© Rootsville.eu

Djempi & Bontempi Soirées
special guest Maria Spyroglou
Listwaar Oud-Heverlee (08-11-2018)

reporter team: Rootsville

info organisatie: Listwaar
info band: Djempi & Bontempi

© Rootsville 2018


De Leivese bries Alain Louie en Luk de Graaff hebben er met deze Django Djempi & Jon Bontempi een nieuw geesteskind bij. Het is de bedoeling dat ze iedere eerste donderdag van de maand in "Listwaar" aan de "Zoete Waters" er een intieme en akoestische avond op poten zetten, en de Joris kan er moo goe mei voare...Sinds de eerste act alhier van deze Djempi & Bontempi zijn ze ook met het lumineus idee afgekomen om telkens een speciale gast(e) uit te nodigen. Zo krijgen ze op Sinterklaas dag niet Zwarte Piet aan hun zijde maar de onvervalste Pascal Michiels, en die zal dan op 6 december voor éénmaal de navelstreng met haar sister Kathleen Vandenhoudt moeten doorknippen.

Vanavond staat hier Maria Spyroglou mee op het podium en dus zullen we naast de Leivese en Spoinsche ook nog wat Griekse blues aka Rebetiko te verwerken krijgen. Maria Spyroglou, geboren in Brussel en van Griekse afkomst, is een zangeres met een prachtige stem. Al van  jongs af aan is ze geïnteresseerd in verschillende muziekstijlen, van rock, hiphop over electro-pop naar blues en jazz, ze houdt van muzikale experimenten en zingt graag in verschillende talen. Voor Alain Louie van "Les Talons Gitans" is Griekenland ergens zijn tweede thuishaven geworden. Alain houdt zich ook bezig met talloze experimenten en zo bracht hij vorig jaar nog samen met Wietse Ketels en Bram Van Boxelaer de EP "Demon Light" uit met daarop enkele waanzinnige soundscapes. Luk de Graaff die onherroepelijk verbonden is aan "Fandango Live" is een muzikale kameleon en zal zich zonder meer ook als een Giorgo Dalares kunnen transformeren, voor de toonaarde van een nieuwe Demis Roussos zal het evenwel wat moeilijk liggen ;-) Als extra versterking krijgen we nog Stokkie aka Stoy Stoffelen achter de drums. Dus gaste ni teveil kakkemoikes onange ma speile!

Een certitude is ook dat met beide spitsbroeders het ook een onderhoudende en met humor gespeende avond zal gaan worden, dus zien ook wij ons genoodzaakt om in dit verhaal mee te gaan. Tegen de klok van 09.0PM kwam er achteraan enige beweging bij de vertolkers van vanavond en beklommen Djempi & Bontempi het podium, nu zog zonder Maria. Als opener kregen we een Leivese versie van "Sodade" te horen en zo was meteen de toon gezet. Meteen het laatste nummer in een dialect en dat vond ik tegen het einde een ietwat spijtig.

"Harvest" dan maar van Neil Young, waarna het de beurt was aan Bob Dylan met diens "It's All Over Now Baby Blue". Het leek er zelfs op of we in één of andere opname zaten van een bootleg. Zonder meer waren de bindteksten zelfs even onderhoudend dan de nummers wat voor de nodige animo kwam te zorgen. Na een ganse uiteenzetting van het leven van Hank Wiilliams Jr. krijgen we dan een mooie versie van diens "I'm So Lonesome I Could Cry" en daarmee belanden we in 1949. We laten de mannen hun goebbe gon en belanden we zo in de era van de pop.

De werkte "Libertango" van Astor Piazolla werd onder de noemer van "Strange I've Seen That Face Before" een dikke hit in 1981 voor Grace Jones, hier vanavond in een niet misse versie van "Djempi & Bontempi". Na "Automatic" is het dan de beurt aan de special guest, Maria Spyroglou. Men een rode bloem achter haar linker oor kunnen we de advances al meteen achterwege laten :-( en begint Maria eraan met "An Accident in Paris". Ook Maria gaat grasduinen in het arsenaal van Bob Dylan en met "Blowing in the Wind" uit 1962 lijkt het meer op de Folk van Les Paul en Mary Ford of moeten we er eerder een kwinkslag aan geven en hier spreken van Marie Thumas & The Stoosse Boys, dit om het Leives te houden.

Met Djempi gaan we dan richting politic song met zijn "Black Cat", waarna we door de voltallige band een nummertje krijgen over drugs, gebracht door "Les Gitannekes". Even was er een kink in de kabel maar met techincus van dienst loste Dirk Lekenne dit op in nowtime. Nog even de ambiance erin dan met Nancy Sinatra en haar "botinnen" en dan zijn we klaar voor een stukje prachtige muzikale poëzie, beginned met een mooi nummer van de Cubaanse Maria Teresa Vera (1895-1965). Een totale maar alvast prachtige kentering in het concert, zo ook met eigen werk van Maria, une vrais chanson d'amour, mais triste. Prachtig gebracht dan door de ganse bezetting dan is "L'Acordioniste" van Edith Piaf, een staande ovatie waardig, et on danse la java...een nummer waarbij Djempi de accordeon doet vergeten met zijn harmonica en een onwaarschijnlijk stukje fingerpicking van Bontempi.

Time for some jazz! Recht ui de New Yorkse "Cotton Club" uit de 30-tiger jaren brengt dame Spyroglou dan een sterke versie van Ethel Waters' haar "Stromy Weather", een nummer uit 1933 waarbij Maria haar talenten ten volle komt te etaleren. Dit mooi en ernstig intermezzo wordt dan gevolgd door een stukje reggea met Clint Eastwood's "Stop That Train". Hierop kom de Stokkie dan weer goed uit de verf. Daarna willen de muzikanten van vanavond ook wel verder gaan zonder te stoppen aan de stoosse en krijgen we nog een vertederde versie van "Love Me Tender" te horen. Hoe kan dit nu maria, de bloem steekt verkeerd. Maria kondigt zo ook een Grieks nummer aan en al meteen zien we Joris met de talluëre uit de keuken komen. Hoe, wa genne Zorba? nee, maar wel een ingetogen rebetiko'ke uit de jaren 30-tig.

Helaas gaan we ook stilaan richting einde van het concert met de nodige dosis rock 'n roll beginnende met "Johnny B Good" en gevolgd door Arthur Crudrup's "That's All Right (Mama)" in een Elvis versie wel te verstaan. Bissers dan? Jazeker met een eigen nummer van Djempi en Aretha's outswinger "Chains of Fools" uit 1968. Tijd dan om de mannen terug de zolder op te sturen met een portie Sjinees, maar eerst nog een respectvolle buiging voor Maria Spyroglou! Ook voor haar was het een meer dan verhelderende avond...ils sont fou les gars.

Next on the bill, "Fandango Live" op donderdag 22 november en wedden dat JJ Cale hier in "Listwaar" terug zal herrijzen...en dan maar hopen dat het oeëtverkocht is!