© Rootsville.eu

King Of The World (NL)
tiltle: Connected
music: Blues, Rock
release: september 01, 2019
label: KOTW Records
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: King Of The World

© Rootsville 2019


"King Of The World" aka "KOTW" werd opgericht in 2012 en hebben sindsdien hun sporen reeds verdient in de blues & rock wereld. Met deze "Connected" zijn ze in deze korte periode van hun bestaan reeds toe aan hun 5de album na "Can’t Go Home", "KOTW", "Live at the Paradiso" en "Cincinnati" dat ook als dubbel op vinyl is te verkrijgen. Eén van de sterke punten is zonder meer hun 'live appearance' en in hun thuisland zijn al vele festivals reeds van hun ‘act’ getuige geweest.  Kortweg op realtief korte tijds was dit een band die er staat, solide als een gesmeerde machine brengen zij blues die gespekt is van funk en soul maar zeker een harmonie blijkt te vinden tussen vlijmscherpe gitaarrifs en de monsterlijke sound van het Hammond orgel, een huwelijk dat meer dan geslaagd mag worden genoemd.

Voor de opnamen van deze "Connected" trokken ze zelfs naar "Woodstock", zijnde uiteraard de "Woodstock Studio" in het Nederlandse Enschede. Sinds "Cincinnati" uit 2016 is de Belg Stef Delbaere de band komen te versterken en in deze nieuwe bezetting staat "KOTW" met hun "Get Yourself Connected Tour" dus voor nieuwe uitdagingen.

Op dit nieuwe album vinden we 10 nummers terug. Negen ervan zijn van de hand van Ruud Weber al dan niet in samenwerking met de band en ook nieuwkomer Stef Delbaere heeft als voormalig blues 'n rock gitarist meer dan zijn duit in het zakje gedaan. Eén enkele cover op deze "Connected" en dat is "Space Captain" van de Amerikaanse singer-songwriter Matthew Moore, een nummer dat in 1970 een succes was voor Joe Cocker. Als producer kozen ze voor een samenwerking met Phil Martin.

Opener is het doordringende "Love Don't Come From You" en daarmee zitten ze bij "KOTW" meteen terug op kruissnelheid. Een onweerstaanbare mix van blues en rock. Diezelfde ingrediënten vinden we ook terug in de titeltrack en met shuffle doordrenkte "Connected". Het daaropvolgende bluesje "Give Me Back My Heart" laat toe op Stef Delbaere in de spotlight te zetten met met een allezeggende intro. Funk is ook steeds een onderdeel geweest bij deze "KOTW" en met "Future Man" verzaken ze ook hier niet aan deze muziekstijl.

"Saving Grace" en het funky "Eyes Wide Open" zijn nummers die op het lijf van deze "KOTW" geschreven zijn en hun typische aanstekelijke sound op het voorplan brengen. Met "Life After You" brengen ze weerom een bluesje waarbij de wereld lijkt stil te komen staan. Heerlijk om luisteren en niet in het minst een nummer om te beleven met een dierbare in je buurt. "I Can't Help Myself" is een lekkere uptempo song dat onwaarschijnlijk als outro van hun nieuwe show kan dienst doen. Eentje waar alle aspecten van deze "KOTW" aan bod komen met een conversatie tussen de sixstring van Stef Delbaere en Govert van der Kolm met die heerlijke Hammond grooves. Afsluiter is dan die ene "Space Captain" met als extra gaste Simone Roerade die de hese vocals van Ruud komt te versterken.

"KOTW" is met deze "Connected" terug van weggeweest al waren ze voor hun talrijke fans nooit weg en meteen ook de countdown voor de nakende tour.

tracks:

01 Love Don't Come From You
02 Connected
03 Give Me Back My Heart
04 Future Man
05 Saving Grace
06 Eyes Wide Open
07 Money
08 Life After You
09 I Can't Help Myself
10 Space Captain

musicians:

Ruud Weber: lead vocals, bass
Stef Delbaere: guitar
Govert van der Kolm: keys, backing vocals
Fokke de Jong: drums, backing vocals

special guest:

Simone Roerade: vocals on "Space captain"