© Rootsville.eu

Bruce Katz (US)
tiltle: Solo Ride
music: Piano Blues - Boogie Woogie
release date: 2019
label: American Showplace Music
radio promotion: Rick Lusher (mail)
info artist: Bruce katz

© Rootsville 2019


In de al rijke carrière van de virtuoos aan de "black & white keys" Bruce Katz ontbrak er nog een enkel album en dat was een solo ride, hoe onwaarschijnlijk dat dit ook mag klinken. "Solo Ride" is dan ook meteen de titel waarop Bruce Katz enkel en alleen bijstand verkrijgt van een piano. Bruce studeerde aan het befaamde 'Berklee College of Music' in Boston waar hij later ook docent werd. Hij speelde met namen als Big Mama Thornton, Ronnie Earl en Duke Robillard. Deze "Solo Ride" werd uitgegeven op het "American Showplace Music" label van Ben Elliot die samen met Bruce Katz en met Legare Robertson tekenden als producer voor dit album. Niet als teveel waar te nemen op onze podia is deze Bruce Katz een verademing. Mijn laatste ontmoeting met hem was op de "Southern Bluesnight" te Heerlen in 2015.


photo Bruce Katz © Rootsville

Deze meermaals genomineerde toetsenist voegt er met deze "Solo Ride" er weerom een "Blues Music Award" bij als "Best Acoustic Album". Uiteraard is bijna het ganse album opgedragen aan "Boogie Woogie" en Barrelhouse blues en zo hoort het ook. Deze pianospeelstijl wordt gekenmerkt door ritmische pianoblues die veelal werd gespeeld in de vroegere juke joints en met het openende "Down At The Barrelhouse" maakt Bruce hier meteen een statement.

Voor sommigen kan het na een tijdje vervelend aanvoelend maar met nummers als "It Hurts Me Too" en "Red Sneakers" kan je al vlug een beeld vormen van de Barrelhouses in de 20 en 30-tiger jaren. Ook de liefhebbers van de NOLA sound van de iconische "Henry Roeland Byrd" aka "Professor Longhair" of een Dr. John komen ook wel aan hun trekken op deze "Solo Ride", maar ook een "Memphis Slim" of een "Pinetop Perkins" kan je als inspiratiebronnen aanschouwen.

Nummers als het nostalgische "Dreams of Yesterday" en het opzwepende "Going Places", ze maken deze "Solo Ride" zeer de moeite waard voor de liefhebbers van pianoblues.

tracks:

01 Down At The Barrelhouse
02 Crescent Crawl
03 It Hurts Me Too
04 Praise House
05 Red Sneakers
06 Dreams of Yesterday
07 Midnight Plans
08 Easy Living
09 Going Places
10 The Way to Your Heart
11 Watermelon Thump
12 Redemption

musicians:

Bruce Katz: piano