© Rootsville.eu

The Skatalites (Jam) supp act Freddy Loco & His Gordo's Ska Band (B)
Ska (Jazz from Jamaica)
Het Depot Leuven (24-10-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Het Depot
info band: The Skatalites
- Freddy Loco

© Rootsville 2018


Christine Keeler, China Town, Alipang, Confusius, Guns of Navarone, Freedom Sounds, Lawless Street, Ska-Doo-Da-Ba, Skalifornia, Ska-Ra-Van, het zijn allemaal ongecompliceerde ska deuntjes van de iconische "Skatalites". Deze nieuwe golf van muziek bereikte midden jaren 60-tig Europa en diegene die er destijds voor verantwoordelijk werden gesteld waren een stel doorwinterde Jamaicaanse studiomuzikanten. Nummers die ook nu nog voor de nodige ambiance komen te zorgen op party's en die ook in de 70-tiger en 80-tiger jaren ook verweven waren met onze Belgische Popcorn era.

Namen als Tommy McCook (1927-1998), Ronaldo Alphonso (1931-1998), Don Drummond (1932-1969) en Jackie Mittoo (1948-1990) werden hier in Europa legendarisch als leden van deze "Skatalites". Ze waren met "10" toen ze in 1955 deze band kwamen op te richten en het was producer Coxsone Dodd die tijdens zijn zoektocht in Kingston op zoek was naar enkel jazz muzikanten die bij het horen van Tommy McCook onmiddellijk onder de indruk was van deze sound. In 1964 kwam hun eerste album "Ska Authentic" op de markt met daarop nummers als 'Freedom Sounds' en 'Sammy Dead'. Ze speelden ervoor ook als begeleidingsband voor diverse muzikanten bij het label "Studio One". De creatieve geest van muzikanten als trombonist Don Drummond kende geen grenzen en hijzelf schreef tegen 1965 al meer dan 200 nummers. "Alipang" was midden jaren 70-tig een ultieme ambiancemaker in onze Popcorn danstempels. "The Skatalites" kenden een leven met bijzonder veel conflicten door de diverse ego's in de groep en veel van de oprichtende leden waren geen lang leven beschoren. Don Drummond pleegde na ernstige psychiatrische problemen zelfmoord in 1969. Op 27 juni 1964 speelden de toen originele "Skatalites" hun eerste openbaar concert, in augustus 1965 hun laatste. "The Skatalites" behoorden tot de top wat Jamaica te bieden had.

In 1983 waren er enkele overgebleven leden die de band nieuw leven in kwam te blazen. Na enorm veel wisselingen in de band kwamen de huidige Skatalites terug in beeld. De huidige "Skatalites" zijn hier dus te gast in de cultuurtempel "Het Depot" in Leuven en bestaan vandaag de dag uit Doreen Shaffer, Ken Stewart, Natty Frenchy, Val Douglas, Azemobo 'Zem' Audu, Vin Gordon en Trevor Sparrow Thompson en nu maar hopen dat ze ook vanavond enkele van die legendarische nummers komen te brengen...

Als voorprogramma willen ze hier in "Het Depot" bij de les blijven en nodigden zo de formatie "Freddy Loco & His Gordo's Ska Band" uit. De band bestaat uit Fred Rafhay, Laurent Lurkin, Gontran Petit, Benjamin Dubray en Diego Higueras en veroverden vanuit België ook landen als Frankrijk, Engeland, Spanje, Duitsland en ja zelfs de VS.

Freddy & co begonnen eraan onder de algemene noemer Ska maar het was eerder monkey business met Britse toestanden en soms een paar nummers rocksteady in verweven. De band bestaat al 15 jaar en zijn klaar om hun zesde album te gaan uitbrengen. Voor mij werd er een ietwat teveel accent gelegd op gitaar en minder op de blazers al zorgde de band wel voor de nodige ambian...se. Met "Ska Patrol" brachten ze ook één van hun eerste nummers en dan was het tijd voor de real thing...

In eerste instantie met 7 op het podium waarvan de helft toch wel de looks hadden van doorleefde Jamaicanen met als voorbeeld trombonist Vin Gordon. Met de aankondiging aan gans de zaal om mee af te tellen begonnen ze eraan van 10,9,8,7,6,5,4,3,2,1..."Freedom Sounds" en zo waren we vertrokken voor een staaltje van authentieke Jamaicaanse Ska, of zoals het in de jaren 60-tig werd genoemd, de jazz van Jamaica.

Met nummers als "Two For One", "007", en Don Drummond's "Confusius" kregen we waar we met z'n allen voor gekomen waren, The sound of The Skatalites. Zelfs het nieuwere werk als "Shock Trail" paste in het rijtje.

Hoog tijd ook voor Doreen Shaffer, the Queen of Ska. Iemand die uit de orginele "Studio One" komt en nog deel uit maakte van de echte Skatalites. Meteen bracht ze ook haar twee hits uit de "Studio One" periode, en met de nummers "Adorable You" en "Welcome You Back Home" kwam het gans "Depot" in beweging.

Ook met "When I Fall In Love" konden sommigen zich niet meer inhouden en kwam het tot een algemene samenzang...ya man, that's Jamaica jazz man...