© Rootsville.eu

Fima Chupakhin (Ukr)
tiltle: Water
music: Jazz
release date: october 08, 2019
label: Independent
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Fima Chupakhin

© Rootsville 2019


Voor de uit Oekraïne afkomstige pianist en composist Fima Chupakhin is deze "Water" zijn debuutalbum. Voor de opnamen kreeg hij de medewerking vanb een indrukwekkende New Yorkse line-up met Vuyo Sotashe, Josh Evans, Sergey Avanesov, Yoav Eshed, James Robbins & Jonathan Barber.

Yukhym (Fima) Chupakhin werd geboren in Krivoy Rog, een industriële stad in het oostelijke deel van Oekraïne. Hij werd blootgesteld aan klassiek pianorepertoire en koormuziek toen hij naar een muziekschool ging, en dat had zijn toekomstige muzikale vooruitzichten aanzienlijk beïnvloed. Tijdens het laatste jaar op school ontdekte Fima de wereld van de jazz en had besloten om deze samen met klassieke muziek te studeren aan het Krivoy Rog Music College. Op het college kreeg Fima meer vertrouwen in zijn pad als jazzmuzikant, na een concert van de beroemde Oekraïense jazzpianist en componist Segey Davidov te hebben bijgewoond. Slechts een paar jaar later werd Davidov Fima's leraar en mentor aan de State Kharkiv University of the Arts.

In 2005 begon Fima Chupakhin zijn jazzcarrière, waarmee hij deelnam aan het eerste internationale jazzpianoconcours van Moskou. In 2007 richtte Chupakhin zijn eigen jazzproject 'Acoustic Quartet' op, met wie hij drie albums van voornamelijk originele muziek opnam. Op de William Paterson University vond Fima de perfecte gelegenheid om zijn unieke stem te vormen onder leiding van de veelgeprezen pianist James Weidman en andere geweldige muzikanten, waaronder Armen Donelian, Steve LaSpina, Vincent Herring, Rich Perry en de legendarische pianist Mulgrew Miller. 

Op dit album houdt Fima Chupakhin zich bezig met de laatste veertig jaar swing-georiënteerde Black American Music op zijn eigen voorwaarden, waarbij hij de stroming stuurt met een compositorische flair, zijn eigen harmonische identiteit verleent en zijn bandleden voldoende bewegingsvrijheid geeft. Zijn eigen solo's zijn subtiel, overtuigend, verkennend, nooit hard of agressief. Het album begint met "Don't Let It Get You Down" - een medium-up nummer, voortgestuwd door de stabiele, onverslagen beats van Jonathan Barber, na een sectie met stevige uitwisselingen tussen de leider en de in Rusland geboren saxofonist Sergey Avanesov, vertraagt ​​het tempo naar rubato, en trompettist Josh Evans versluiert de melodie met een aangrijpende, bevestigende verklaring die Chupakhins 'Bach-achtige boodschap belichaamt dat alles uiteindelijk verandert in major. Met expressieve vocalen van de Zuid-Afrikaanse native, Vuyo Sotashe trekt het titelnummer van het album de bandleider in de schijnwerpers. Een goed bewerkte piano-solo brengt de beschrijving van de componist over "een vloeiende gemoedstoestand, ons vermogen om door steen te stromen en gewoon door te gaan." Terwijl "Toewijding aan Roy" verwijst naar de late trompettist Roy Hargrove, kenmerken "Winter Sun Is Deceiving" een Chupakhin-solo die de geest van Andrew Hill oproept.

Er is een swingende trio-weergave van Thelonious Monk's "Off Minor", waarop Chupakhin "mijn originaliteit niet probeert te verbergen en te laten gelden over de originaliteit van Monk's genie." , languorous-tot-ascendant lezen, articuleren zijn harmonisatie van de melodie met interessante texturen in dialoog met Barbers cimbaal sound-painting. Een ander hoogtepunt is de hymne "Great Is Thy Faithfulness", waarop zanger Vuyo Sotashe in duo met de pianist duikt en je kippenvel bezorgt.

tracks:

01 Don't Let It Get You Down
02 Water
03 Dedication To Roy
04 Winter Sun is Decieving
05 Unarmed
06 Great is the Faithfulless
07 Lulaby For Maria
08 Off Minor
09 Moments Notice