© Rootsville.eu

Jontavious Willis (US)
tiltle: Spectacular Class
music: Blues
release date: 2019
label:
King Of Blue Music
info artist: Jontavious Willis

© Rootsville 2019

 

Deze plaat werd eerder dit jaar uitgebracht maar kon ik op de valreep toch nog beluisteren, te meer dat Jontavious Willis te gast zal zijn op de volgende editie van Duvelblues. Tijd dus voor een kennis making met deze jongeman die geboren werd in Greenville – Georgia en ondertussen al toe is aan zijn tweede album. En je dacht dat Blues dood was.

Met Taj Mahal en Keb 'Mo' aan het roer van de productie voor Spectacular Class van Jontavious Willis, blazen ze niet alleen nieuw leven in akoestische blues, maar hebben ze ook een artiest gevonden die Mahal beschrijft als de 'Wonderboy' en 'de Wunderkind' . En Mahal is niet verkeerd. Jontavious Willis is de toekomst van akoestische blues. Hij is de echte deal, en op de leeftijd van 22, om deze getalenteerde en zulk een soulvolle, volle zanger met pit en sass (denk Muddy Waters) te zijn, moet er iets rommelen op het gebied van de blues en in de oude ziel van deze getalenteerde, jonge muzikant.

“Spectacular Class” is de opvolger van het debuutalbum van Jontavious Willis, “Blue Metamorphosis”, dat de Best Self-Produced CD Award 2018 won in The International Blues Challenge van de Blues Foundation.“Spectacular Class” is een explosie van frisse lucht, een warme zomerbries van een album met de rijke en soulvolle stem van Willis aan de basis van countryblues. De 10-nummers (teksten geschreven door Willis,) zijn een mix van Delta, Piemonte en Texas blues met een Gospel dash. Met Willis op zang en akoestische gitaar (fingerpicking / flatpicking) en Keb 'Mo' op elektrische gitaar, Eric Ramey op bas, Phil Madeira op Hammond B3 en piano, Martin Lynds en Thaddeus Witherspoon op drums, heb je uitstekend muzikaal vakmanschap gecombineerd met heel veel soulfulness en groove.

“Low Down Ways” trapt het album af met een up-tempo blues-shuffle met Jontavious Willis op zang. Het muzikaal vakmanschap is fantastisch, waaronder enkele smakelijke Hammond B3-partijen van Madeira en gitaarriffs van Willis en Keb ’Mo’. Deze melodie maakt je klaar voor de rest van het album, wat leuk, gemakkelijk in de omgang is en je zeker een goed gevoel zal geven. Dat deed het bij al zeker.

"The Blues Is Dead" is een opvallende track op het album met een prachtige groove en Willis precies op tijd met zang die niet perfecter zou kunnen zijn voor dit nummer. Hij speelt ook slide op dit nummer, wat een mooie dosis swamp blues oplevert. Je zou echt niet raden dat Willis 22 jaar oud is - hij is levendig en heeft het vertrouwen van iemand die drie keer zo oud is als hij. De piano van Madeira is mooi en harp van Andrew Alli net zo verrukkelijk. Gemakkelijke bluesnummers volgen met "Resting on My Mind" met Willis aan gebame zang en een elegante gitaarsolo van de geweldige Keb’ Mo ’. Het is een liefdeslied, maar ik wist het bijna niet totdat ik er een paar keer naar had geluisterd.
"Daddy’s Dough" verhoogt het ritme, een op Delta geïnspireerd nummer met echo's uit de jaren 1920 en Willis met een aantal dynamische vocalen en teksten.

Er staan ​​pure country-bluesnummers op het album, zoals "Take Me To The Country". Zo gemakkelijk, relaxed en visueel met geluiden en geuren van maïsbrood gebakken in de keuken . Willis 'heerlijke fingerpicking in combinatie met de diepte van zijn stem en plezierige soulfulness, je zou bijna kunnen zweren dat hij rechtstreeks voor je zingt. Voor een beetje speelse ragtime zit je goed bij 'Long Winded Woman'.

Dit is een leuke plaat met old school blues-thema's zoals teveel alcohol drinken en van je vrouw houden. Er is traditionele blues, country blues en boogiewoogie, en het zorgt voor een geweldige tijd. "The World is in a Tangle" sluit de plaat af met een bericht over de toestand van de wereld, maar het is verpakt in een pakket van zoete groove en geleverd door vocalist / gitarist die zeker weet hoe het te brengen. Benieuwd naar zijn optreden op Duvelblues !


tracks:

01. Low Down Ways
02. The blues Is Dead ?
03. Resting On My Mind
04. Daddys Dough
05. Friend Zone Blues
06. Jon’s Boogie
07. Take Me To The Country
08. Liquor
09. Long Winded Woman
10. The World Is In A Tangle

musicians:

Jontavious Willis: zang en gitaar
Keb’ Mo’: Gitaar
Eric ramsey: bas
Phil Madeira: Hammond en piano
Martin Lynds en Thaddeus Witherspoon: drums