© Rootsville.eu

John Dee Holeman (US)
tiltle: Sometimes I Wonder
music: Juke Joint Blues
release date: 2019
label:
Music Maker Recordings
info artist: John Dee Holeman

© Rootsville 2019


Op 90-jarige leeftijd is John Dee Holeman niets minder dan een raadsel. De ontvanger van de NEA National Heritage Fellowship Award 1988 heeft meerdere buitenlandse reizen, waarbij hij de NYC’s Carnegie Hall heeft verslagen, 3 volledige records met Music Maker Relief Foundation en een onverzadigbare honger naar eindeloze 12 bar boogie achter de kiezen.

Afkomstig uit Durham, North Carolina, kwam hij via de boerderijen van Orange County, tabak telen. Hij voltooide het vierde leerjaar en gaf toen meteen het schoolwerk op voor werk op de boerderij om zijn vader op de boerderij te helpen. Door handel in een formele opleiding kreeg hij een doctoraat in de Blues. "Ik denk dat de Blues ontbering is en hard werkt", zegt Holeman. "Dan kun je er echt op ingaan en ik heb het moeilijk gehad. De manier waarop ik het doe is wanneer je down of out bent, meer minder, dat is wat ik als de Blues beschouw.

Bij het ingaan van zijn negende decennium heeft de heer Holeman weliswaar tot nu toe zijn brood verdiend, maar hij kijkt er nog meer naar uit zijn rechtschapen pad in de muziek voort te zetten.
North Carolinian drummer en manager, Zeke Hutchins, produceerde het meest recente aanbod van Holeman onder andere ‘You Got to Lose’, You Can't Win All The Time’, in 2008, en ook deze nieuwe plaat getiteld “Last Pair of Shoes”. Opnieuw uitgebracht op Music Makers.

Holeman's kenmerkende deuntje is de aanstekelijke 'Chapel Hill Boogie'. Een 12-bar boogie die kookt in al zijn funky sappen, gemarkeerd door een fuzzy ritme riff en een harmonieuze harp er boven op. Het is het soort groove dat je graag wilt blijven herhalen, niet alleen voor het nummer, maar gewoon om het gevoel steeds opnieuw te vangen.

De rest van de plaat is gedrenkt in dezelfde soort Piedmont bluesstijl en klinkt als een klok. Ik was er alvast compleet weg van.

tracks:

01. Chapel Hill Boogie (5:03)
02. She Moves Me (4:23)
03. Dust My Broom (4:53)
04. Dig Myself A Hole (3:09)
05. Shotgun Blues (5:06)
06. John Henry (2:58)
07. Give Me Back My Wig (5:38)
08. Going Down To New Orleans (3:11)
09. Two Trains (3:38)