© Rootsville.eu

Eric Hofbauer & Dylan Jack (US)
tiltle: Remains of Echoes
music: Jazz
release date: october 18, 2019
label: Creative Nation Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Eric Hofbauer

© Rootsville 2019


Deze verzameling van vertolkingen van liedjes geschreven door iconische componisten biedt een gedurfde verkenning van de collectieve sonancy van gitaar en drum. Een soort conceptalbum, "Remains of Echoes "duikt in het materiaal dat een vormende invloed had op zowel percussionist Dylan Jack als gitarist Eric Hofbauer. Het doel van de improvisatoren uit het Boston-gebied bij het opnemen van dit album was om de invloeden te benadrukken die cruciaal waren voor de groei van beide muzikanten, door een lijn te trekken van Ellington naar Charlie Parker, Monk naar Mingus, Miles naar Ornette en Don Cherry. En niet alleen die, maar ook Hendrix naar de politie naar Jackson Browne.

Het album, opgenomen op Rotary Records in Springfield MA, begint met de versie van het duo over "Walking on the Moon" van The Police. Het volle geluid van dit nummer spreekt tot de snaar-melodie van Hofbauer en de ritmische vindingrijkheid van Jack. Volgens Jack: “Mijn aanpak op deze plaat was om solo percussionist / drummer te zijn om zoveel mogelijk muziek uit het instrument te halen.

De verkenning van het duo van “African Flower” van Duke Ellington viert het iconische trio-opname 'Money Jungle' uit 1962, de opname die het nummer bekendheid heeft gegeven, met een vertolking die echoot van 1962 tot 2019. Het contrapunt van de baslijn en melodie van Hofbauer in combinatie met Jack's timbreale overpeinzingen op de drumkit zorgen voor een frisse kijk op de tijdloze Ellington-klassieker. Hofbauer merkt op dat de unieke instrumentatie van het album een ​​nader onderzoek en gebruik van de lage kant van zijn instrument vereist.

Hofbauer brengt een solo-cover van Jackson Browne's "These Days" waarin hij een rauwe, speelse kijk op het bluesachtige nummer biedt. Deze track is opgedragen aan zijn schoonvader die in 2017 is overleden. "Het gebruik van dia-gitaar is een manier voor mij om die sterke emotionele aantrekkingskracht uit te drukken die me altijd terugtrekt naar de blues," verklaart Hofbauer. “Die expressiviteit en dat timbre. Mijn schoonvader was een grote fan van Californische bands, vooral de Beach Boys en alle artiesten die hun erfgenamen waren, inclusief Jackson Browne, dus het stuk bestrijkt veel zeer persoonlijke emotionele grond. De finale van het album is de klassieker "Nardis" van Miles Davis, die populair werd gemaakt door pianist Bill Evans. Deze verbeeldingskracht van de standaard ziet het Boston-duo experimenteren met tijd en timbre op een manier die past bij de stille intensiteit van het stuk.

tracks:

01. Walking On The Moon
02. Klactoveestedstene
03. Mopti
04. African Flower
05. Up From The Skies
06. World from Bird
07. Let's Call This
08. Fables of Faubus
09. These Days
10. Nardis

musicians:

Eric Hofbauer: guitar
Dylan Jack: drums