© Rootsville.eu

Makar Kashitsyn (Rus)
tiltle: Jazz Animals
music: Jazz
release date: september 27, , 2019
label: Rainy Days Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Makar Kashitsyn

© Rootsville 2019


Met de uit Moskau afkomstige saxofonist maakt deze Makar Kashitsyn hier met "Jazz Animals" zijndebuut op "Rainy Days Records". "Jazz Animals" bevat vijf melodieën geschreven door Kashitsyn, en een melodie per stuk door de veelgeprezen tenorsaxofonist Chad Lefkowitz-Brown en collega-Russische muzikant Nikita Mochalin, die ook vier dynamische arrangementen bijdraagt.

Jazz Animals is een multiculturele en wereldse verkenning die handig de missie van het in St. Petersburg gevestigde muzieklabel Rainy Days Records bevordert. Rainy Days is toegewijd aan het introduceren van Russische jazzmusici in de internationale jazzarena. Saxofonist Kashitsyn, die momenteel in New York City is gevestigd, is een waardig figuur om deze muzikale beweging in te luiden. De frontlinie van Kashitsyn bestaat uit Amerikaanse rijzende sterren Lefkowitz-Brown en trompettist Josh Evans (vooral bekend vanwege zijn geïnspireerde spel in het New Jawn Quartet van Christian McBride).

De Nederlandse zanger Hiske Oosterwijk geeft haar stem aan twee deuntjes en draagt een poëtische tekst bij aan de finale van het album. Vier Russische muzikanten treden op, waaronder gitarist Alexey Polubabkin, door Kashitsyn nagesynchroniseerd als "de Russische John Scofield, albumproducent en drummer Sasha Mashin, bassist Makar Novikov, en veteraan-pianist-toetsenist Alexey Podymkin, een frequente muziektent aanwezig wanneer Amerikaanse ster solisten door Rusland reizen.

Hoogtepunten op Jazz Animals zijn "Going To Ekaterinburg" van Kashitsyn, dat werd gecomponeerd op weg naar de eerder genoemde saxofooncompetitie. De melodie opent met een sterke basvamp waarrond lijnen en de complexe beats van Mashin wervelen, en gaat vervolgens over in een lange vorm die verandert van Latijn in swing, op de manier van Joe Henderson uit de jaren 60. Leftkowitz-Brown ontketent een intense solo; na Podymkin-solo's met percussieve clusters verkent Kashitsyn de melodie in de lagere tonen van de alt met een volle toon.

Kashitsyn's walsachtige "Confession" was het eerste deuntje dat hij schreef voor zijn combo bij MSM. Rustig en duidelijk, het heeft een lange, thematisch overtuigende solo van Evans en een alt-solo waarop Kashitsyn duikt en vliegt. Hij neemt eindelijk de eerste solo op een ander hoogtepunt, 'Song For Chad' van Mochalin, een refrein met één akkoord waarop Kashitsyn en Lefkowitz-Brown een enorm momentum opbouwen en de toetsen doorkruisen met een geïnformeerde, intuïtieve reactie van Podymkin.

Op "Our Song", na een bluesy piano-opening, krijgt Kashitsyn een rijk gestructureerd, vocaal EWI-achtig effect op een elektronisch versterkte solo en op Lefkowitz-Brown's chill "Time To Forget", biedt hij een lyrische uitvinding, vergezeld door Mashin's genuanceerde cimbaal geluidsschilderkunst. Beide nummers bevatten het stem-instrument van Oosterwijk als extra laag.

tracks:

01. Jazz Animals
02. Goin' To Ekaterinburg
03. Confession
04. Song For Chad
05. Our Song
06. Time To Forget
07. Phone Call