© Rootsville.eu

JP Soars (US)
tiltle: Let Go Of The Reins
music: Blues
release date: 2019
label: Whiskey Bayou Records
info artist: JP Soars

© Rootsville 2019

 

J.P. Soars brengt ons een gloednieuwe CD geproduceerd door Tab Benoit. Het werd opgenomen in de Whiskey Bayou-studio van Tab in Houma, LA. De bands zijn Soar's Red Hots met drummer Chris Peet op bas en Tab op drums. Tillis Verdin speelt op 6 nummers met zijn hete B3-orgel. De sessie kwam snel op peil en resulteerde in een heel cool album.

De dingen beginnen met blues, New Orleans en wat plezier versmolten tot een zoete stoofpot. De repetitieve gitaarriff geeft het een leuk gevoel, de stoere vocalen en gitaarsteek van Soars zijn stevig geworteld in blues, heel interessant en goed gedaan en met een NOLA-vibe. De gitaar is overheersend en echt super hier.

"Been Down So Long" is de opener die een gekruide en versnelde Soars rework is van J.B. Lenoir. Vervolgens neemt Soars het op tegen Ozark Mountain Daredevils met "If You Wanna Get To Heaven." Dit nummer uit 1973 krijgt hier een geweldige facelift . "Freddy King Thing" is J.P.'s versie van Freddy met een fijne gitaar eneen gedreven beat. Soars gromt in zijn onnavolgbare stijl en biedt meer dan fantastisch gitaarwerk. Het volgende is het titelnummer dat opent met wat interessant gitaarwerk, een mix van hill country en een soort psychedelische aanpak met een goed effect.

"Crow's Nest" is een instrumentaaltje  met een jazzy gevoel. De B3 jammert, de gitaar pakt wat leuke dingen uit en de groove is cool. Het volgende is een nummer dat mede is geschreven met Tab getiteld 'Lonely Fire'. Een trage ballade, de eenvoud van het nummer met een ingetogen gitaar en Soars-orgel dat ons een afgezwakt stel vocalen geeft. Het akoestische gitaarwerk is geweldig, en voelt wat Spaans aan.

"Have Mercy On My Soul" heeft dan weer de dirty grom van Soars’ stem en een zware beat. "Let It Ride" is een leuke country bluegrass cut geschreven door Randy Whatley. "Minor Blues" is een Django Reinhardt-achtig nummer met een sfeer van mysterie en intriges. Soars bespeelt zijn gitaar op een suggestieve manier en voegt gewoon nog een coole snit toe aan de mix. "Time To Be Done" is een rechttoe rechtaan funky bluesrocker met een mooie groove. De gitaar geeft ons wat plezier terwijl de Soars jammert. Het album wordt afgesloten met wat banjo met "Old Silver Bridge". Tof einde van de plaat.

Het is  genieten met geweldige originele nummers en een aantal fantastische uitvoeringen van wat oudere nummers. Soars and Company zijn fantasierijk en muzikaal behendig en bieden een interessante reeks nummers met een verscheidenheid en uitstekende muzikaliteit.

tracks:

01. Been Down So Long
02. If You Wanna Get To Heaven
03. Freddie King Thing
04. Let Go Of The Reins
05. Crow’s Nest
06. Lonely Fire
07. Have Mercy On My Soul
08. Let It Ride
09. Minor Blues
10. Time To Be Done
11. Old Silver Bridge

Musicians:

J.P. Soars: zang, elektrische en akoestische gitaar, dobro, Merlin Dulcimer
Chris Peet : bas
Tab Benoit: drums, pedal steel gitaar (8), akoestische gitaar solo (11)
Tillis Verdin: Hammond B3 orgel (1,3,5,6,10)