© Rootsville.eu

Chris Madsen (US)
tiltle: Bonfire
music: Jazz
release date: november 01, 2019
label: Outside In Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Chris Madsen

© Rootsville 2019


Saxofonist "Christopher Madsen" is een van de meest gevraagde figuren in de jazzwereld van Chicago als uitvoerder, componist en pedagoog. Hij dient als jazzfaculteit aan de University of Illinois in Chicago, de University of Wisconsin-Parkside, voormalig jazzfaculteit bij Midwest Young Artists in Highwood, IL, en was coördinator van Jazz Studies aan de Northwestern University (Evanston, IL) van 2008-2014. Na zijn afstuderen aan Juilliard, verhuisde Madsen in 2006 naar Chicago en is sindsdien een vaste waarde in de lokale scene en treedt regelmatig op op grote podia zoals de Jazz Showcase, de Green Mill en Andy's Jazz Club. Opgenomen in de zomer van 2018, stond "Bonfire" de componist toe om zijn groei als muzikant te volgen, ideeën opnieuw te heroverwegen voor liedjes die al vele jaren sluimerend waren

Op "Bonfire" vindt Madsen de perfecte balans tussen respect voor de voorouders van deze kunstvorm en zijn persoonlijkheid, en die van het ensemble, laten doorschemeren in uitvoering. Een voorbeeld hiervan is Madsen's contemplatieve compositie "Cellar Door", die een progressie heeft die teruggrijpt op de klassiekers van Herbie Hancock zoals "Speak Like a Child". De melodie viert zijn melodie met melodische versieringen van Madsen, Sommers en Mindeman. De clave-gedreven "Authority" begint het album met een compromisloze energie. Een brandende solo van Madsen zet de toon: een melodieuze uitvinding van de vurige saxofonist. Het titelnummer van het album demonstreert de ritmische precisie van het Chicago-kwartet, moeiteloos het polyritmische intro spijkeren in een 9/8 maatsoort.

'Hundred Center' heeft dat Chicago-soulgeluid waar dit ensemble echt in doordrenkt is. Mindeman's solo trekt zich terug op de juiste plaatsen en is een bewijs van zijn ritmisch bewustzijn. Op "It Is All Of Value", graaft de groep diep in een swinggevoel, het vinden van gevoeligheid en speelsheid binnen de cadans van het deuntje. Het ensemble vliegt op "Lone Wolf" met een verbluffende interactie tussen bassist Clark Sommers en Chris Madsen, terwijl hij een opwindende solo maakt over de swingende swing van de melodie.

tracks:

01. Authorithy
02. Bonfire
03. Cellar Door
04. Cool Sun
05. Drag Line
06. Hundred Center
07. It Is All Of Value
08. Lone Wolf