de studenten in grote getale binnen.

"Lazy Louis" dat is onvervalste rauwe North Mississippi Boogie Blues in de geest van een R.L. Burnside of een Junior Kimbrough. Patrick begon er aan met een instrumentaaltje en dit was meteen ook het startsein om de vrije ruimte vooraan als dansvloer te benutten. Ik kan het nog steeds in de verste verte niet vatten waarom er op onze bluesfests zo weinig verjonging komt daar waar er door deze categorie van de bevolking hier steevast uit de bol wordt gegaan voor 'de' blues. Het zal dan toch niet met de resterende dampen te maken hebben van het Leuvense gerstenat...

Patrick Louis en Tom Lehnert lieten het zich alvast niet aan hun hartje komen en deden bij de eerste tonen van Son House (1902-1988) zijn bluesje "Don't You Mind People Grinning in Your Face", een mix van southern gospel en negro spirituals, deze "Blauwe Kater" in de Mississippi Delta belanden. Nog een klassieker in het genre is zeker ook "Keep Your Hands Off Her" van Junior Kimbrough (1930-1998) en wel zonder het echt te beseffen belanden de youngster hier in een zuiver trance op de toch al iconische nummers uit onze legacy van de blues. Nog een nummer van Patrick zelf, ditmaal zonder woorden, en tijd om even op adem te komen.

Tijdens de pauze was het even gissen wie op de volgende blauwe maandag de hier immens populaire Jan met zijn Voodoo Twinz zou gaan vergezellen. Wij houden het alvast nog geheim en roepen de blues liefhebbers op om toch maar eens een kijkje te komen nemen hier in de "Blauwe Kater" een juke joint met ditmaal geen dikke blues mama's op de dansvloer maar het equivalent ervan met jonge dartele beer drinkin' blues chicks.

Time to move on dan maar en dit met het alom vertrouwde concept van de "North Mississippi Blues". Nummers als "Rollin' 'n Tumblin", het country bluesje "When I Lay My Burden Down" van Mississippi Fred McDowell (1906-1972) en "Preaching Blues (Up Jump The Devil)" van Robert Johnson (1911-1938) deden ook ons, oude rotten, wegdromen naar de era waar deze geschiedenis werd neergepent. Allemaal te beleven hier op een gewone maar blauwe maandag in dit café aan de Vismarkt te Leuven. Tijd om ook nog werk van een ander icoon erbij te halen en met John Lee Hooker (1917-2001) zijn "Boogie Chillin'" ging het dak er hier af...of toch nog niet helemaal want wat is een "North Mississippi" blues avond zonder R.L. Burnside (1926-2005) zijn "Poor Black Mattie". We zen schampavie.