© Rootsville.eu

Exoterm (Nor)
tiltle: Exits Into A Corridor
music: Jazz
release date: august 2019
label: Hubro
info artist: Exoterm
promotion: Pias (Sjuul Kok)

© Rootsville 20198


Exoterm's ‘Exits into a Corridor’ werd opgenomen in Brooklyn in januari 2018 in amper twee dagen, en presenteert een nieuwe Noorwegen / VS supergroep met composities van bassist Rune Nergaard die thrashy, take-no-prisoners improviseren met dromerige, elektronisch geassisteerde soundscapes. Stoere, gespierde basriffs van Nergaard en explosie, out-there saxofonica van Kristoffer Berre Alberts worden aangevuld door de complexe, veelzijdige muzikale persoonlijkheden van drummer Jim Black en gitarist Nels Cline - beide totale legendes in hun vakgebied - om een onderscheidend edgy te produceren mix van invloeden en attributen.

Alle stukken zijn van de hand van de Noorse bassist Rune Nergaard die ook bekend is van de groepen als Bushman's Revenge, Marvel Machine, Scent of Soil, en Team Hegdal. Hij werd bekend door zijn samenwerking met veel van de meest opkomende Noorse muzikanten en bands.

Exoterm is als band meer dan alleen de som van zijn delen, en het collectieve geluid dat de vier leden produceren ontwikkelt zijn eigen momentum. In plaats van een goed gedragen formule van opeenvolgende solo's of thema-improvisatiethema-methodologie te volgen, lijkt de modus operandi van het album te zijn dat er helemaal geen vaste methode is: de spelers gaan er gewoon voor en vertrouwen meer op empathie dan op competitieve licks of uitstekende karbonades. Het resultaat is dicht getextureerde, soms moeilijk te decoderen, muzikale momenten of 'cellen' die veranderen en zich aanpassen naarmate ze vorderen, zoals de pulserende bolletjes olie en water in een freaky psychedelische lichtshow.

Wat de aandacht van de luisteraar, meer dan iets anders op dit enorm zelfverzekerde debuutalbum vraagt, is de pure lichamelijkheid van het Exoterm-geluid. Opgenomen door Eli Crews in figuur 8 Opname, gemixt in Amper Tone, Oslo door Johnny Skalleberg, en gemastered door Espen Høydalsvik in Tinnitus. Mastering, Oslo, ‘Exits into a Corridor’ komt absoluut immens over. Van het ragfijne licht, het pedaal, de adem en de door elektronica aangedreven atmosfeer van de opening 'First Light' en de geleidelijke opbouw ervan in een soort slow-motion thrash, tot de unapologically mooie en lyrische '... Back Towards the Car - Night ', en de full-on, in je gezicht, saxofoon-als-gewond-dier aanval van de chewier-secties, dit is muziek van zoveel kracht en immanentie dat het bijna door de luidsprekers bloedt, met elke laatste ons amplitude registreren op de voltooide opname om het ultieme effect te communiceren.

tracks:

1. First Light
2. Forest Mist – Night
3. …Back Towards The Car – Night
4. Moves Away From The Door
5. Two More Times
6. Manufacturing A Smile (Exits Into A Corridor)

musicians:

Kristoffer Berre Alberts: saxophones
Nels Cline: guitar
Rune Nergaard: bass
Jim Black: drums and electronics