© Rootsville.eu

The Johnny Cash Roadshow (US)
Johnny Cash Tribute
t' Poorthuis Peer (Nonsense)(30-10-2018)

reporter & photo credits: Rootsville


info artist: The Johnny Cash Roadshow
info organisatie:
Nonsense vzw.

© Rootsville 2018


Het moet voor een organisator vandaag de dag bijzonder hartverwarmend zijn wanneer je het bordje "Sold Out" aan de deur kan hangen. Dit gebeurde op "Halloween Night" in het Poorthuis te Peer. Tim Schreurs en zijn vzw "Nonsense" hadden op hun affiche de "Johnny Cash Roadshow" staan en uiteraard deed dit de liefhebbers voor de "Man in Black' in grote getallen naar het "Poorthuis" hier in Peer afzakken. Het huis van toch al heel wat memorabele concerten.

Met een bloedend hart namen we in 2003 afscheid van één van de belangrijkste roots iconen van de 20ste eeuw, Johnny Cash. De muziek van "The Man In Black", met zijn typische bas-baritonstem, liet niemand onberoerd en ook zijn optredens in de gevangenissen "Foldom Prison" en "San Quentin" kan je gewoonweg als legendarisch bestempelen. Op deze tribute kruipt zanger Clive John in de huid van Johnny Cash en brengt hij het leven van deze legendarische singer-songwriter terug tot leven. Aan zijn zijde hier in "'t Poorthuis" vanavond staan Jill Schoonjans (in de rol van June Carter) samen met Nick Davis, Martin Bentley en Darren Bazzoni.

Het is de vereniging "Nonsense" die deze show richting Peer wisten te brengen. Deze vereniging werd opgericht in 2001 met als doelstelling 'live' muziek te promoten. In samenwerking met BICC 't Poorthuis te Peer heeft Tim Schreurs (vzw. Nonsense) net als vorig jaar met "The Paladins" het voor mekaar gekregen om op de vooravond van de Dia de Muertos met een affiche naar buiten te komen om van te smullen, so get Rhythm, when you get the blues!

Ergens voelt het enorm warm aan dat de muziek van een Johnny Cash zo blijft verder leven, iets wat de bezoekers van "live music" events ook wel weten want er gaat geen moment voor bij of er wordt links of rechts een Johnny Cash nummer gespeeld. Nummers die net als als Cash zelf zonder moeite de tand des tijds blijven trotseren. Een schat aan nummers die de "Man in Black" achterliet en samen met een volle zaal zullen we die "legacy" vanavond koesteren alsof ze van ons is.

Het is nu niet meteen het klakkeloos naspelen van de hits want het is uiteraard niet zo evident om de rauwe en toch warme stemintonatie van een Johnny Cash na te bootsen. De originele toets bestaat er in dat Clive John niet echt z'n best doet om exact hetzelfde over te komen maar mede door het zichzelf blijven en de soms iconische foto's die worden getoond, samen met heel wat info over Cash is dit een echte tribute, een Johnny Cash Roadshow.

Hoeft het nog gezegd dat bij de tonen van 'I Walk the Line" en "Cry Cry Cry" de nostalgie meter hier barsten begint te vertonen. Die warme baritonstem dromen we er dan zo maar bij. Na een paar nummers later komt de reïncarnatie van een June Carter het podium opwandelen om samen zo de million seller "Jackson" de zaal in te sturen, ontroerend alleen de autoharp miste ik nog. Het voelt bijzonder goed aan dat de seltlist een zeker evenwicht bevat. Een balans met nummers die we altijd wel horen maar ook minder grote hits, toch voor niet Cash adepten, als "One Piece At The Time", het epos over de assemblage van een Cadillac.

Bijzonder ontroerend is ook één van Cash's lovesongs als "I Still Miss Someone", eentje dat hij samen met zijn neef Roy Cash Jr. in 1958. Johnny Cash stond er ook voor gekend dat hij de covers die hij bracht een eigen twist meegaf en ook de hedendaagse Johnny Cash en June Carter doen dit vanavond met Don Gibson zijn eveneens uit 1958 afstammende hit "Oh Lonesome me".

"Time is A Wastin'", "Hurt", "San Quentin", "A Boy Named Sue", "Get Rhythm", "Orange Blossem", 'Ghost Riders", het zijn allemaal klassiekers geworden. Nummers die we willes nietes uit volle borst kunnen meezingen. Nummers die we ongetwijfeld aan onze kinderen en kleinkinderen zullen meegeven en zo tot het muzikale erfgoed komen te behoren. Nog een allerlaatste keer "Ring of Fire" vanavond and it burns burns burns, the ring of fire, the ring of fire.

De rest van de avond is er nog spinner Nico die het nostalgisch gehalte met zijn platen nog meer de hoogte komt in te jagen en zo bedanken we de vzw Nonsense, maar niet in het minst ook Johnny Cash en June Carter voor al die onuitwisbare nummers, we're all dressed in black tonight...