© Rootsville.eu

Clark Gibson Quintet (US)
tiltle: Tri-Colored Eyes
music: Jazz
release date: september 03, 2019
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Clark Gibson

© Rootsville 2019


Op 3 september 2019 zal het nieuwe album "Tri-Colored Eyes" van saxofonist Clark Gibson worden uitgegeven. Met zijn verbluffende composities op Tri-Colored Eyes, eert Gibson de hard-bop orgel / hoorn-consortia van weleer, en brengt het klassieke orgelkwintetgeluid in 2019 met een stellair ensemble van muzikanten aan zijn zijde. Tri-Colored Eyes heeft Pat Bianchi op orgel, Jim Pisano op tenorsaxofoon, Gibson's oude medewerker Euan Edmonds op trombone, Jeremy Thomas op drums en Clark Gibson op alt- en sopraansaxofoon en dwarsfluit. Tri-Colored Eyes is Gibson's vierde release als bandleider.Clark Gibson is een jazz-saxofonist, componist en docent, directeur Jazz Studies en universitair docent Saxofoon aan de Northeastern State University. Hij is een zeer gewilde jurist en clinicus in het hele land. Zijn vooruitstrevende muziek is sterk geworteld in de tradities van jazzmusici uit de 20e eeuw, de geschiedenis van de westerse klassieke muziek, zijn eigen levenservaringen en muzikale tradities uit culturen over de hele wereld.

Tri-Colored Eyes begint met de hard-bop gedreven "Nocturne Blues" die teruggaat naar de opnames die Freddie Hubbard maakte met Johnny "Hammond" Smith op orgel en Stanley Turrentine op tenor. Met opzwepende solo's van Edmonds, Bianchi, Gibson en Thomas lijkt het stuk een climax te bereiken tegen het einde van Bianchi's solo wanneer de standvastige blazerssectie ruggengraat speelt onder de snelvuur melodische uitvinding van Bianchi. Het titelnummer van het album, "Tri-Colored Eyes", lijkt de intensiteit van het album als geheel te omvatten, evenwicht brengend tussen de aanbidding, klagen over passages met bruisende solo secties, met weergave van elke muzikant op hun instrument.

Een van de meest invloedrijke momenten op Tri-Colored Eyes is de ontroerende ballad "Trey", gecomponeerd voor John Crawford III (bijgenaamd Trey), een 22-jarige vader wiens leven veel te kort was gesneden en het slachtoffer werd van politiegeweld in Beavercreek, OH in 2014. Gibson doneert grote porties van de opbrengst van dit album Tri-Colored Eyes, en de volledige opbrengst van zijn compositie "Trey" aan de John Crawford Foundation, een organisatie die zich inzet voor het opleiden en ondersteunen van de families die geliefde hebben verloren -en om brutaliteit te regelen.

Het nummer "Truth and Beauty" is gecomponeerd voor een persoonlijke vriend van Gibson die "leefde met een rauwe, eerlijke persoonlijke code, en niet wilde om op een andere manier te leven"; wat zijn herinnering aan evenzo gedurfde figuren als Charles Mingus en Nina Simone oproept. De declaratieve melodie uitgevoerd door Gibson, en het fijne penseelwerk van drummer Jeremy Thomas drijft deze ballade op een krachtige en weloverwogen manier vooruit. Deze convergentie van vijf fijne muzikanten eindigt met de mooie simplistische en uitbundige "Slasty". Deze laatste viering van blues en soul zal de luisteraar zeker terugbrengen naar hun realiteit.

tracks:

01. Nocturne Blues
02. Love Letters
03. Tri-Colored Eyes
04. Trey
05. Jack
06. Truth and Beauty
07. Slasty

musicians:

Clark Gibson: sax
Jim Pisano: sax
Euan Edmonds: trombone
Pat Bianchi: b3 organ
Jeremy Thomas: drums