© Rootsville.eu

Dave Tattum & The Rattlesnake Bones (Wal/B)
tiltle: Selftitled
music: Blues - Rock - Roots
release date: 2019
label:
Fandango Music
info artist: Dave Tattum

© Rootsville 2019


Het begon allemaal met een onschuldig motorritje met een vriend richting Griekenland. Op de terugweg belanden ze in Bierbeek en verbleven daar enkele dagen in het gezelschap van onder meer Dirk Lekenne van "Fandango Music". Verder dwalend doorheen Europa ontstond bij David en zijn metgezel de vraag waarheen en het antwoord was eensluidend, terug naar Bierbeek en het is zo dat de link van deze Welshman met België tot stand kwam. De vriendschapsband bleef bestaan en zo kwam het dat deze "Dave Tattum" zijn teksten bij "Fandango" kwam te deponeren. Teksten waar Dirk Lekenne dan zijn vernuftige muzikale knobbel op liet botvieren.

Dave Tattum aka Tatty komt uit een gans ander milieu dan Blues en Americana en was in het verleden frontman bij de Heavy Metal formatie "Angel Witch". Op het album vinden we 13 nummers die allen uit het leven van Dave Tattum gegrepen zijn. Een soort autobiografisch album dus met pakkende verhalen zoals "Dear Lorraine" en het verhaal over de vroegere mijnwerkers die tot honderden meters onder het zeeniveau belanden in Wales. In studio "Fandango" was ik ook getuige van de bloopers over de nachtelijke escapades toen het album op enkele dagen werd ingeblikt in Boutersem, een Vlaams-Brabantse gemeente met muzikale roots verwijzend naar Texas. De verhalen en het beluisteren hoe deze nummers tot stand kwamen maakte dat ik meteen verloren was voor deze "Dave Tattum and The Rattlesnakes Bones", een samenvloeien van de klei uit Wales en Boutersem.

Dit selftitled album is een mix van rock, blues en roots en opent met "Rich Man Blues" en net als "Belgian Baby" een kennismaking de bluesrock in deze "Dave Tattum and The Rattlesnakes Bones". Een meerwaarde aan het album is zonder meer de vaste toetsenist van "Fandango Music" in de persoon van Pieter Akkermans. De guitaarrifjes komen uiteraard van de "master of the house" Dirk Lekenne en ook de ritme sectie bestaande uit drummer Rik Volkaerts en bassist Luk de Graaff zijn hier kind aan huis. Aan het tot nu toe nog rock getinte met nummers als "You" komt een einde wanneer bij het soulvolle bluesje "Dear Lorraine" de warme grooves van Pieter het heft in handen neemt. Een waar kiekebisj moment over het relaas van een brief. Een moment ook waarop geliefden dichter naar elkaar toe zullen groeien bij het beluisteren van deze tearjerker.

Met "You, Sunrise and Beer" lijkt het erop of we in het diepe zuiden van de States zijn aangekomen. Barrelhouse blues met een snuifje NOLA jazz in verwerkt daar waarop "Black Sheets Of Rain" er wat met funk word gegoogeld. Om toch ook nog een beetje in de Bayou te blijven krijgen we met "Sisters of the Sacred Heart" een stukje Delta. Met een beetje slide komen we aan bij het Southern rock getinte "Lonely Road" daar waar met het warme "Hold Back The Night" het er op lijkt of Dirk Lekenne familie is van Peter Green. Hierop zou zelfs de stemintonatie van een Van Morrison niet misstaan.

"Unmarked Grave" is alsof we de revival van de Britse blues uit de sixties mogen herbeleven daar waar we op "The Care on the Corner of the Street" ons terug transformeren richting juke joint. Afsluitend is er de ballad "The Price of Coal" en en of het nu een verhaal is uit Waterschei of Cardiff Bay, het blijft aangrijpend mooi. Een nummer waarop Dave zichzelf komt te begeleiden op de bluesharp.

tracks:

01 Rich Man Blues
02 Belgian Baby
03 You
04 Dear Lorraine
05 You, Sunrise and Beer
06 Black Sheets Of Rain
07 Sisters of the Sacred Heart
08 Lonely Road
09 Hold Back The Night
10 Unmarked Grave
11 Sinful Man
12 The Care on the Corner of the Street
13 The Price of Coal

musicians:

Dave Tattum: vocals, bluesharp

The Rattlesnake Bones:

Dirk Lekenne: guitars
Rik Volkaerts: drums
Pieter Akkermans: keyboard
Luk de Graaff: bass