© Rootsville.eu

Brian Lynch Big Band (US)
tiltle: The Omni American Book Club
music: Jazz
release date: 2019
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Brian Lynch

© Rootsville 2019


Op de "Omni-American Book Club", ondertiteld "My Journey Through Literature In Music", verbindt Lynch zijn levenslange passie voor lezen en de boeken die zijn leven hebben gevormd met zijn originele muziek. De titel van het album verwijst rechtstreeks naar een van die boeken, The Omni-Americans by the African-American schrijver Albert Murray, die Lynch voor het eerst las op de middelbare school kort na de eerste release in 1970. Producent Kabir Sehgal schrijft in zijn liner notes: “(Murray's) levensbevestigende commentaren en provocerende essays over cultuur en samenleving zijn inzichtelijk en altijd groen. Zijn geschriften hebben gediend als een basisfilosofie voor zowel de jazzintelligentsia als de liefhebbers ... Murray houdt de Amerikaanse samenleving een spiegel voor en roept de krachten op die er zijn. ”En inderdaad, het lezen van Murray's boek en het absorberen van zijn stelling dat zwarte Amerikaanse cultuur centraal stond in het hele idee van Amerika was een belangrijke gebeurtenis in het ontluikende, maar al scherp gedefinieerde, sociale bewustzijn van de jonge Lynch, zelfs toen hij zich onverbiddelijk aangetrokken voelde tot de studie en praktijk van zwarte Amerikaanse en andere Afro-diasporische muziek als zijn leven werk.

De boeken die het bewustzijn van Lynch hebben gevormd, en dus zijn muziek, zijn ontelbaar en zijn toewijding voor de muziek van The Omni-American Book Club weerspiegelen zowel de diversiteit als de focus van zijn leesbelangen. Naast een sterke nadruk op het werk van Afro-Amerikaanse schrijvers en het schrijven over Afro-Amerikaanse cultuur, zowel klassiek als hedendaags (Murray, WEB DuBois, Ralph Ellison, Isabel Wilkerson, Ta-Nehisi Coates), lopen Lynch's leesbelangen sterk uiteen in het gebied van sociaal bewustzijn en sociale rechtvaardigheid, zoals weerspiegeld in shout outs naar urban theorist Mike Davis en sociaal activist Naomi Klein.

Lynch's vraatzuchtige eetlust voor het lezen van geschiedenis wordt ruimschoots geïllustreerd in toewijdingen aan David Levering Lewis, Eric Hobsbawm en Nell Irwin Painter, en zijn interesse in het rijk waar geschiedenis aansluit bij actuele gebeurtenissen wordt getoond in werk gekoppeld aan recente geschriften van historicus Timothy Snyder en journalist / activiste Masha Gessen. Voor Lynch is lezen 'een middel om de lege plekken op de kaart van je wereld in te vullen', en zijn onderzoek door de jaren heen om het begrip van de muziek te verdiepen dat hij zo'n bekwaam beoefenaar is van shows in opgedragen aan Amiri Baraka, Robert Farris Thompson, AB Spellman en Ned Sublette. En het afronden van een lijst met auteurs die, gezien de diepgang en breedte van Lynch's boekenworminstincten nooit meer dan gedeeltelijke kunnen zijn, toewijdingen aan de baanbrekende Nigeriaanse romanschrijver Chinua Achebe en kwetsbaarheidsonderzoeker Brené Brown wijzen op nog meer facetten van Lynch's leesbelangen.

Maar hoe zit het met de muziek die al deze auteurs inspireerden, direct of indirect? De negen composities waaruit The Omni-American Book Club bestaat, bieden een panoramisch uitzicht op de wereld van Lynch als componist, arrangeur en trompetsolist in zijn eerste bigband-opname als leider. De stukken van Lynch onthullen nieuwe facetten van een muzikale omnivoorheid die al goed gedocumenteerd is in zijn vier decennia in de voorhoede van de jazz- en Latin-muziekscènes. Naast werken die voortbouwen op zijn bekende (en Grammy-bekroonde) bekwaamheid in het spelen en schrijven van zowel Afro-Caribische jazz ('Crucible For Crisis', met drummer / Grammy-laureaat Dafnis Prieto en virtuoze fluitist Orlando 'Maraca' Valle en 'Affective' Affinities ', met violist Regina Carter), en' straight-ahead 'swingers geïnspireerd door zijn ambtstermijn als een jonge man in de legendarische bands van Art Blakey en Horace Silver (' Tribute To Blue ', met altsaxofonist Jim Snidero en' Woody Shaw ”), Lynch werpt zijn muzikale net nog breder op The Omni-American Book Club.

Hiphop-, trap- en funk-invloeden worden behendig vermengd met sonore koperen koren en schreeuwende volledige bandpassages op "The Struggle Is In Your Name", met New Orleans-pictogram en frequente Lynch-medewerker, saxofonist Donald "Big Chief" Harrison. Reggaeton-beats en salsagroeven bestaan naast massieve hoorns, dissonant contrapunt en slingerende solo-lijnen in "onvermijdelijkheid en eeuwigheid". Swing en Latin-ritmes gaan naadloos samen in het gezelschap van virtuoos bandwerk en de scherpe sopraansax van NEA Jazz Master Dave Liebman op "The Trouble With Elysium." Percussion komt naar voren op het suggestieve, veelkleurige "Africa My Land", en een andere Lynch-kaart die verheugt in de toepassing van aangename orkestrale pastels, "Opening Up", is beurtelings delicaat en rijdend terwijl de stemming verandert van bossa naar hoekige cha-cha-groeven. De muziek van The Omni-American Book Club is de meest gerealiseerde en volleerd uitdrukking van Lynch's visie als componist tot nu toe.

De magie wordt gemaakt door de geweldige bigband die Lynch voor dit project heeft samengesteld. Deze uitdagende muziek wordt vakkundig uitgevoerd door een ensemble van Lynch's onderwijscollega's, studenten en recente alumni van The Frost School Of Music, University of Miami, waar Lynch sinds 2011 professor in Studio Music and Jazz is, samen met een selectie van wereldklasse muzikanten siert het Miami-gebied. Zowel in ensemble als solo werk resulteerden hun inspanningen en toewijding in de composities van Lynch in de realisatie van zijn muziek in de hoogste orde, en is het een bewijs van de levendigheid van het muzikale leven in de regio Zuid-Florida en in een van 's werelds beste muziekscholen - De Frost School of Music. Opgenomen door Chris Palowitch in het ultramoderne L. Austin Weeks Center for Recording and Performance van de Frost School, en gemixt en gemastered door de beroemde ingenieur Dave Darlington (winnaar van een Grammy voor zijn werk met Lynch's 2006 prijswinnaar Simpático), dit album is een lust voor het oor en een sonische verrukking.

Alle muziek samenbinden is het geluid van de trompet van Lynch. Zijn gefocuste en veelzijdige faciliteit op het instrument en expansief improviserend lexicon onderscheidt hem van het hedendaagse jazzlandschap. Zijn prestatie in het creëren van een individuele en herkenbare stem uit vele invloeden, en het gebruik van die stem in veel verschillende speelcontexten, variërend van Eddie Palmieri tot Phil Woods en zelfs Prince, worden weerspiegeld in zijn consistente aanwezigheid in de jazzpeilingen en op de lijsten van toptrompettisten , waaronder een prijs als Trumpeter Of The Year door The Jazz Journalists Association in 2017. Maar misschien kun je bij de uitvoering van zijn eigen originele werk het meest volledig horen zowel de echte prestatie als de voortdurende belofte van Lynch's werk als een improviserende trompettist. Lynch verklaarde enkele jaren geleden zijn intenties aan journalist Ted Panken voor een Downbeat-profiel: “… alles samen te voegen tot iets dat integer is en goed klinkt. Niet klinken als een pastiche of veranderende stijlen; maar zoals iemand met veel bereik en begrip. 'Zijn spel op de Omni-American Book Club is een van de meest complete uitingen van dit lovenswaardige doel dat hij tot nu toe heeft bereikt.

tracks:

01. Crucible For Crisis
02. The Struggle is in Your Name
03. Affective Affinities
04. The Trouble With Elysium
05. Inivitability and Eternity
06. Tribute To Blue (Mitchell)
07. Opening Up
08. Africa My Land
09. Woody Shaw
10. The Struggle is in Your Name (Extented Version)
11. Woody Shaw (Extented Version)