© Rootsville.eu

Eric Hofbauer (US)
tiltle: Book Of Fire
music: Jazz
release date: january 31, 2020
label: Creative Nation Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Eric Hofbauer

© Rootsville 2019


Gitarist en componist Eric Hofbauer kondigt met genoegen zijn nieuwste album Book of Fire op zijn in Boston aan bij het gevestigde label Creative Nation Music. Deze release is het tweede album in de Wu Xing (Five Agents) -serie van de kunstenaar, Hofbauer's muzikale weergave van elk deel van het oude Chinese schema van de Five Agents of Five Elements.

Book of Fire is het aangrijpende vervolg op Hofbauer's sextetalbum Book of Water uit juni 2019. Book of Fire, een schril contrast met de laatste release van Hofbauer, werd opgevat in een duo-formaat met Anthony Leva op staande bas. De akoestische prestaties van het duo worden versterkt door de toevoeging van elektronische instrumenten en de met elkaar vervlochten opnames van literaire reus James Baldwin. Het resultaat is een intens samenspel van consonantie en textuur; traditie en innovatie.

De Book of Fire-suite bestaat uit vijf hoofdstukken. De titel van het eerste hoofdstuk, "Courting Madness" verwijst naar een passage van James Baldwin uit de roman Giovanni’s Room. Deze akoestische blues fungeert als een voertuig voor het gebruik van een drummachine en improvisatie door Hofbauer. Over de samensmelting van zijn muziek en Baldwins toespraak geeft Hofbauer aan: 'Zijn gevoel voor ruimte, zijn beheersing van de dramatische pauze, zijn cadans en patronen zijn diep muzikaal', merkt Hofbauer op. "Het is ritmisch, het heeft zijn eigen soort groove en swing die perfect bij de muziek past. Het was serendipitous hoe perfect zijn tekst paste bij de beats en pulse en onmiddellijk werd geïntegreerd. ”

De texturale overpeinzingen van "Pray for Rain" zijn versierd met James Baldwin's speelse literair-muzikale analyse van Bessie Smith. Deze track ziet de improvisatie op een geschreven thema samenvallend met het gebruik van Hofbauer van een echo-effect waarmee hij buitenaardse geluiden van zijn instrument kan produceren. In feite is Book of Fire tot nu toe de eerste opname van Hofbauer waarin hij gitaareffecten gebruikt. De kunstenaar gebruikt ze strategisch en spaarzaam, maar met krachtige, dramatische resultaten. "History is the Present" is een puur instrumentale verkenning; een duet tussen draaitafels en akoestische gitaar. Hofbauer creëert lagen van blues-brandstof textuur op "Something Gives", een gepassioneerde combinatie van dia-gitaar en een fuzz-distortion toon. Schijnbaar de climax van de release, spiraal deze vurige track in entropie naast de gewaagde en mooie woorden van James Baldwin en Bobby Seale.

Het laatste hoofdstuk van Book of Fire, "Terrible and Beautiful" komt "uit de as en de rook", zegt Hofbauer, na de enorme energievrijgave van Hoofdstuk Vier. Hier is waar "dingen beginnen te herbouwen en te hervormen", vervolgt hij, "met een nieuwe positieve maar bewuste manier om vooruit te gaan." storm, dat is het leven, verschrikkelijk en mooi, maar je moet weten dat het allebei is. 'Hofbauer merkt op dat vuur ook verschrikkelijk en mooi is, en dus trouwens water. Book of Fire, de sonische verkenning van Hofbauer en Leva en het uitstapje naar het rijk van elektronische instrumenten, kan worden omschreven als een meditatie over de staat van rassenongelijkheid in ons land, een katalysator voor dialoog, voor het stellen van vragen.

tracks:

01 Courtning Madness
02 History is the Present
03 Pray For Rain
04 Something Gives
05 Terrible and Beautiful