© Rootsville.eu

Norman Beaker Band (UK)
Blues
Café Crossroad Olen (01-11-2018)

reporter & photo credits: Freddie


info organisatie: Café Crossroad
info band: Norman Beaker


© Rootsville 2018


Met maar liefst 27 "concert reports" op de teller vorige maand staat ook nu de november maand weer bol van de concerten. Volgend weekend trekken we weer op uitnodiging naar het Franse Grande-Synthe voor het 2-daags bluesfest "Bay-Car Blues", een festival dat ons mijmerend doet terug denken aan "Spring Blues" in Ecaussinnes. Net als het uitverkochte "Bay-Car Blues" is er hetzelfde fenomeen het weekend erop met in "Bachten te Kuppe" gelegen "Blaublues" te Haringe. Op 15 november is er het "20th Anniversary Concert" van "Move2Blues". Onze nieuwste BENE blues sensatie de "Travellin' Blue Kings" trappen, met in hun koffer hun pas verschenen debuutalbum "Wired Up" (album report, een uitgebreide "tour" op gang. Een testcase van deze "TBK' zagen we de voorbije zomer al op de 22ste "Nuit du Blues de Charleroi" (concert report). In België is de primeur hiervoor weggelegd op 17 november voor "Blues In Schoten" , daarna volgen er onder meer nog optredens in de "Blauwe Kater" te Leuven (19-11) en de "Missy Sippy" in Gent (29-11). Voor België sluiten ze het jaar af op de "Christmas Blues Night" van Elckerlyc Live op 15 december. In Nederland trappen ze hun "tour" op gang op 11 november bij onze Nederlandse vrienden van "KTBA" in Vlierden, dit aan de zijde van niemand minder dan Kirk Fletcher, die met "Hold On" (album report) ook met een nieuw album naar buiten is gekomen. Ook op de 20ste verjaardag van "Blues Traffic Live" in het Nederlandse Beringe staan deze "TBK" op de affiche en zo zal er weer meer dan voldoende leesvoer zijn voor onze vele dagelijkse bezoekers, waarvoor een welgemeende dankoewel, Blues rule!!!

Allemaal goed en wel maar het heugelijkste nieuws komt deze maand toch van aan de statie van Olen. Het bekende, of moeten we stellen beruchte, "Café Crossroad" opent op 1 november terug zijn deuren voor "Live Music". Sinds de "Chiet" hier de scepter kwam door te geven verdwenen ook de concerten van de kalender hier in deze welgekende, aangename en authentieke juke joint. Alsof den "Chiet" zijn tweede jeugd heeft teruggevonden kwam hij op een morgen de trap af om orde op zaken te stellen. Vandaar deze "Norman Beaker Band" op deze Dia de Muertos. Het was haast een certitude te noemen dat we bij aankomst het café boesjevol aantroffen en dat moet de "Chiet" en zijn nichtje toch een hart onder de riem steken.

Norman Beaker is afkomstig uit het Engelse Manchester en omdat nu in deze Britse Metropolitan enkele voetballende Belgen aan de macht zijn wil Norman met zijn band er ons toch even doen aan herinneren dat hij mee aan het roer stond van de "Blues Revival" door de Britse blues scène begin jaren 70-tig. Op zijn "CV" staan namen vermeld als Van Morrison, Chuck Berry, Jimmy Rogers, Buddy Guy, Lowell Fulson, BB King om er maar enkele te vernoemen. Vorig jaar bracht hij nog het album "We See US Later" uit en werd hij in San Diego nog geïntroduceerd als "Legendary Blues Artist from England" in de "Blues Hall of Fame". Vandaag hier gewoon in het "Café Crossroad" te Olen ;-)

Het is ondertussen al van 2016 geleden dat ik Norman Beaker nog aan het werk zagen hier in België, toen op de "Blues Happening" (concert report) van Ivan Bonne in Zelzate. De "die hards" uit Herenthout hadden dit keer hun dessert laten staan voor Norman Beaker en voelden zich zo plotseling terug bluesfans. Ook een delegatie van Gevarenwinkel kwam deze Brit een hart onder de riem steken want ook daar heeft hij enkele edities geleden een onuitwisbare indruk nagelaten...alleen was het de vraag of de "accountant" van het "Kieken" kwam voor de Britse blues toestanden of andere katjes moest geselen.

Norman Beaker en zijn kornuiten waren lichtjes over tijd en moest de "Chiet" nog mogen was hij al lang aan de lusters beginnen zwieren...en dan toch daar waren ze Norman Beaker, John Price, Nick Steed en de vervangende drummer Bob Oates (geen familie van de John). Aan onze tafel ook kersverse blues liefhebbers die nog maar pas alles aan het ontdekken waren en zo ook al een reisje "Big Easy" achter de rug hadden. Dat noemen we binnenkomen langs de grote poort ;-)

Café Crossroad, yep het fotografisch gedeelte kon ik op mijn buik schrijven of ik moest ook gaan zondigen aan de felle bliksemschichten die het café kwamen te veroveren. Aan de Paul moest ik mijn beklag niet gaan doen want die was volop bezig aan de knopjes te draaien, en zo lieten we ons maar meteen in de juiste sfeer brengen door nummers als "Option", en "Talk To Me". Op het eerder uitgesponnen "It's Over" kon Norman Beaker al eens gaan soleren met een bruggetje naar één of andere Bond-film. Terug naar de rockin' blues dan om de keet hier in vuur en vlam te zetten.

Na een behoorlijke rustperiode vlogen de heren er meteen stevig in met "Only I Got" waarna ze met "Cheating Love" op de crossroad kwamen te zitten met Chicago. Tijd om Albert King in de spotlights te zetten met diens "Born Under A Bad Sign" en dat was mijn inziens een niet zo goed idee. Een te lange bas-solo van John Price en mij deed dat rifje van de "Pink Panther" helemaal niets. We kregen ook nog een stevige dosis "Cream" rond de oren en gelukkig was daar dan plots ook een stukje NOLA met "Cold Hearted Woman" met een Nick Steed on speed. Onze tafelgenoten dachten toen dat ze terug richting "French Quarter" werden getransformeerd.

"Den hoed" was al gepasseerd en toch waren Norman Beaker en zijn band zo vriendelijk om een bisser te brengen en dat deden ze met "Mellow Down Easy" van Little Walter maar dan eerder in een versie van Status Quo, helaas geen Tony Joe White :-( Het was meteen alle hens aan dek hier in "Café Crossroad" en zo hopen we dat ze hier meteen terug in de juiste flow zitten, who's next? De Joop liet zijn katje alleen verder spinnen en wij gingen op zoek of we de sleutel van het zorgcentrum konden vinden, misschien in het "Pallieter Café" in Herselt? CU. Demain la douce France pour le vrai blues et le vrai vin blanc. Rest er nog enkel de vraag hoe zou het met Norman's groupies zijn... 'cause tonight the bottle let me down ;-)