© Rootsville.eu

Matt Ulery (US)
tiltle: Delicate Charms
music: Jazz
release date: october 15, 2019
label: Woolgathering Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Matt Ulery

© Rootsville 2019


Bassist en componist, Matt Ulery, brengt met deze "Delicate Charms" zijn 9de album als bandleider uit. Charms haalt perfect de energie, dynamische nuance en gevoeligheid uit de artiesten die elk van de Ulery-geschreven nummers brengen. Het album bevat Greg Ward op altsaxofoon, Zach Brock op viool, Rob Clearfieldon piano, Quin Kirchner op drums en Matt Ulery speelt contrabas op alle nummers. De ongebruikelijke instrumentatie van altsaxofoon en viool in combinatie met een traditionele ritmesectie bestaande uit piano, bas en drums biedt prachtige mogelijkheden om een scala aan frisse kleuren, texturen en melodieën te verkennen. De interactie tussen de altsaxofoon van Ward en de viool van Brock zorgt voor eenunieke toon.

Het eerste nummer op Delicate Charms is getiteld "Coping" en is een bijna volledig doorgecomponeerde suite die continu in zes delen wordt uitgevoerd. Dit diep emotionele stuk duurt meer dan dertien minuten en de dynamiek en het geweldige samenspel van het stuk boeien de aandacht van de luisteraar overal. De componist verklaarde dat hij in de loop van een jaar langzaam "Coping" schreef, omdat gezondheidsuitdagingen van naaste familieleden zwaar wogen. Deze compositie herinnert ons eraan dat hoewel we allemaal complexe emoties gedurende ons leven aanpakken, we troost kunnen zoeken in het creëren en genieten van kunst.

"Mellisonant" is een onderzoek naar dichtheid en melodische intrige. De track laat de luisteraar kennismaken met de improvisatie van Greg Ward en Zach Brock terwijl ze solosegmenten uitwisselen. De zoete warmte van de track weerspiegelt treffend de titel "mellisonant", wat betekent "aangenaam voor het oor". "The Air We Breath" demonstreert de ritmische faciliteit van het ensemble en bevat verbluffende solo's van Rob Clearfield en Greg Ward. De melancholieke, gereserveerde harmonieën van "October" voegen een statige, derde stroom charme toe aan de albums van composities. Quin Kirchner accentueert Ulery's melodie met een meesterlijke intensiteit en precisie. Het laatste nummer op het album "Nerve" bevat een bijna meditatief intro van Rob Clearfield, gevolgd door hoge melodieën van Ward en Brock. Dit dynamische nummer bevat een delicate, maar toch verklarende solo van de bassist en bandleider, en bouwt op naar een climax met het volledige personeel opgesloten in de harmonie en de ritmische jabs van deze intense Ulery-compositie, een passende finale voor deze spannende release.

tracks:

01. Coping
02. The Efforless Enchantment
03. Mellisonant
04. The Air We Breath
05. Taciturn
06. October
07. Nerve

musicians:

Matt Ulery: double bass
Greg Ward: alto saxophone
Zach Brock: violin
Rob Clearfield: piano
Quin Kirchner: drums