© Rootsville.eu

Mean Mary (US)
tiltle: Cold
music: Folk
release date: october 04, 2019
label: Woodrock Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Mean Mary

© Rootsville 2019


Ondanks dat er een lichte Irish ondertoon valt waar te nemen bij Mary James aka "Mean Mary" ligt de verblijfplaats van deze singer-songwritster in Nashville en werd ze geboren in Geneva, Alabama. Haar geboorteplaats zal ontegensprekelijk ook wel te maken hebben met haar liefde voor banjo. Ze bezit de eigenschap om een verscheidenheid aan muziekstijlen te combineren, die een breed publiek kunnen aanspreken' en haar jeugd wordt beschreven als een nomadisch leven dat had kunnen worden geplukt uit een avonturenroman .

"Cold" is de nieuwste en meest intieme release van de prijswinnende singer-so,gwriter Mean Mary. De humeurige, bijna gothic, teksten en donkere melodieën nemen de luisteraar mee door de koudere seizoenen van het jaar en van het hart. Geproduceerd door Mary James zelf, bevat het album alle originele nummers met enkele teksten rechtstreeks uit haar dagboekaantekeningen.

Zoals gebruikelijk op een Mean Mary-project, biedt Mary het grootste deel van de vocals en instrumentatie aan de nummers, maar haar familie is er altijd als de onbezongen helden. Broer, Frank James voegt zijn ongewone gitaarstijl en harmonieën toe aan vier van de nummers, en moeder Jean James, een bekroonde schrijfster, is de co-schrijver op zevenop zeven nummersdie ze samen met haar dochter kwm te combineren.

Het album voelt soms donker aan maar titeltrack "Cold (House By The Sea)" is gewoonweg een pareltje te noemen. Nummers als "Dark Woods" en "SnowFalling" verwijzen naar het winters karakter waarin het album zijn inspiratie kent. Tempoverhogingen zijn er op "Friend I Never Had", een nummer dat wat "Manouche" in zich herbergt. Een hoogtepunt is zonder meer ook "April in December" waarna ze mijmernd als een celtic warrior stijl afsluit met "Forevermore".


tracks:

01. I Fell into the Night
02. Rainy Day
03. Dark Woods
04. Cold (House by the Sea)
05. Snow Falling
06. Sad November Breeze
07. Friend I Never Had
08. Quoth the Mockingbird
09. April in December
10. Sparrow
11. Forevermore